10/08/2006
Mac laat in het klokhuis kijken

De software voor het hart van het besturingssysteem van de Mac met Intel processor is als broncode beschikbaar onder de "Apple Public Source Licence". Deze broncode van de zogenaamde "xnu"-kern kan door ze zelf te compileren worden omgezet in een werkende Mac OS X kernel. Hoewel de code gebaseerd is op die van Mac OS X 10.4.7, is ze toch niet helemaal gelijk aan die in het originele produkt voor de Mac, en zijn ze zeker verschillend van de PowerPC versies. De code was vroeger al te vinden op opendarwin.org, maar die site kondigde aan te sluiten.
Er werd een nieuwe website opgestart om de code te publiceren, en ook instructies hoe het compileren moet gebeuren zijn daar te vinden. Nochtans is enige ervaring met het bouwen van de "xnu" kern wel nodig.

kernel.macosforge.org
www.opensource.apple.com/darwinsource/
darwinports.org


Ook Lotus software "ge-open-sourced"
De vroegere Lotus Agenda, daterend uit het dos-tijdperk, zou nu een nieuw leven kunnen starten. De toenmalige programmeur is een open source project gestart om het programma nieuw leven in te blazen als Linux-, Windows- en Mac-programma. De nieuwe naam is "Chandler". Het project wordt uitgevoerd door de "Open Source Application Foundation", ook af te korten tot "OSA Foundation". Op die site wordt ook het serverdeel van de software ontwikkeld met de naam "Cosmo".
chandler.osafoundation.org

Nog andere open Appel-software
De licentie van enkele stukjes Apple software werd aangepast naar de Open Source licentie "Apache 2.0 Licencing", die dus ook gebruikt wordt door het bekende webserver project.
Het gaat over "iCal Server", "Bonjour", "Launchd" en andere stukjes software, die te vinden zullen zijn op de nieuwe "Mac OS Forge", de smidse voor opensource code. Apple zelf sponsort het initiatief.
- Bonjour is een protocol om apparaten op een ip-netwerk elkaar te laten vinden en ontdekken wat ze kunnen of hoe ze kunnen uitwisselen. In eerste instantie gebruikt voor printers, webcams, muziekdiensten enz. Vroeger heette het "Rendez-vous".
- xnu is de "kernel" van Mac OS-X, oorspronkelijk gebaseerd op "BSD"-code die ook open source is.
- "Collaboration" is een Darwin Calendar Server om in een organisatie een gemeenschappelijke agenda bij te houden op de server.



Een stap in het ijle voor de mensheid
In de zomer van 1996 zat iedereen die kon voor het tv-scherm voor de uitzending van de eerste beelden van de maanlanding. Op de toenmalige zwart-wit tv's kreeg het publiek een bibberend, beetje vaag beeldverslag te zien. Niemand stelde zich in die tijd vragen over de beeldkwaliteit, maar getuigen zeggen nu dat de kwaliteit van de opname eigenlijk veel beter was. Helaas was die niet compatibel met de tv-apparatuur, en dus werden de beelden geprojecteerd op een scherm en dan met de camera terug gefilmd om uit te zenden.
Dat leidt tot de voor de hand liggende vraag om dan nu wel eens de originele beelden te zien, in volle kwaliteit. Dat moet voor het grote publiek mogelijk zijn met hedendaagse technologie als DVD.
Te lang zal men in ieder geval niet moeten wachten om de banden te digitaliseren. De magnetische banden waar de opnamen opstaan verliezen stilaan hun informatie. Bovendien is er nog maar 1 toestel dat de banden nog kan spelen, en dat staat in een instituut dat in oktober gesloten wordt.
De opnames werden opgeslagen in het Nationaal Archief, en werden in de jaren tachtig samen met andere opnamen van Apollo maanvluchten terug opgevraagd uit het archief. Sindsdien weet niemand meer waar ze zijn. Slechts enkele mensen zagen ooit de beelden in volle kwaliteit, en de meesten daarvan zijn ondertussen al overleden.


Privacy in het ijle
Begin van de week kwam een enorme blunder van America Online aan het licht. Het bedrijf had een hele verzameling gegevens over zijn gebruikers klaargezet voor onderzoekers. Helaas kwamen de gegevens op het internet terecht.
Op een conferentie over zoektechnologie kreeg Google vragen over de gegevens die door hen worden bijgehouden, en het gevaar dat die gegevens zouden publiek worden. De woordvoerder van Google kon niet uitsluiten dat dat ooit kan gebeuren, maar distantieerde zich verder van de problemen van America Online. Zelf blijven ze verder de vragen van de zoekers opslaan.
Toch kan hij zich niet helemaal loskoppelen van AOL; Google is namelijk voor 1/20 eigenaar van AOL, en het zakenmodel van Google leunt erg op het gebruiken van de zoekvragen om die koppelen met reklame.

Google is mede-eigenaar van AOL en haalt daar dus ook inkomsten uit; het laatste half jaar meer dan 300 miljoen dollar.
De lek betrof 19 miljoen zoekopdrachten van meer dan 650.000 AOL leden. De naam van de gebruiker is niet genoteerd bij de zoekaanvragen, dus op het eerste zicht lijkt het erg anoniem. Maar als men van honderden zoekopdrachten de exacte zoekvragen kent en weet dat ze van eenzelfde gebruiker zijn, kan men toch erg veel afleiden, tot en met soms de identiteit van de zoeker.



Cameroon verdient geld met spelfouten
Cameroen heeft als land de domeinnaam ".cm". Omdat er af en toe iemand wel eens een ".com" naam zoekt en bij het typen de "o" mist, wordt die vraag dan behandeld door het ".cm" domein. Daar wordt op het hoogste niveau al dat verkeer afgeleid naar een advertentie-pagina. In plaats van een foutmelding krijg je dus reklame te zien. De firma die in dat west-afrikaanse land de "TLD" of "Top Level Domain name" beheert is de staatstelefoonmaatschappij. De aanlevering van de advertenties blijkt door een server in de VS te gebeuren, en de meeste advertenties lopen via de Yahoo advertentiedienst volgens johnlevine (.com)
Normaal zou je vooral fabrikanten van meetapparatuur verwachten als geinteresseerden voor het "cm" domein.


Mac OS-X neemt Linux Desktop over
Mac neemt niet echt de Linux desktop over, maar wel de virtuele. In Linux wordt sinds eind jaren 80 de mogelijkheid aangeboden om van "desktop te wisselen". Daardoor lijkt het alsof je verschillende computerschermen hebt, waarop je andere programma's kan openen. Door een toetsencombinatie kan je dan wisselen tussen de verschillende desktops. Dat heeft het voordeel dat je desktop ordelijker kan gebruikt worden, omdat je verschillende programma's die openstaan kan sorteren per desktop. Zo kan je e-mail of communicatie-programma als een messager altijd openblijven op desktop 1, terwijl je op desktop 2 een foto bewerkt. Linux systemen met KDE hebben standaard meestal 4 desktops, maar dat aantal kan zelf ingesteld worden. Mac zou nu virtuele desktops onder de naam "Spaces" gaan invoeren vanaf system 10.5 Leopard.
Volgens wikipedia was het de vroegere Apple-concurrent (of collega) Amiga die in zijn OS voor het eerst de virtuele desktop invoerde. Daarbij werd niet tussen de desktop-schermen heen en weer geschakeld, maar had je een denkbeeldige desktop die groter was dan je scherm. Je kon dus links of rechts van het scherm lopen, waardoor het beeld opschoof en de rest van je desktop toonde.


Linux distributies blijven bewegen
Linux distributies, de samenstelling van een Gnu-Linux basissysteem en serversoftware en/of burosoftware blijven een onderlinge competitie uitvechten om de hoogste populariteit te verwerven. Commerciele distributies, die door firma's uitgegeven worden met de bedoeling geld te verdienen aan de uitgavevorm (meestal cd's of dvd's en handboeken in een doos) hebben het moeilijk om te overleven. Veel Linux gebruikers kopieren immers zelf - wat ook de bedoeling is - of halen de software van het internet. Linspire probeert toch zijn distributie te slijten aan Linux gebruikers die geen zin hebben om die moeite te doen. Ze hebben nu naast hun betalende versie een niet-betalende* versie uitgebracht onder de naam Freespire.
* Gratis wordt dikwijls vermeden in de bespreking van vrije software omdat dat in het Engels verwarring schept met de term vrij: "free" wordt zowel gebruikt voor gratis als vrij.

Door de open source natuur zijn ze afhankelijk van de bijdragen van programmeurs, en die hopen ze te ronselen uit gebruikers.

.

<<==