27/07/2006

You OS

Er duikt weer een nieuw besturingssysteem op, en de naam lijkt wel een parodie op de hele reeks apparaten en programma's die "ik" het hoogst in het vaandel dragen (i-pod, i-dit en i-dat). Het legt de nadruk niet op "ik" maar op "jij" en heet dan ook "YouOS".
Hoewel het als systeem eigenlijk binnen een browser (bv Firefox, Mozilla, IE ?) draait, noemt het zichzelf tot een "Operating System" of NL: besturingssysteem. Voorbeelden van besturingssystemen zijn DOS, Windows 98, Linux, Unix, Mac OSX, BSD, Plan9, ...).
Het is het programma dat de apparatuur verbindt met de gebruikers programma's.
You OS wordt een "web-operating system" genoemd, omdat het niet de computer als uitgangspunt heeft, maar het web. Je werkt aan documenten via het web, en je werkt nadien vanop een andere plaats verder aan het document, exact zoals je het werken gestopt was op de vorige plek.
YouOS is een experiment: het is de bedoeling om een volledig open source besturingssysteem te maken dat draait op het internet; alle programma's staan op het internet, iedere programmeur die wil kan zelf programma's bijmaken die ook op het internet staan en voor iedereen bruikbaar zijn, en het geheel blijft verder evolueren tot een platform voor samenwerking.
Met andere woorden: "The Operating System IS the Community".
http://www.youos.com


OpenDarwin verdwijnt

Het "OpenDarwin" project sluit de deuren. De servers blijven nog geruime tijd online zodat iedereen de kans krijgt informatie af te halen.
Het project haalde na 4 jaar zijn doelstellingen niet en had ook niet meer het vooruitzicht ze nog te halen.

Verrassing! IE 7!

Gebruikers die via internet de updates van Windows automatisch binnenkrijgen komen af een toe voor een verrassing te staan omdat er niet alleen correcties aan bestaande programma's binnenkomen, maar ook andere dingen. Zo zou Internet Explorer 7 binnenkort verdeeld worden via het Update mechanisme. Zo zou op slag iedereen die nieuwe browser op de computer hebben. Voor sommige banken of andere bedrijven die speciale internet-programma's laten gebruiken door hun klanten kan dat een onaangename verrassing zijn. Ze zijn immers niet zeker dat hun applicatie zal werken met IE7.

Stroomuitval in het fotoalbum

Een stroomuitval haalde begin deze week de MySpace website van het net. De site telt miljoenen gebruikers en miljarden opgevraagde pagina's per maand. Vooral voor de advertentie-inkomsten is het een ramp als zo'n site offline gaat. De site zou van vrijdagavond tot maandag niet bereikbaar geweest zijn, wat uitzonderlijk lang is voor een site van deze grootte.


Frankrijk op volle kracht vooruit

France telecom kondigde aan dat ze internet verbindingen gaan aanbieden van 2,5 Gigabyte per seconde in de regio van Parijs. Dat zal 70 euro per maand kosten en een combinatie zijn met telefoon en TV-verbinding, die er ook in inbegrepen is. Om zoveel informatie tegelijk te kunnen binnenbrengen bij de gebruikers wordt een glasvezelverbinding gebruikt die tot bij de gebruiker komt (Gigabit Passive Optical Network). Ook de "upload" snelheid ligt daarbij hoog, nl ongeveer de helft van de downloadsnelheid of 1,2 Gigabit.
In huidige systemen is de uploadsnelheid dikwijls maar een fractie van de downloadsnelheid.


India zit niet te springen voor laptops

India lijkt niet warm te lopen voor het project "one laptop per child". Het ministerie van "Human Resource Development" heeft verschillende bezwaren. Enerzijds het geld dat het project toch nog zou kosten, anderzijds de twijfel of het wel nut heeft kinderen een laptop te geven. Ze willen niet dat hun kinderen dienen voor dit soort "educatief experiment". Ze kijken naar het westen en stellen vast dat geen enkel westers land zo'n project heeft lopen in voor zijn eigen kinderen...


Hoop voor ICANN

De VS zou zijn controle over het internet lossen door het ICANN een meer internationale organisatie te laten worden. Tot nu toe stond de organisatie onder controle van de Amerikaanse regering. Dat leidde onder meer tot een lange periode van bekvechten over nieuwe domeinnamen.
Europa dreigde er ondertussen mee een eigen coordinatiecentrum op te richten voor het beheer van de domeinnamen, wat zou leiden tot 2 internettten.
Niet dat ICANN of de VS daarvan erg onder de indruk was: deze bijeenkomst telde een besloten kringetje van 11 deelnemers en 22 sprekers; enkel Engelstaligen, waarvan de meeste van VS afkomstig.
Het ICANN bestuur weerspiegelt dus geenszins de wereldwijde groep van gebruikers.


Kazaa betaalt muziekindustrie
Het muziekdownloadsysteem Kazaa heeft een schikking uitgewerkt met de muziekindustrie. Het wordt een legale downloaddienst, en gaat een schadevergoeding betalen aan de muziekindustrie. Die zou 100 miljoen dollar bedragen.
De verwarring over besturingssystemen: Nee Word is geen Operating System :-(
Een besturingssysteem is het eerste programma dat op je computer (de hardware) draait, en dat je de mogelijkheid geeft om programma's te kiezen, starten, kortom gebruiken. Als je computer opstart en er is geen enkel programma gestart dan zie je het "besturingssysteem" of "operating system".
Net als bij een auto voor velen de motor een onbekende is, weten mensen dikwijls helemaal niet welk besturingssysteem hun computer heeft. Nochtans is het (net als bij een auto) belangrijk voor verbruik en vermogen. Bij auto's heb je meestal keuze tussen verschillende motoren, bij computers helaas is die keuze er bijna nooit.

<<==