20/07/2006
Derde generatie zoek

Ondanks de marktpositie die google wist te veroveren is er toch nog wel duidelijk evolutie in de zoekwereld, en niet alleen van de direkte concurrenten Yahoo en MSN.
Er zijn een aantal nieuwe zoektechnologieën in ontwikkeling met namen als "rollyo", "Clusty", "Lexxe", "wink" en "eurekster swicki". Die zouden de derde generatie zoektechnologie gaan vormen.
De eerste generatie zoals de eerste Yahoo en later Altavista waren de zoekmachines die de resultaten baseerden op wat in de webpagina's voorkwam als tekst. Daarmee maakten ze een volgorde van resultaten.
De volgende generatie, sterkgemaakt door Google, onderzocht naast de inhoud ook de relatie tussen de sites, dmv de links bv, en stelt aan de hand daarvan een resultatenlijst samen.
De derde generatie zoeken naar hogere vormen van relevantie. Ze zijn sterk gericht op de bruikbaarheid van de resultaten en houden rekening met zowel gebruikersgegevens als intelligente modellen.
Swicki stelt zich voor als een "community" zoek, die zicht richt op sterk gespecialiseerde deelgebieden; als je op de site komt moet je dus eerst het deelgebied kiezen. Je kan er ook vergelijken met de resultaten van Google.
Ook Rollyo is "community driven" en is ook een "maak het zelf zoek". Ze hebben een Foxpro plugin.
Clusty heeft in ieder geval een ingave voor een zoekterm waarmee je direkt aan de slag kan. Het werkt met een zoek in de resultaten van de traditionele zoekmachines en levert daarvan een aantal categorieën, met het aantal resultaten in die categorie. Daarnaast staan de detailresultaten van een categorie. Die categorie wordt cluster genoemd, en daarmee kan je snel aangeven in welke richting je zoekt door een voorgestelde cluster te kiezen en daarbinnen gedetailleerder te kijken.
Wink is "powerd by the people"; het houdt doorlopend rekening met de reaktie van de gebruikers, die een waardering kan geven door op een ster te klikken.
Lexxe is bedoeld om vragen te beantwoorden, je moet de vraag intikken en in plaats van een hoop resultaten proberen ze een echt antwoord te geven.
Het modewoord voor de nieuwe zoekmachines is "Search 2.0"

commentaar:
swicke: gespecialiseerd onderwerp, vb "WordPress themes" zoeken en ingeven "3 column design"
Clusty: makkelijk gebruik; gewoon zoekwoord ingeven en kiezen uit de resultaatgroepen links
Wink: gaf goed resultaat maar lijkt me nogal gevoelig voor spam, als de spammers hun eigen resultaten beginnen te waarderen.
Lexxe konden we niet uitproberen wegens waarschijnlijk overbelast; de site gaf na een zoek "Sorry, Lexxe has just experienced Internet connection problem. Please try a few minutes later. Thank you for your cooperation."


.

Le Robot Linux

Een gespecialiseerde website voor linux-apparaten vertelt dat een Frans bedrijf uit de geheime ontwikkelfase treedt en volgend jaar over wil gaan tot verkoop van een Linux robot.
Die robot draait op embedded Linux systeem met daarboven software van het URBI project.
Dat staat voor Universal Real-time Behaviour Interface, wat de communicatielaag verzorgt tussen de sturing van de robot en de bovenliggende programmeertaal. Die bovenlaag kan geprogrammeerd worden in C/C++, Java, Matlab enzovoort. De robot kan ofwel bestuurd worden over een draadloos netwerk, ofwel zelfstandig opereren op een ingebouwd programma. Hij wordt 55 cm hoog en kan 23 onafhankelijke bewegingen uitvoeren.
De robot is opgebouwd als een mens en zijn androide gedrag wordt nog aangevuld met emotionele uitdrukkingen, en een stemgenerator. De gegevens van de sensoren en de ingebouwde camera kunnen ook verzameld worden vanop afstand, en enventueel bewaard.
De maker ervan is Aldebaran Robotics, een bedrijf dat in 2005 zou opgericht zijn door Bruno Maisonnier. Op de Franstalige site VieArtificielle.com" is een interview met hem te vinden, waarin hij zelfs beweert dat zijn androiden "Franse" eigenschappen hebben.
Het bedrijf is trouwens nog op zoek naar Linux specialisten.





.


.
.

<<==