06/07/2006
MS: Windows redden
Nieuwe windows-versies laten wel eens meer op zich wachten, en dat geeft meer tijd aan concurrerende systemen. Zo kreeg Ubuntu veel aandacht bij de lancering van hun Dapper Drake versie, en nu kan Apple binnenkort ook nog eens de IT pers vullen. Hun nieuw systeem draagt de codenaam "Leopard" en zou als een tank de concurrentie moeten platwalsen. Dat hoopt het te doen met een stabiel en bovendien snel systeem.
Ze willen er in augustus mee uitpakken op een programmeurs bijeenkomst. In december zou het in de winkel moeten liggen. Als MS zijn systeem tegen dan nog niet op de markt heeft zou dat wel eens klanten kunnen kosten.
Het is nog niet duidelijk of de mogelijkheid ook Windows te draaien op de nieuwe Mac toestellen met intel processor uiteindelijk ook de verkoop van Windows ook niet zal toenemen.

MS: Office redden

Microsoft startte een Open Source project. Dat moet software opleveren die de omzetting doet tussen hun eigen documentformaat en ODF "Open Document Format" bestanden.
Daarmee lijkt MS nu een toegift te doen. Het project is trouwens te vinden op SourceForge, de plaats waar open source programma's gesmeed worden.
Misschien wil MS hiermee eens een kijkje nemen in de interne keuken van de vrije software wereld.

MS is niet dom, en volgt eenvoudig de weg van het geld. Het zou sterk in hun nadeel zijn als er geen omzetting mogelijk was. Daarmee zouden MS-gebruikers in een positie komen dat zij het deze keer zijn die de andere documenten niet openkrijgen. En dat is natuurlijk een ramp voor de "user experience".
Bovendien zijn een aantal overheden beginnen kiezen voor ODF als standaard om documenten op te slaan en uit te wisselen. Als Microsoft was blijven volhouden om geen ODF ondersteuning te bieden, dan zouden ze zichzelf buitensluiten als softwareleverancier op die plaatsen. Ze willen bovendien ook een mogelijkheid inbouwen om met een extra plugin hun documenten om te kunnen zetten naar PDF. Deze twee mogelijkheden bestaan al een tijd in OpenOffice.org, en we zien hier dat MS de vrije software probeert bij te benen.



MS: De meubels redden
Alweer een topman bij Microsoft die verdwijnt; Vic Gundotra heeft aangekondigd dat hij ontslag neemt omdat hij elders wil gaan werken. Nochtans heeft MS geprobeerd te voorkomen dat hij zomaar kan opstappen. In zijn contract staat een clausule dat hij MS geen concurrentie mag aandoen als hij van werk verandert.
Die clausule is geldig voor de duur van een jaar, maar dat heeft hem niet tegengehouden: hij kondigde aan dat hij over een jaar bij Google begint.
Dat ene jaar kan hij wel overbruggen, na 15 jaar voor MS gewerkt te hebben.



MS: Europa redden
Het proces tegen Microsoft's monopoliepraktijken in Europa leidde tot een miljoenenboete. De procedure liet nog beroepsmogelijkheden toe, maar ondertussen hebben alle EU landen bevestigd dat MS niet voldaan heeft aan de opgelegde maatregelen.
In principe gaat nu dus de boete in; die bedraagt meer dan 2 miljoen euro per dag, en dat vanaf 15 december 2004.
De boete is normaal afhankelijk van de omzet die gemaakt werd in de periode in overtreding, en bedraagt 10 tot 30 procent en kan nog stijgen als een bedrijf in overtreding blijft.
Voor MS valt het nog mee: voor hen geldt nu de boete van 10 procent.
MS gedroeg zich onaantastbaar maar verloor zijn spelletje blufpoker. Ze vinden het nu allemaal heel onterecht.
Maar de Europese Commissie stelt onomwonden:"
- Overtreedt de eerlijke concurrentie regels niet. - Als je het toch doet stop er dan zo snel mogelijk mee.
- Als je met de overtreding stopt, begin er dan niet opnieuw mee.
Als je daar geen rekening mee houdt, dan zal je betalen."
In Korea is MS ook veroordeeld, en hebben ze ingestemd met de betaling van een boete van 35 miljoen dollar.

Nu kan het fantaseren beginnen: wat als MS weigert de boete te betalen? Worden MS-managers dan aan de grens van hun Europees vakantieland opgepakt en opgesloten? Worden de eigendommen van MS aangeslagen? Wordt hun copyright verbeurd verklaard? ...


Australie telt af

In Australie wordt er afgeteld naar het in werking treden van een wet die geinspireerd is door de Amerikaanse DMCA, en die de rechten van consumenten zal doen inkrimpen. Zo zullen kopers van DVD's niet meer vrij kunnen kiezen hoe en waar ze hun films spelen. De wet gaat over DVD's, computerspelletjes, software, muziek en andere "media technologie". De wet kwam tot stand onder druk van de Amerikaanse media-industrie. De groep "Linux Australia" stelt in een petitie voor om alleen de echte piraterij aan te pakken in wetten, en de rechten van de gewone gebruikers die geen overtredingen doen, te behouden. De petitie heet "Don't ban innovation" en staat op een website met de titel "Mijn dvd's zijn van mij": iownmydvds.org"
Ondertussen bereidt de overheid nog een uitbreiding voor; ze willen wetten opstellen om het gebruik van filmpjes via internet te regelen. In de plaatselijke Big-Brother serie werden braaf alle aanstootgevende stukjes weggeknipt, maar de serie gaat vergezeld van een website waar webcams doorlopend te bekijken zijn. Die beelden worden niet gecensureerd omdat ze gewoon live doorgestuurd worden. Het valt niet onder de "broadcast" wetten, en er wordt nu gezocht hoe de overheid ofwel toch kan ingrijpen ofwel boetes kan opleggen nadat schandalige dingen te zien waren.





.


.
.

<<==