29/06/2006
Botte bijl in P2P
In Spanje heeft men nieuwe wetten ingevoerd tegen "Peer-to-Peer" (P2P) netwerken. Het wordt verboden om te downloaden via een P2P netwerk. Een tijd geleden werd het al beperkt tot persoonlijk gebruik, maar nu gaat men nog verder. Bovendien wordt het internet providers verboden hun klanten te laten gebruik maken van P2P. Daarnaast komt er een speciale tax op alle vormen van opslag van bestanden: op CD's, DVD's, en zelfs op usb-keys en flash geheugen, geheugen voor gsm's enz. Ze hebben het net niet aangedurft de tax ook op harde schijven heffen, maar dan weer wel op printers. De staat zou de tax zelf innen en doorstorten aan "beheerders van auteursrechten".
De MPA (Amerikaanse Filmverdelers) juicht het initiatief toe en hoopt dat het overal zo wordt. In Belgie worden ook auteursrectenvergoedingen betaald op lege media.
Het Spaanse Telefonica schat dat zo'n 70 procent van het internetverkeer dat over zijn netwerk gaat, p2p is.

Patent op tandengroei

Een paar Canadese wetenschappers hebben een apparaat ontworpen om tandgroei mogelijk te maken. Hierdoor zou herstelling van tanden en beenbot in de toekomst een optie zijn. Eerder hadden wetenschappers van de universiteit van Alberta in Edmonton in de VS een patent genomen op een methode die gebruik maakt van ultrasoon geluid. Ze zouden testen gedaan hebben op Canadese patienten.

Provider surft mee
In Canada heeft de grootste internet provider een nieuwe gebruiksovereenkomst ingesteld naar zijn klanten toe. Daarin wordt gezegd dat ze aktief zullen onderzoeken wat voor gebruik je maakt van de internetaansluiting, en dat ze daar alle nodige informatie uit zullen halen om te voldoen aan wetten en verzoeken van de overheid.
De regeling is ingegaan op 15 juni.
.

SCO claims worden ingeperkt
De aanklacht van SCO tegen een aantal Unix-bedrijven en gebruikers was uit de aandacht geraakt en bijna vergeten, maar loopt nog altijd. Met SCO zelf gaat het ondertussen niet zo goed, ze hadden met veel vertoon en een verdacht geldcircuit dat leidde naar Microsoft, alle Linux-gebruikers bedreigd.
IBM heeft van de rechtbank een uitspraak verkregen die het aantal claims van SCO serieus inperkt. IBM had op een hoorzitting op 14 april gevraagd dat alle claims die niet voorzien waren van duidelijke informatie als software-versie, bestandsnaam en lijnnummer, eruit gegooid werden. Van de 294 beschuldigingen vlogen er zo 185 uit.
De rechtbank vindt het onvergefelijk dat SCO nog steeds niet de bewijzen op tafel legt die ze beweren te hebben, terwijl IBM wel gedetailleerd inging op alle verzoeken tot informatie en broncode van hun systemen.

Wie er zich in wil verdiepen kan de 39 bladzijden van de uitspraak nalezen op de site www.groklaw.net, waar het als pdf beschikbaar is.

Verzekerde piraat
In Zweden maakt een website reklame voor een verzekering tegen de RIAA. Voor zo'n 15 euro per jaar ben je verzekerd tegen mogelijke claims van de muziekindustrie, en betalen ze de mogelijke boetes. Ze geven er bovendien een t-shirt bovenop, die helaas Zweedse tekst bevat en voor de redaktie dus niet leesbaar was.
(vertaling alsnog welkom : www.tankafritt.nu: Jag blev dömd för fildelning och allt jag fick var en sketen t-shirt)

Verloren privacy
In de VS begint men ondertussen te begrijpen dat al die verzamelde gegevens bij de overheid misschien toch niet in zo'n veilige handen zijn. Vooral niet als ze in een laptop zitten, waarvan de laatste tijd nogal wat exemplaren onvrijwillig van eigenaar verwisselden. Ze willen de gegevens op laptops versleutelen, en de toegang van bedienden tot gegevens beter afschermen; door gebruik te maken van een wachtwoord en een electronische toegangskaart. Bovendien moeten er gegevens bijgehouden worden van het afhalen van gegevens uit databanken.
De overheidsinstellingen moeten zich haasten want ze krijgen van de Bush administratie maar 45 dagen om zich in orde te stellen met de nieuwe richtlijn.
Die kwam er nadat op verschillende ministeries data verloren ging, waaronder sociale zekerheidsnummers en andere privacy-gevoelige informatie.
De geruchtenmolen voor deze week kan gaan over hoe lang het nog duurt eer Sun zijn "Java" opensource maakt. Er zijn al lang verwachtingen in die richting, maar er kwam nooit een duidelijk antwoord van Sun. Steeds meer waarnemers lijken het echter te verwachten en de spanning neemt toe .....

<<==