22/06/2006

Oog in de wolken
De politie van Los Angeles wendt nieuwe technologie aan om zijn taken te verlichten. Door het inzetten van een "onbemand vliegend voorwerp" hopen ze helicopter-uren uit te sparen en toch moeilijke taken uit te voeren zoals toezicht bij brand en het zoeken van vermiste personen.
Ook bij taken als achtervolgingen of opsporen van inbrekers op daken kan het vliegend oog van pas komen. Het vliegtuig heeft infrarood apparatuur aan boord, maar is toch bijzonder klein. Politiemensen kunnen het in gedemonteerde toestand meedragen in een rugzak. De montage zelf duurt maar een tiental minuten. Volgens de labo-testen kan het een goed uur vliegen, maar het haalt nog geen 50 km/uur en lijkt daardoor vooral geschikt voor gebruik in steden. Het is zo goed als geruisloos en wordt daardoor slechts moeilijk opgemerkt.
Misschien is het best vanaf de ingebruikname steeds met een helm de straat op te gaan, en ook bij het zonnen in de tuin kan je hem best ophouden.
De eerste proefvlucht voor het oog van de pers leverde immers een spectaculair beeld op: het toestel haalde mooi hoogte en dook dan plots in duikvlucht naar beneden. Het stortte te pletter op een braakliggend terrein een paar honderd meter verder.

Het wordt wel lachen als de icarus-politie aan je deur komt bellen nadat hun spionage-vliegtuigje zich in de hete kolen van de bbq boorde.

De "Corruptables" cartoon
De Electronic Frontier Foundation gaat te keer tegen de oneerlijke aspecten van DRM systemen die door fabrikanten ingebouwd worden in audio en video apparaten en muziek- en film-CD's en -DVD's.
Om de aktie kracht bij te zetten lieten ze een tekenfilmpje maken dat de gevolgen van de DRM systemen karikaturiseert. Er komen drie figuurtjes in voor: "Audio Flag", "Broadcast Flag" en "Analog Hole".
Het filmpje is te vinden op www.eff.org/corrupt in swf, avi en ipod formaat.

Draadloos open
Postgraduaat studenten van een school in California hebben als onderzoekers hun omgeving afgetast op kwetsbare draadloze netwerkapparaten. Ze stuurden een groot aantal testsignalen doorlopend in het rond, en keken dan welke resultaten ze oogsten. Daaruit bleek dat veel draadloos netwerkkaarten altijd aan staan, zelfs al heeft de laptop geen netwerkverbinding in gebruik. Door zwakheden in de drivers te misbruiken zouden inbrekers kunnen binnendringen in een groot aantal van die toestellen. Dat kunnen ze bovendien ongemerkt doen, gewoon door zich ergens op te stellen waar veel laptops zijn. Een van de onderzoekers vergeleek het met "drive-by-shootings". De veiligheidstoestand van WiFi is dus niet veel beter dan die van bluetooth bij mobiele apparaten, waar onlangs ook kritiek op was.

Laptop kan de mannelijkheid schaden
De tijd dat het dragen van strakke jeans als schadelijk werd gezien voor de mannlijkheid is nu technologisch voorbijgestreefd. De nieuwe versie gaat over laptopgebruik als bron van opwarming die de aanmaak en/of bewaring van kwalitatieve zaadcellen negatief kan beinvloeden. Op een conferentie in Japan werd een laptop zo heet dat hij vuur vatte. Dat blijkt uit foto's op "the inquirer", een netmagazine. De laptop zou vuur gevat hebben, waarna verschillende kleine explosies in het toestel plaatsvonden. Behalve de foto's zijn er echter weinig objectieve gegevens over het gebeuren, evenmin de naam of de plaats van de conferentie. De site bevatte wel een advertentie van een concurrerend merk van laptops op het moment van dit schrijven.
Volgens de gebruiksaanwijzing moet een laptop of schootcomputer gebruikt worden op een harde, vlakke ondergrond. Een schoot beantwoordt daar meestal niet aan, en evenmin een dik tafelkleed of een dekbed.

Zeg mij na
Google Google Google
MSN Search MSN Search MSN Search
Misschien is het verschil niet de echte reden, maar werknemers van Microsoft die iets moeten zoeken op het internet lijken massaal Google te gebruiken, en niet hun eigen produkt MSN Search.
Dat is vastgesteld uit statistieken van websites, waar men het verkeer kan volgen en zag dat bezoekers die vanuit het netwerk van het bedrijf Microsoft surfen, voor zowat 80 % langs google komen en de rest langs de MSN zoekmachine.
Werknemers van Yahoo!, dat ook een zoekmachine heeft, gebruiken regelmatig Google, maar toch grotendeels (64%) hun eigen Yahoo!-zoeker.
Gebruikers vanuit het netwerk van werkgever Google blijken allemaal Google te gebruiken.

Vapourware?
Steve Ballmer kan alvast iets beginnen zoeken om mee te gooien. Of gaat MS straks vertellen dat het niet hun werknemers zijn die zitten te Googlen, maar dat het hun eigen zoekmachine is die Google het werk laat doen? Normaal zou hun eigen zoekmachine ondertussen toch al echt moeten bestaan ....


Bill Gates zet nog een stapje terug
Niet omdat de grond hem te heet onder de voeten wordt, nu Google met zijn zoektechnologie de advertentiemarkt inpikte, en de hangende en lopende zaken over misbruik van monopolie. Nee, de man gaf zich gewoon een 50e verjaardagsgeschenk: hij gaat full-time werken voor een liefdadigheidsinstelling. Die heet "the Bill and Melinda Gates Foundation".

Die liefdadigheidsinstelling kwam al een aantal keer op een opvallende manier in de aandacht; ze zorgt er bv voor dat ook arme mensen met Windows kunnen werken, en steunt onderzoek dat probeert te bewijzen dat de evolutietheorie moet onderdoen voor de kracht van de schepper (smart design vs darwinism)
Als Google ter sprake komt vindt Gates dat MS op dat gebied gewoon onderschat wordt. Bovendien wijst hij op de gevaren van Google's monopolie op zoekgebied en besluit hij: Dankzij de concurrentie van Microsoft blijft Google eerlijk. Als we dat toepassen op het gebied van computersoftware als Windows, en we zien dat MS daar al tientallen jaren geen concurrent heeft ...

Broadcast Flag en DRM
In de VS heeft Senator Steven een interessante paragraaf binnengesmokkeld in een telecommunicatiewetsvoorstel van 151 bladzijden. Als een vreemde eend in de bijt tussen de rest legt het de broadcast flag en DRM systemen op. Die twee waren vroeger al onderwerp van discussie, en werden verworpen door het congres en de rechtbank.
Toch duikt het hier nu onopvallend op tussen de tekst en bovendien wordt er op geen enkele manier rekening gehouden met "fair use", wat voor de rechten van de consumenten staat.
De tekst lijkt sterk op vroegere (verworpen) voorstellen van de FCC (Federal Communications Commission). Die wordt in de wet trouwens wat extra vrijheid gegeven. Zo wordt voorgesteld om ze achter gesloten deuren te laten vergaderen, iets wat nu verboden is om misbruiken te voorkomen; hun vergaderingen moeten publiek zijn.
De rest van de wet lijkt ook opvallend veel vrijheid te geven aan de kabel-en telefoonmaatschappijen. Dat kan gevolgen hebben voor de tarieven, de dienstverlening en voor de inhoud.

Om het tarieven, dienstverlening en inhoud even duidelijk te stellen: het zou kunnen
- hogere prijzen voor netwerkgebruik veroorzaken (terwijl die al niet echt laag zijn)
- voorkeur voor investeringen in infrastruktuur in begoede buurten en verwaarlozing van commercieel minder interessante buurten.
- er kan met de broadcast flag bepaald worden wat je kan doen met die inhoud (bv niet opnemen en herbekijken)
- met geconcentreerde macht van inhoud en bekabeling zouden de grote telecoms het internet kunnen privatiseren of doen evolueren in een meer privaat netwerk.
AT & T, een van de grote telecommunicatiebedrijven, past eenzijdig zijn voorwaarden aan; die gaan in vanaf morgen. De aanpassingen houden geen voordelen voor de klant in; ze maken het integendeel gemakkelijker voor de provider om privacy-gevoelige gegevens mee te delen aan de overheid. Nu belet hun privacy-beschermende voorwaarde in de contracten dat.
Tot de gegevens die ze verzamelen kan bv behoren welke website wanneer door welke klant bezocht worden enz.


Piraat Partij
Na de sluiting van Pirate Bay ontstond overal reaktie. Aktievoerders vinden dat de beperkingen op gebied van copyrights veel te ver gaan, en willen nu ook politieke aktie voeren om hervormingen te eisen. Brent Allison richtte daarvoor in Zweden de Piratpartiet op. Nu is in de VS een eigen vleugel opgericht als de "Pirate Party of the US". Het logo is een cirkel met een zwarte vlag met de letters "US". Uit hun verklaring blijkt dat ze hervorming willen van de copyright wetten, het patentsysteem willen afbouwen, en ervoor zorgen dat de privacy van de burgers beter gerespecteerd wordt.
Omdat de klachten van burgerrechten verenigingen geen gehoor vinden bij de makers van wetten en geen weerwerk kunnen bieden aan de lobbiegroepen, vinden de oprichters dat het tijd is om er een politieke prioriteit van te maken. Dat doen ze met het oprichten van deze partij, en ze kiezen onmiddellijk hun geuzennaam als partijnaam.

www.pirate-party.us
.
Niet-nieuws
De het gissen en de roddels kunnen losbarsten nu Martin Taylor het bedrijf Microsoft "heeft verlaten". Deze omschrijving zegt niet of hij na 13 jaar vrijwillig gaat of hij de bons kreeg. Hij was verantwoordelijk voor een nieuw opgezet initiatief dat de strijd moest aanbinden met Yahoo! en Google.
Hopelijk voor het salon van Steve Ballmer is hij niet bij Google gaan werken...

<<==