20/04/2006
Herwonnen "Freedom of Speech"

Het opperste gerechtshof in de VS heeft het beroep van dominee Jerry Fallwell verworpen over het gebruik van een website. De kern van de zaak gaat over Fallwell.com, een website waarop predikant Jerry Fallwell wordt bekritiseerd. De predikant predikt tegen homo's en lesbiennes, en een verontwaardigde toehoorder richtte vervolgens een website op om dat aan te klagen. Hij gebruikte de achternaam van de man als adres om de site op te bouwen. De predikant ging naar de rechtbank wegens oneerlijke concurrentie door misbruik van zijn naam. De rechtbank oordeelde nu dus uiteindelijk dat het niet gaat over het onrechtmatig afsnoepen van klanten, maar dat het een forum is om de ideeen van de predikant te bekritiseren. En dat mag.
Eerst had de rechtbank de predikant gelijk gegeven, maar in beroep kreeg de oprichter van het kritisch forum gelijk. Die uitspraak werd door de predikant aangevochten bij het hoogste gerechtshof.

Advertentiestrijd

Een gratis website-dienst voor Blogs , LiveJournal, heeft advertenties op zijn site ingevoerd. sommige gebruikers van de site proberen echter te ontsnappen aan die advertenties. De site paste zijn systeem aan en dreigt de gebruikers onmiddellijk buiten te gooien die betrapt worden op het omzeilen van de advertenties.
Het is een "gratis" dienst, en gebruikers hebben dus geen eisen te stellen. Het enige vervelende is dat de dienst zijn voorwaarden verandert terwijl gebruikers ingetekend hebben op een systeem dat oorspronkelijk minder commercieel leek, LiveJournal bestaat sinds 1999. Misschien is het ook de bedoeling meer gebruikers naar het onderdeel betalende dienst te doen overstappen. De blog dienst draait op software die ontwikkeld is als open source software; in principe kan iedereen de software downloaden en installeren. Het starte ooit als een klein non-profit project, maar later splitste het op in een ".com" en een ".org" deel:
- De ".org" groep houdt zich bezig met de ontwikkeling van de vrije software voor de blog, die geschreven is in Perl en draait op een MySQL databank.
- De ".com" is de commerciele kant die de blog dienst uitbaat, en ondertussen meer dan een miljoen gebruikers kent.

Uit de voorwaarden:
LiveJournal reserves the right to modify or discontinue, temporarily or permanently, the Service (or any part thereof) with or without notice at any time. You agree that LiveJournal shall not be liable to you or to any third party for any modification, suspension, or discontinuance of the Service.

De strijd om de advertentiemarkt blijft beweeglijk op het internet. Adverteerders steken elkaar de loef af om toch maar op te vallen, en ze gebruiken daarbij ook de technische evolutie van het internet. Dat is niet altijd even geslaagd. Zo ergerden heel wat gebruikers zich aan de "pop-up" vensters, en bouwden browsers als Mozilla een blokkering in voor zo'n vensters. Het gevolg daarvan was weer dat het moeilijkw werd om de pop-up vensters op een nuttige manier te gebruiken, bv voor een taalkeuze of zo, omdat je er altijd rekenineg mee moet houden dat gebruikers ze misschien automatisch laten negeren.


GP2X

De reeds langer aangekondigde spelletjescomputer GP2X zou nu effectief verkocht worden in de VS.
Het apparaat draait op Linux en draait via een emulator een hele resem oude computerspelletjes. Er zijn ook ontwikkelomgevingen om zelf te programmeren voor het toestel. De spelconsole lijkt daarmee in het vaarwater te komen van de aangekondigde PS3; die zou ook voorzien worden van Linux.

MS veroordeeld voor "kopieren van antikopieerbeveiliging"

David Colvin nam met zijn bedrijfje z4 Technologies patenten op systemen om wachtwoorden en codes op individuele software toe te passen, om zo kopieren zonder toelating te verhinderen.
Microsoft moet 115 miljoen dollar betalen en Autodesk 18 miljoen dollar. Autodesk maakt het technisch tekenprogramma Autocad, dat behalve duur ook steeds strikt tegen kopieren was beveiligd. Microsoft gebruikt in zijn produkten tegenwoordig zogenaamde "activation codes" om de software te kunnen gebruiken. MS zou in beroep gaan.

Verloren "Freedom of Speech

Volgens een artikel op rsf.org, de site van reporters zonder grenzen, heeft Yahoo! nogmaals meegewerkt met de Chinese autoriteiten om een gebruiker van hun dienst te identificeren. In 2003 werd al eens iemand veroordeeld nadat hij opgespoord was met hulp van gegevens van Yahoo!. Er werd toen 4 jaar gevangenisstraf uitgesproken. Reporters Zonder Grenzen heeft al meer aangedrongen bij Yahoo! om te stoppen met deze medewerking omdat het er steeds meer naar uitziet dat een aantal journalisten en democratische activisten systematisch worden opgepakt. Yahoo! zou in de VS al aangepakt zijn over deze praktijk, maar ze ontkenden toen. Mogelijk verschuilen ze zich achter de opdeling tussen het moederbedrijf en het lokale bedrijf, dat zich dan aan de lokale wetten moet houden.
Ook MS werd al aangepakt omdat ze in China Blogs van opposanten censureren. Bepaalde termen als "4 juni" en "Human Rights" worden automatisch verworpen, en in december vorig jaar sloten ze een populaire "blog" van een van hun gebruikers op verzoek van de Chinese overheid.
Reporters zonder grenzen stuurde een brief naar Bill Gates toen bleek dat die van plan was de Chinese president te gaan ontmoeten. In die brief vragen ze het onderwerp ter sprake te brengen en drukken ze hun bezorgdheid uit over de politiek van het bedrijf op dat gebied. De brief is op hun website te lezen.
Er kwam vroeger nooit antwoord op brieven aan het MS management over deze zaken.

www.rsf.org
Opvallend is ook de formulering als er gesproken wordt over het vrijgeven van gegevens van gebruikers van internetdiensten. In de VS gebeurt dat immers ook. Het standpunt dat de gegevens door providers *niet mogen worden gegeven* wordt niet zo gehuldigd. Er wordt gezegd dat het niet zou mogen in "landen met totolitaire regimes".


Monopolieproces

We hebben een nieuw monopolieproces in de maak; als David hebben we processorbouwer AMD, en als Goliath het marktdominerende intel.
AMD liet documenten opvragen van 32 bedrijven. De vraag gaat over documenten die betrekking hebben op hun zaak tegen intel, die ze beschuldigen van monopoliemisbruik. Onder de bedrijven vinden we computerbedrijven, electronica en microprocessorbedrijven, .
En dan de geruchtenmolen nog.
Een kleine greep uit de discussies, geruchten, vermoedens, vragen enz die de ronde doen ivm informatica-ontwikkelingen:
- Is het goed of slecht om in Linux "proprietary drivers" te gebruiken?
- Is de processor van de nieuwe Mac, de "intel core duo", beter dan de huidige beste intel Pentium processor?
- Welk antwoord of welke reaktie gaat AMD krijgen van MS bij de vraag naar documenten voor het monopolie-proces tegen intel?
- Wat betekent de stilte bij MS, kort voor het uitkomen van een nieuwe besturingssysteem versie? Was het verschuiven van de datum een echte vertraging, door een echt probleem, of slaat MS binnenkort de markt plat met een stroom van programma's die bij het nieuwe besturingssysteem horen?
- komt MS misschien met een "internet harde schijf" die concurrentie zou gaan vormen voor Gdrive van Google?
(Het idee is om gegevens op het internet te bewaren. De ruimte wordt voorgesteld als een "virtuele drive", waarbij je je documenten in plaats van op je eigen harde schijf, een diskette of een usb-stick, bewaart op een stukje harde schijf op een server op het internet. De Gdrive van Google kwam begin maart aan het licht maar is nog niet publiek in gebruik. Deze week kwam MS met zijn "Live Drive" idee op de proppen.).
- En wie kan die documenten dan lezen? Wie is er ook al weer eigenaar van die stukjes harde schijf? En hoe gaat die dienst dan geld opbrengen? - <<==