02/03/2006
Brussel even hackers paradise
De ULB in Brussel was voorbije weekend de navel van de vrije software wereld. De programmeurs, in het vroeger internet jargon "hackers" genoemd, kwamen samen voor een echte programmeurs-conferentie op FOSDEM, de Free en Open Source Developers European Meeting. De uitstraling ging echter veel verder dan Europa. Aangezien het vooral een ontmoeting was voor programmeurs van allerlei vrije software projecten zijn er nauwelijks commerciele firma's te bekennen, behalve de enige hoofdsponsor, O"Reilly, een uitgeverij van technische IT-boeken.
De lezingen gingen van serverprogramma's voor virtualisering tot desktoptoepassingen zoals OpenOffice.org, en daarnaast waren er workshops, en demonstraties van vrije software projecten in de Linux en BSD sfeer.
De conferentie haalde verschillende gerenommeerde nieuws-sites als slashdot, osnews enz.

Canadese vertaalverpleegster
Een Canadese uitvinding moet hulp bieden bij de vele vragenlijsten die in een ziekenhuis ingevuld moeten worden. Een van de problemen daarbij is immers de talen van de patienten. Daarvoor werd het "DAS" of "Dialog Assistance System" ontworpen.
In de VS is een computersysteem met dat programma in gebruik genomen dat een groot aantal standaardvragen bevat in Russisch, Frans, Japanees, Portugees en Cantonees en Mandarijn, de 2 meestgebruikte Chinese talen. Bovendien is er voor dove patienten over te schakelen op een Amerikaanse, met videobeelden ondersteunde gebarentaal. De software werd gemaakt door Inocom, een software en media-bedrijf uit Canada. In mei 2004 werd nog meer dan een miljoen dollar in het bedrijf geinvesteerd.


.

Monopoliepositie loont weer
De grote baas van MS-Europa pocht dat de firma over een half jaar met een eigen zoekdienst op internet Google voorbij zal steken. Er lijkt maar 1 manier om dat te kunnen realiseren, en dat is gebruik maken van de monopoliepositie. Als MS alle Windows gebruikers vanaf dan automatisch met de Microsoft zoeksite doet werken is dat resultaat vanzelf gehaald. Het gemakkelijkst kunnen ze dat door het vast in het nieuwe Windows in te bouwen, dat verplicht bij elke "grote-merk"-computer verkocht wordt.


En nog meer monopolie
Een sterk staaltje van monopolie misbruik zou zijn als een veelgebruikt computerprogramma opzettelijk niet wil werken met &eegu;&eegu;n computersysteem en wel met een ander. AMD, maker van computerchips zoals de centrale processor van de PC, heeft een klacht in die richting ingediend tegen marktleider Intel.
Ze hebben namelijk ontdekt dat de populaire Skype software de mogelijkheden van de gebruiker beperkt als die een AMD processor heeft, en wel volledig werkt als het een Intel processor is. Gevolg daarvan is dat je bij het internet-telefonie programma maar een conferentie met 5 gebruikers mag opzetten in plaats van een met 10 personen. Technisch gezien zou de Skype software alleen bij de Intel dual-core processor toelating geven voor de 10 persoonsconferentie en zo de AMD concurentie nadeel berokkenen.









.


.
.

<<==