23/02/2006
Invloed van filmstudios op DVD-spelers
Filmstudio's hebben de Koreaanse maker van DVD-spelers Samsung voor de rechtbank gedaagd. Ze klagen het bedrijf aan voor het op de markt brengen van DVD spelers die niet beantwoorden aan de door de media industrie bedachte kopieerverhindering (DRM). Die kopieerverhindering houdt een aantal mogelijkheden van de DVD speler tegen. Bij een bepaald toestel was dat blijkbaar niet gesofistikeerd genoeg, en kon de gebruiker door bepaalde wijzigingen die beperking omzeilen. Samsung beweert dat er wel degelijk kopieerverhindering aanwezig was. Ze haalde de reeks 15 maanden geleden uit productie en begrijpt de huidige klacht dus niet goed.
.
Vuurtjestook: SCO opflakkering
Microsoft lijkt de angst voor open source weer te willen aanstoken, vooral in India op dit moment. Ze waarschuwden hun klanten dat een rechtszaak voor het overtreden van "intellectual property" - lees patenten - veel geld kan kosten en lang kan duren. Misschien hopen ze nog een beetje te kunnen genieten van hun investering in SCO. Dat bedrijf klaagde een aantal Linux-verkopers aan omdat in Linux onterecht gekopieerd materiaal zou zitten, waarop SCO rechten had. Dat werd onmiddellijk in alle toonaarden ontkend door de betrokken aangeklaagde bedrijven en en door zowat de hele Linux-programmeurs scene. SCO veranderde regelmatig zijn aanklacht, slaagde er nooit in bewijzen op tafel te leggen en stelde steeds maar uit om gedetailleerd te zeggen wat en waar er gekopieerd was, tot zelfs de rechtbank het er van op zijn zenuwen kreeg.
Ondertussen was dan uitgelekt dat Microsoft veel geld in het bedrijf gepompt had, en de motivatie van de SCO zaak werd duidelijk: gebruikers van vrije software bang maken.
IBM eist nu dat alle communicatie tussen SCO en zijn geldschieters in de rechtszaak wordt bovengehaald om de verborgen agenda's publiek te maken. Daarbij dus de deals van SCO met Microsoft, en geldschieter tussenstap BayStar, maar ook Sun, en HP, beiden bedrijven met een eigen unix versie.

Meer details op Groklaw

Zie ook:
- Limburgse pers over handelaar met niet-gerechtigde kopies van Windows op verkochte machines
- de handelaar in UK die "illegale kopies van FireFox" verkocht
enz.


.

Zonnezeil

Nasa heeft een project lopen onder de naam "solarsails". Daarbij rekent men op de kracht van de zonnestralen om een zeil, met daaraan gekoppeld een ruimtetuig, voort te duwen. De zonnestralen bewegen van de zon weg, en dus is de beweging ook van de zon weg. Maar door de richting van het zeil te veranderen zou men toch kunnen sturen.
De snelheid van het licht is groot, maar de kracht is zo klein dat je bij het opstellen van een zonnezeil in de ruimte aanvankelijk niets ziet bewegen. Zeer langzaam kan de beweging in gang gezet worden, helemaal niet te vergelijken met de beweging van een raketmotor. Maar het grote voordeel is wel dat de bron niet zo snel opraakt. Voor erg lange ruimtereizen zou het bruikbaar kunnen zijn. De eerste experimenten worden gedaan met zeilen van ongeveer een vierkante meter, maar er zijn al ontwerpen voor veel grotere zonne-zeilen, tot de oppervlakte van een voetbalveld. Enkele te overwinnen problemen zijn het uitvouwen van het zeil, het sturen, het doorboord worden door ruimtestof en afval, enz.

http://solarsails.jpl.nasa.gov

Oracle op overnamepad
Vorige week vermeldden we dat Oracle ooit een overnamepoging deed op MySQL AB, het bedrijf dat de vrije databank "MySQL" maakt, die veel gebruikt wordt bij websitesytemen.
Het kader van die overnamepolitiek wordt steeds duidelijker. Oracle kocht namelijk in november 2005 al "InnoDB". Dat is het bedrijf achter de gelijknamige opslagwijze bij databanken. MySQL had een samenwerking met InnoDB en gebruikte hun opslagwijze in MySQL. Bij het maken van een nieuwe databank kan je onder meer kiezen voor de vorm "InnoDB", naast BDB en MaxDB. Maar het is juist die BDB die ook al in Oracle's handen viel, toen ze Sleepycat overnamen, de huidige makers van BDB, het vroegere "BerkleyDB". Dan is natuurlijk de vraag hoe het zit met de derde overblijvende opslagmethode, MaxDB. Dat is een samenwerking tussen MySQL en .. SAP. SAP is een van de grote concurrenten van Oracle, en daarmee lijkt MySQL nu tussen twee vuren te zitten. Maar natuurlijk hebben ze hun eigen lot in handen en ze kunnen ook proberen voordeel uit de situatie te halen. Uiteindelijk zijn er ook nog andere vrije databases als PostgresQL en het vroegere Interbase, nu Firebird. Samenwerking daarmee lijkt mogelijk, om een onafhankelijke opslagmodule te ontwikkelen.
De strijd tussen de groten speelt zich immers boven hun hoofd af, tussen Oracle, SAP, IBM, en SUN.
Gezien de interesse van IBM voor de nieuwe versie van PHP zou het wel eens kunnen dat de firma die de ZEND engine maakt voor PHP een van de volgende onderwerpen van een aankoop is.



.
.

<<==