12/01/2006
Wat vorig jaar niet gebeurde
Dit is een typisch komkommertijd-geen-nieuws-bericht. Vorig jaar zijn Apple en Sun niet gefusioneerd. Het jaar ervoor ook niet, en langer geleden ook niet.
Dit "nieuws" kwam aan het licht in het computermuseum. Daar moesten enkele sprekers een speach geven, en onder hen enkele medeoprichters van Sun. Die vermeldden dat Sun op een keer Apple bijna overnam. Later waren er nog twee momenten waarom de firma's een fusie overwogen hebben.

Nieuwe vogel
Thunderbird 1.5 is verschenen. Het is de naam van een e-mail programma van de stal van Firefox en de Mozilla. De nieuwigheden zijn automatische updates van het programma, bescherming tegen misbruik door vervalste mails, spellingcontrole, bewaren van zoekresultaten, enz. Er is een RSS module die mee geinstalleerd wordt, maar je kan ze ook overslaan als je dat wil.


Open Source en veiligheid
Het departement van Homeland Security in de VS heeft besloten ongeveer een miljoen Euro uit te geven aan computerbeveiliging, meer software. Ze gaan aktief speuren naar beveiligingsproblemen in open source software, zodat die sneller opgelost kunnen worden.
De open source community is niet onverdeeld gelukkig met dit initiatief. Ze vinden het nogal magertjes dat er enkel kruimels van de tafel vallen voor de vrije software. Het DHS zou veel aktiever moeten zijn en zelf ontwikkeling steunen, met veel meer geld bovendien.

Weer GPL overtreding?
De GPL lijkt weer eens overtreden te worden, althans volgens de "blog" van Jim Russell. Hij kocht voor zijn kerstmis een kleine mediaplayer die op Linux draait. Zoals het meestal gaat met dat soort apparaten, zijn er al snel programmeurs die proberen allerlei andere programma's aan te passen om ze op het apparaat te laten draaien.
Dat gebeurde oa met een browser, met verschillende emulatoren zoals de commodore 64, enz.
Tot zijn grote verwondering kon hij echter nergens de broncode vinden van de Linux versie die op het apparaat gebruikt wordt door de fabrikant. Wel allerlei hulpmiddelen om software te programmeren die erop draait, maar geen code van het systeem zelf. Nochtans is het een voorwaarde om Linux te gebruiken, dat je de aanpassingen ervan weer publiek maakt onder dezelfde GPL licentie.
Na enige druk leken ze toe te geven, en hebben ze broncode beschikbaar gesteld. Grote teleurstelling bij de geinteresseerden, toen bleek dat het ging over oude broncode van het begin van het project. Meestal gaan programmeurs op zoek naar oorzaken van fouten, of bugs in het systeem, en dat is met zo'n totaal verouderde broncode onmogelijk.
De verontwaardiging is groot, maar toch zijn de programmeurs in de Linux community voorzichtig. Het is zeker niet de bedoeling de firma ten gronde te richten door een boycot of zo; daar schieten ze zelf ook niets mee op.

gp2x.co.uk/; http://www.gbax.com/linux2.jpg


Spielberg verslikt zich in antikopieersysteem
Volgens de Britse film Guardian kregen jounalisten in England, die de nieuwe film moesten bespreken, een wel heel erg goed beveiligde kopie. De DVD was zo goed beveiligd dat ze ze zelfs niet konden bekijken.
Daardoor werd het moeilijk om hem nog op tijd te nomineren voor prestigieuze prijzen. Voor de eerste ronde van nominaties was hij al te laat, wat de kwestie nog pijnlijker maakte.
Oorzaak lijkt de combinatie van anti-systemen te zijn. Zo hebben de recensenten tegenwoordig een speciaal apparaat waarmee ze de films kunnen bekijken. Die worden versleuteld op de DVD gezet en kunnen enkel met dat apparaat bekeken worden.
Daarnaast hanteert de media-industrie een markt code: ze delen de wereldmarkt op in verschillende segmenten, zodat ze films op iedere markt op een andere manier en tijdstip kunnen uitbrengen. De regio-code zit mee in de DVD, en de fabrikanten van DVD spelers werden verplicht de code in te bouwen volgens de plek waar de spelers verkocht worden. Zo heeft de VS en Canada code 1, en Europa code 2. De filmbesprekers kregen helaas een copie met code 1, die wel in het Engels was, maar hier niet gespeeld kon worden met hun speciale apparaten voor code 2.
De film zelf gaat over de bomaanslag op de Olympische spelen in Munchen in 1972.
.


.
.

<<==