05/01/2006
Goede voornemens 2006
De Franse Gendarmerie heeft alvast goede voornemens voor 2006. Ze starten vanaf dit jaar met een andere browser op hun computer. De volledige Gendarmerie stapt over op Firefox. Generaal Brachet wordt daarover geïntervieuwd in het Franse "Linux Pratique" (nr 33).
Hij beschrijft dat Firefox de W3C standaard volgt en bovendien beschikbaar is op Linux, Mac, en Windows. Het informatiesysteem dat de Gendarmerie opzet (ook in het kader van een soort Homeland Security project) zal van de gebruikers alleen vragen dat ze een browser gebruiken die aan de standaarden beantwoord, zonder dat een specifiek computersysteem opgelegd wordt.
Alle computers die een internet of intranet gebruiken (in totaal meer dan 70.000 computers) zullen overschakelen op Firefox voor het einde van het jaar. Bovendien wordt ook een nieuw e-mail programma geinstalleerd op 45.000 computers, nl Thunderbird, het e-mail programma van de Mozilla groep die ook Firefox maakte. Vorig jaar werd al overgestapt op OpenOffice als kantoorpakket. Daarmee wordt stilaan gewerkt aan het volledig onafhankelijk worden van het besturingssysteem, zodat een overstap van Windows naar Linux gemakkelijk wordt.

Verwachting voor 2006
Dit jaar zijn een aantal technologiën op de markt om meer informatie op een DVD schijfje te persen. De produktie kan beginnen en het enige wat nog uitgevochten moet worden is de standaard. Een van de producenten van die magnetische opslagschijfjes start alvast met de "Blu-Ray" en "HD (High Definition) DVD" media midden 2006 omdat ze verwachten dat de vraag naar opname- capaciteit explosief zal groeien, gedreven door het succes van spelletjes en andere consumentenontspanning.
De makers van films en spelletjes proberen de bal af te houden tot alle apparatuur dichtgespijkerd is met anti-kopieer beveiliging.
Om een idee te geven van die spelletjes markt: van de Nintendo DS werden op een goed jaar tijd 4 miljoen stuks verkocht in de VS en 5 miljoen in Japan.


Peter Quinn geeft ontslag
Peter Quinn, de man die de zoektocht leidde naar een documentstandaard voor gebruik in overheidsdocumenten in Massachusetts, nam onlangs ontslag. Volgens zijn spaarzame commentaar is de reden dat hij een enorme zwartmaak campagne tegen zich kreeg. Van allerlei beschuldigingen die in de pers opdoken bleek achteraf niets waar te zijn, maar hij is de hele heisa beu en stapte op. Volgens voorzichtige woordvoerders zou er niets veranderen aan de keuze om het "Open Document Format" als standaard te nemen, alhoewel het lobbien van Microsoft nog steeds verder gaat. Ze willen dat minstens een MS standaard wordt opgenomen, maar het feit dat die niet open is speelt hen parten.

Waarom Internet 2.0 gebouwd wordt op Open Source
De "blogger" "Scobleizer" zette begin november de zaken nog op een rijtje; hij somt de 12 redenen op waarom ondernemers die bouwen aan software voor internet versie 2, niet steunen op Open Source software. Mogelijk gelden die redenen trouwens ook voor een groot deel van de huidige softwarewereld.
Het eigenaardige van het verhaal is dat de man, Robert Scoble, zelf bij Microsoft werkt met een vrij hoge positie. Na wat hij schreef zou je vrezen voor zijn job in zijn plaats.
Zijn e-mail adres is microsoft, zijn blog-site op wordpress.com staat vol links naar MS nieuwssites, maar draait wel zelf op Wordpress, een open source websitepakket, en bovendien op een Linux Server.

- Startkost. Linux is gratis. De programmeertaal Ruby on Rails is gratis. De databank MySQL is gratis.
- Prestaties tegenover kost: er is de gewaarwording dat Apache webserver op een Linux Server een betere prestatie neerzet dan evenveel geld besteed aan een IIS server met .NET.
- Het is makkelijker meer technisch geschoold personeel te vinden onder de jongeren omdat er een hele nieuwe generatie aankomt die lange uren werken aan sites die op Ruby on Rails draaien op Linux.
- Schaalverandering. De geeks die nieuwe zaken opstarten ervaren dat ze makkelijker kunnen uitbreiden en groeien als ze met Linux werken dan met Windows.
- Kleinschaligheid: MS heeft in het verleden al dikwijls getoond dat het minder rekening houdt met kleine bedrijven, en alleen maar luistert naar de grote jongens. Ruby on Rails komt daarentegen van 1 enkele gast: "David Heinemeier Hansson". Hij hij heeft een eenvoudige "blog" en antwoordt als je hem iets vraagt.
- open source maakt het makkelijker om problemen op te lossen of eigen aangepaste versies te maken van sytemen
- Aan de gebruikerskant wil men kunnen werken voor het meeste en beste wat er is.
En dat is geen programma dat alleen maar in Internet Explorer op Windows loopt.
Er zijn immers steeds meer Linux en Mac gebruikers.
- Ze willen de onbekende factor vermijden die bestaat uit de licentiepolitiek van closed source verkopers.
- Ze willen zich niet laten beperken door de toekomstige technologische keuzes van die closed source verkopers.
- Meer vertrouwen in de veiligheid van de Linux toepassingen.
- Snellere implementatie; ondernemers hebben een Linux Server uitgepakt en geinstalleerd in de tijd dat ze bij Windows de licenties nog aan het lezen zijn.
- Kleine werkset mogelijk; een Linux systeem kan je strippen tot je overhoudt wat je nodig hebt, neemt dan minder plaats in en is eenvoudiger te onderhouden.






.


.
.

<<==