17/11/2005
E-bay speelt met open source
E-bay lijkt ook de smaak van open source te pakken hebben. Voorbije zomer hebben ze een website opgericht om programmeurs te helpen bij het ontwikkelen van open source projecten.
Ze hopen daarmee steeds meer aanwezig te zijn in programma's die beroep doen op achterliggende e-bay gegevens en programma's. Ze schreven ook een wedstrijd uit als extra stimulans.
Met deze zet hopen ze het aantal ontwikkelaars, dat momenteel een 20.000 bedraagt, nog sterk te doen toenemen.
Oorspronkelijk moest er betaald worden voor het gebruik van de verbindingssoftware met hun verkoopsysteem, omdat die ook draaide op hun servers. Ze wilden vermijden dat die servers te zwaar belast zouden worden. Maar andere gelijkaardige programma's waren aantrekkelijker geworden. Amazon legt geen kosten op bij het gebruik van hun systeem of soms is er pas een kost als een bepaald aantal transacties wordt overschreden.

LiPS opgericht
Maandag 14 november werd "LiPS" opgericht. Deze vierletterafkorting staat maar voor 3 woorden: "Linux Phone Standard". Bij de oprichters zitten onder meer ARM, France telecom en Palmsource.
Bedoeling is te zorgen voor standaardisatie, testmethoden, integratie van Linux in draagbare apparaten zoals mobiele telefoons. Het OSDL doet ook inspanningen op gebied van Linux voor mobiele apparaten, maar die spelen zich meer op kernel niveau af. LiPS gaat zich richten naar toepassingen die erop draaien en de programmeeromgeving die daarvoor nodig is.

Nederlandse site nagelt Sony-BMG aan de schandpaal
De laatste tijd was o.a. bij verbruikersverenigingen nogal wat commotie ontstaan rond weer eens een onderhuidse methode van een media-bedrijf om zijn materiaal te beschermen tegen "misbruik door consumenten", op een manier die de rechten van deze consumenten aantast.
De anti-kopieer-technieken worden dikwijls aangeduid met DRM, wat staat voor Digital Rights Management. In het verleden protesteerde Philips al omdat de technieken de CD's minder leesbaar maken, en zelfs incompatibel met de CD standaard, en dus met heel wat CD-lezers.
Nu is er echter nog een probleem bij gekomen. In een nieuw anti-kopieer systeem dat op CD's van Sony-BMG in de VS gebruikt wordt, zou software staan die een achterdeur in je computer opent. Door die achterdeur zou de media-industrie dan de computer waarop de cd gestart wordt, via internet binnenkunnen om hem te controleren. Helaas kunnen ook andere inbrekers gebruik maken van de deur als ze van het bestaan en de technologie op de hoogte zijn.
Hiermee worden de klanten dubbel benadeeld. Er wordt zonder hun medeweten een stukje programma geinstalleerd op hun computer. Dat programma zoekt naar een internetverbinding en neemt contact op met een server op het internet, zonder uitleg wat en waarom, zelfs zonder het te melden aan de eigenaar van de computer.
Dat programma blijft draaien, ook als de cd uit de computer verwijderd is. Er is nergens een manier voorzien om die software te de-installeren. (Zonder die software zou de CD trouwens helemaal niet gespeeld kunnen worden volgens de Sony-BMG site). Als het programma gebreken vertoond kan de veiligheid van de computer in het gedrang komen volgens EFF en een webwereld bron (4).
Tot overmaat van ramp schrijft de Nederlandse site "WebWereld" (1) dat programmeurs verdachte sporen gevonden hebben in de anti-kopieer software. Het zou gaan om stukjes code van "vrije software". Die software is onder een licenitie uitgebracht, die bepaalt onder welke voorwaarden hij in andere programma' mag gebruikt worden. Die voorwaarden hebben te maken met het publiceren van de code van afgeleide programma's. Sony-BMG zou hier duidelijk niet aan die voorwaarden voldoen, en de programmacode dus onrechtmatig gebruiken. Ze overtreden m.a.w. het auteursrecht.

De electronische rechten-organisatie "Electronic Frontier Foundation" of "EFF" is begonnen met een onderzoek welke cd's de verborgen software (7) bevatten. Ze publiceren op hun site onder de titel "How To Spot Sony's Rootkit" een lijst met de getroffen titels. Ze raden het kopen van die CD's sterk af. De cd's zijn herkenbaar aan een logo met van buiten naar binnen een cirkel, een driehoek en een oog, en een tekst "Content Protected". Er wordt ook een website vermeld, die in het adres de letters "xcp" bevat (5). Die "xcp" staat voor deze vorm van kopieer beveiliging, er zijn er nog andere als "SunnComm" enz.
Bij de met XCP geinfecteerde cd's zien we bv "Dexter Gordon", bij de SunnComm cd's Santana, en er wordt duidelijk bijgezegd dat niet in alle landen bij dezelfde albums dezelfde systemen gebruikt worden.
Momenteel zou het vooral over de VS en Mexico gaan.
Nochtans komen verborgen kopieerbeveiligingen die ongevraagd een stukje programma op je computer draaien ook bij ons voor. Zo bevat op het EMI label de CD "Mr Raymond" hetzelfde logo. Op de voorzijde staat een zo goed als onzichtbare doorschijnende sticker en op de achterkant wordt in microscopische lettertjes vermeld op welke systemen je de cd kan spelen. Er staat niet bij wat er op de andere systemen dan zou gebeuren.(6)

De EFF publiceerde op 14 november een open brief aan Sony-BMG (2), waarin ze oproepen om
- duidelijk de gevaren van het systeem toe te geven en publiek te maken
- onmiddellijk een de-installatieprogramma beschikbaar te maken, of antivirus-bedrijven de nodige inlichtingen te geven om zo'n programma's te maken om het te verwijderen.
- te stoppen met de bewering op de website dat de software niet schadelijk of bedreigend voor de veiligheid is (3).
- onmiddellijk alle getroffen CD's terug te roepen uit de handel
- alle klanten die reeds zo'n CD kochten, te vergoeden of de kans geven om die in te ruilen
- in de toekomst geen programma's meer te verbergen en duidelijk en eerlijk te communiceren aan de klanten wat eventueel aan muziek-cd's toegevoegde programma's doen, en welke contacten ze leggen waarvoor, of beter nog, dat soort zaken helemaal niet meer toe te passen.

1) webwereld.nl/articles/38285
2) www.eff.org/IP/DRM/Sony-BMG/?f=open-letter-2005-11-14.html
3) cp.sonybmg.com/xcp/english/updates.html
4) hack.fi/~muzzy/sony-drm/
5) cp.sonybmg.com/xcp
6) www.emimusic.info/be_NL/sect4.html
7) europe.f-secure.com/v-descs/xcp_drm.shtml
En een erg gedetailleerde beschrijving van de "ontdekking":
8) www.sysinternals.com/blog/2005/10/sony-rootkits-and-digital-rights.html


De sleutel van het internet
Het centrale beheer van de domeinnamen gebeurt in de VS door ICANN en is een sleutel tot het internet. Vanuit Euroepa, en ook andere landen wordt al geruime tijd druk uitgeoefend op de VS om het beheer door een internationale organisatie te laten uitvoeren. Er wordt bv gedacht aan een extra orgaan van de Verenigde Naties, dat toch neutraler zou zijn dan een Amerikaanse instelling onder invloed van de regering.
De discussie was zo hoog opgelopen dat sommigen al dreigden met een afscheuring. Door het opzetten van een eigen, bv Europees of Aziatisch systeem, zou het internet uiteenvallen in verschillende "internetten". Er zou dan geen enkele garantie meer zijn dat je eender welke website kan bekijken, omdat je steeds afhankelijk bent van de "namespace" of naamgebied waarin je aansluiting zich bevindt.
Van 16 tot 18 november loopt de "World Summit on the Information Society" (WSIS), waaraan het ISOC deelneemt. ISOC is een internationale ledenvereniging die zich bezighoudt met alle organisatorische aspecten van het internet - nu en in de toekomst - zoals internet-standaarden, de architectuur, enz. Net voor het begin van dit congres werd een compromis bereikt waarbij de VS het beheer van ICANN kunnen voortzetten, maar ondertussen wordt een forum gestart om het internetbeheer naar de toekomst meer open te trekken.
ICANN = Internet Corporation for Assigned Names and Number, een non-profit vereniging in California. Historisch zit dat in de VS omdat internet groeide uit DARPA net, een militair computer-netwerk.

Monopolie van 3 x 10 miljoen
Daum, een Zuid-Koreaanse firma die ook aktief is in de VS, China en Japan, heeft toegezegd een jaren oude zaak tegen MS te laten vallen, alsook de klacht bij de instanties voor Eerlijke Handel.
De firma is echter niet zomaar spontaan dikke vrienden geworden met MS. Ze verkeerden in een financiele malaise door de zwaar op de maag liggende overname van Lycos, een zoekmachine.
De interessante deal, die volgens de "JoongAng Daily" bestaat uit 3 transacties van 10 miljoen dollar, komt net op tijd. Naast een eerste schijf van 10 miljoen dollar om de overeenkomst te bezegelen, bevat ze een advertentie-overeenkomst van 10 miljoen dollar, en dan nog eens andere zakelijke afspraken ook goed voor 10 miljoen dollar.
Een op eWeek geciteerde analyst zegt dat de overeenkomst weinig tot geen gevolg zal hebben op de dominante marktpositie van MS. Het ministerie dat oneerlijke handelspraktijken onderzoekt, heeft gezegd niet onder de indruk te zijn van het intrekken van de klacht. Ze onderzoeken verder in het belang van het land en het volk. De motivatie om daarbij behulpzaam te zijn is bij Daum nu waarschijnlijk iets kleiner geworden. Maar misschien duiken wel andere getuigen op. Er zijn immers nog bedrijven in een gelijkaardige sitautie van oneerlijke concurrentie, zoals een firma met een Instant Message-dienst. Microsoft veroverde op korte tijd zowat een vierde van die markt, en kan door de exclusieve bundeling van software bepalen in welke richting de Windows gebruikers gaan.

Apple valt uit de mand
Steve Jobs probeerde een beetje mee te surfen op het succes van de vrije software. Hij deed een voorstel aan het project "One Laptop Per Child", dat een laptop van 100 dollar probeert te bouwen voor de derde wereld.
Hij bood het Mac OS X gratis aan als systeem. Helaas voor hem gaf het project de voorkeur aan een 100% vrije-software oplossing.

Het is niet de bedoeling consumenten te maken van de jongeren die hem gebruiken. Integendeel wil men laten experimenteren met de software, en is er ook een programmeeromgeving voorzien, zodat de computers gebruikt kunnen worden om zelf software te maken. Het Open Source karakter van de aanwezige software kan daarbij stimulerend werken en als leer-en referentiebron dienen. Bovendien zijn de apparaten voorzien van draadloze netwerkcommunicatie. Niet per definitie met internet, wat immers dikwijls niet beschikbaar is, maar wel met elkaar. Daardoor wordt het makkelijk samenwerken aan projecten, of zelfgemaakte dingen binnen de omgeving draadloos door te sturen om ze te verspreiden.
Het systeem zal uiteindelijk Red Hat Linux worden, op laptops met een AMD processor. Beide firma's steunen het project ook verder financieel. Verder zullen ook tekstverwerker, e-mail programma en browser niet ontbreken. De batterij kan opgeladen worden met een dynamo-hendel als er geen stroom is.
Een voorstel van het prototype is gepland voor woensdag, in de aanwezigheid van Kofi Annan, in Tunesie.
Er is al gepraat met meer dan twintig landen, en enkele tonen interesse, maar soms is ook 100 dollar per stuk nog boven de besteedbare budgetten.

Ook zal het te bezien vallen of de idealen hoog gehouden worden. Er is al gesignaleerd dat een van de drijvende krachten achter het project, een zekere meneer Negroponte, een gesprek had met Microsoft, dat oorspronkelijk tegen het project gekant leek. Uiteindelijk zou hij na een gesprek met Bill Gates himself gezegd hebben dat de computer ook Windows kan draaien en dat Microsoft helemaal niet vijandig staat tegen het project, integendeel, in grote lijnen "streven ze dezelfde doelen na", klinkt het nu.
De heer Negroponte werkt aan het "Massachusettes Institute of Technology", waar het idee ontstond in het Media Lab, een afdeling van die bekende universiteit. Het media lab komt echter tot stand met financiele steun van MS. Het wordt naar buiten toe wel moeilijk om deze bocht uit te leggen, zeker na de weigering om gratis Apple's OS-X te gebruiken.


Apple speculatie
Vanaf duidelijk werd dat Apple in de toekomst computers zou gaan maken met een andere processor dan nu gebruikt wordt, ontstonden allerlei speculaties.
Ten eerste rond problemen van Apple. Van processor veranderen is niet zo eenvoudig als van harde schijf veranderen, vooral omdat het echt over een verandering van processor-architectuur gaat. De vorige grote verandering was van het type "motorola 68" naar het type "powerpc" van IBM. De stap naar een meer algemeen gebruikte processor van het type "intel-pc x86" zal de Mac minder uniek maken.
Dat leverde dan speculatie op over het besturingssysteem. Eens aangepast aan die processor zou het Mac OS-X in principe op elke huidige pc kunnen draaien. Er zou meer wisselwerking ontstaan met de sterkste Unix-achtige op die processor, nl Linux. Misschien zou het er concurrentie mee aangaan, en Linux zelfs verdringen.
De laatste speculatie is nu recent ontstaan, nl over welk toestel Apple zal uitbrengen, en wanneer. Het antwoord zou een laptop in januari zijn. Gezien de verkoop van laptops zowat die van desktops begint te overtreffen is dat niet zo'n gekke keuze. Het zal spannend worden of Apple deze keer minder pech heeft bij de aanlevering van de onderdelen; het gaat immers waarschijnlijk over een intel-processor die nog moet uitkomen, en waar over de betrouwbaarheid dus nog niets geweten is.
Vroeger werd de verkoop dikwijls belemmerd omdat de fabrikant van de processor op een bepaald moment de bestellingen niet kon volgen met zijn produktie.