06/10/2005
Moerbeiboom geveld
Mulberry, het e-mail programma, dreigt te verdwijnen. Op 1 oktober verdween de site van cyrusoft, het bedrijf dat de software maakte, helemaal van het net, en er stond enkel nog een aankondiging van een faillissementsprocedure.
Mulberry was een "groovy" e-mail programma voor Mac, Windows en Unix-systemen. Nog maar pas was de versie 4.0.4 voor Mac OS-X uitgekomen (op 29 september) met nieuwe mogelijkheden als koppeling met kalendergegevens en nieuwe zoekfunctie.
De makers van het programma hebben onderzocht of de broncode vrij zou kunnen komen, zodat de ontwikkeling zou kunnen doorgaan. Helaas is die kans klein; op het moment zit alles vast bij de curator, en het programma bevat ook stukken software van andere bedrijven, zodat het toch nooit bruikbaar zou zijn in de gestripte versie.
Het e-mail programma kostte ongeveer 30 euro en er was op de site een downloadbare proefversie. Maar ook dat stuk van de site is afgesloten nu.

Autodesk Alias
Autodesk, vooral gekend van CAD/CAM software, neemt Alias over.
Alias is gespecialiseerd in 3D software voor de film, video, computerspelen, interactieve media enz.
Ze maken momenteel programma's voor verschillende computersystemen: SGI irix, Linux, Windows, en Mac OS-X.
De overname kan bij gebruikers van Alias software vragen doen rijzen over de ondersteuning van hun systemen; Autodesk richtte zich vooral naar de Windows-markt.


.

WebOS en weboffice
Wie de aankondiging over de samenwerking tussen Google en Sun in de krant zag, was misschien niet onder de indruk. Toch zijn heel wat waarnemers het erover eens dat er een kleine omwenteling in pc gebruik begonnen is. Daarbij zou het kopen en installeren van programma's op een pc om ze daarop te gebruiken, stilaan vervangen worden door het gebruiken van een website waar je dezelfde dingen kan doen.
Voorbeelden die een eerste stap zetten zijn de sites van e-mail diensten, waardoor je geen e-mail programma meer installeert, maar een browser gebruikt om je e-mail te lezen en te schrijven.
Ook schrijven kan via een website, veel van de blogs zijn voorzien van een ingebouwde tekstverwerker, zodat de schrijver van de site na het inloggen zijn teksten kan schrijven, bewaren, bewerken, en als ze klaar zijn publiceren.
Google heeft het zoeken uitgebreid naar de pc en je kan zowel op internet als op je eigen pc op dezelfde manier zoeken.
Ook een vertaalwebsite als Babelfish vervangt vertaalprogramma's op de pc, en de weg zoeken doe je niet meer met een CD met de kaart van een land, maar via sites als mappy.
Als je de lijn doortrekt zouden ook office achtige programma's kunnen draaien op een webserver, bv een spreadsheet of rekenblad, en een tekstverwerker. Google lijkt nu zijn middelen in de strijd te gooien door office functies aan te gaan bieden op hun site, de software die erachter draait is Sun's versie van OpenOffice.
En daarbij verschuift het gewicht dus van de pc naar het netwerk. Op de computer thuis draait uiteindelijk alleen een browser, met wat extra opslagruimte en wat plugins, maar programma's kopen en installeren zou dan tot het verleden behoren, is de droom van de ultieme netwerkguru's bij Sun. Daarmee zou dan ook ineens het probleem van het monopolie van MS van de baan zijn: het internet wordt het Operating System.

(of zoals het een paar jaar geleden klonk "The network is the computer"? Deze ideeen geven op een heleboel zaken natuurlijk ook geen antwoord; zouden de plugins niet in handen kunnen zijn/blijven van machtige monopolie-firma's, wordt het programma- monopoly vervangen door een netwerkmonopoly of een inhoudsmonopoly, ....)

Sun zoekt databank
Sun gaat in ieder geval verder met zijn gedachtengang, en lijkt steeds meer te kiezen voor het gratis maken, vrij maken, en zelfs open-sourcen van zijn programma's. Een van de mogelijke doelen van die strategie is het makkelijker kunnen combineren van hun eigen systemen met bestaande open source projecten. Zo zouden ze een oogje hebben laten vallen op PostgresQL, een vrije databank. Sun heeft al server en desktopsystemen, en een office pakket om aan te bieden, maar nog geen serieuze databankserver. Concurrenten IBM en Microsoft krijgen daarmee in de toekomst misschien meer druk op hun prijzen, en PostgresQL is in veel toepassingen uitwisselbaar met MySQL, dat veel op Linux maar ook op Mac of Windows gebruikt wordt.)






.


.
.