29/09/2005
MySQL 5
De databank MySQL is aan versie 5 toe. MySQL is een van de meestgebruikte databanken op webservers. Het programma is zowel als commercieel programma, als onder een vrije software licentie verkrijgbaar. Voordeel daarbij is dat je MySQL op een eenvoudige PC kan installeren om de databank te leren gebruiken of voor kleine toepassingen.
Meer gespecialiseerde installaties op een webserver worden gebruikt bij providers, en verhuurd in combinatie met webruimte, waarbij het gebruik voor bulletin boards en weblogs populair is. De beschikbaarheid van de vrije databank heeft die trends zeker mee gestimuleerd, vooral in combinatie met Linux, Apache en PHP.
Nog verder hogerop kan MySQL ook draaien op combinaties van servers waarbij een toestel een reserve vormt voor het andere, of op een cluster van servers om grotere hoeveelheden gegevens en bewerkingen aan te kunnen.

Oranje in de zon
Het team van de Technische Universiteit in Delft heeft in Australie de wereld-zonnerace gewonnen. Het is al de derde achtereenvolgde keer dat het TU Delft team wint. Deze keer werd ook een snelheidsrecord gebroken, de zonnewagen "nuna-3" ging sneller dan de psychologische 100 km/u barriere en haalde gemiddeld 102 km/u.

http://www.nuonsolarteam.nl/nuna3/engels/race_eng.php

100 dollar
Het MIT (Massachusets Institute of Technology) heeft nagedacht over een andere psychologische grens: de 100 dollar computer.
Ze stelden de specificaties op van een laptop van 100 dollar die bedoeld is voor ontwikkelingslanden. Een werkgroep aan de universiteit noemt zichzelf "One Laptop Per Child", en is in bespreking met China, Brazilië, Thailand, Egypte en Zuid-Afrika. Ze willen een groot aantal computers kunnen maken om de prijs te helpen drukken, en zo zouden ze aan 15 miljoen laptops komen. Ze zien het niet als een computerproject, maar als een onderwijsproject: ze streven naar een betere wereld door beter onderwijs.
Rond de technologie hebben ze natuurlijk een heel concept uitgewerkt: open source education.
Omdat huidige software dikwijls onbetrouwbaar is en overdreven eisen stelt aan de computers, maken ze een speciaal aangepaste versie van Linux. Er zal per land een andere keuze van software gemaakt worden, en door het open source karakter kan die ook evolueren. Ze dragen ook eigen MIT-laboratorium-technologie aan: een speciaal ontwikkeld dun scherm, dat kan omgeschakeld worden tussen kleurenstand en zwart-wit, waarin het minder energie verbruikt. Ze streven er ook naar om het scherm zo goedkoop mogelijk te maken, liefst zouden ze een 12-inch scherm voor 10 euro voor elkaar krijgen.

Plannen voor goedkope pc's duiken om de zoveel tijd op, en daarbij is de 100 dollar prijs meestal de magische grens. Dit plan houdt wel rekening met een alternatieve financiering: er zou een commerciele versie van de laptop gemaakt worden, die 200 dollar kost, en waarvan Het getal van 15 miljoen laptops lijkt waanzinnig veel. Op dit moment is de wereldproduktie laptops nog geen 50 miljoen.
Digitaal papier
Op een zelfbouwsite voor Linux-gebruikers verscheen een artikel over een bouwkit die gebruik maakt van een prototype van een nieuw soort scherm. Het wordt "electronische papier" genoemd, omdat het scherm de mogelijkheid heeft om, zonder doorlopend stroom te krijgen, een beeld te behouden alsof het geprint is, en weer te geven onder normale lichtomstandigheden, met een goede contrastwaarde en vier grijswaarden.
De resolutie van het scherm is SVGA 800x600.

Zimbra.com mikt op e-mail
Zimbra.com heeft een alternatief ontwikkeld voor commerciele e-mail systemen. Een beta-versie van het programma wordt in een flash-filmpje getoond op hun website. Er worden allerlei taken gedemonstreerd als e-mail bewerkingen, discussies voeren, en agenda's invullen en op elkaar afstemmen.
Met deze ontwikkeling lijkt Zimbra bestaande gevestigde waarden voor de voeten te gaan lopen.
Het pakket staat open voor verdere ontwikkeling door geinteresseerden, bv voor aanpassing aan een ander computerplatform. De software is in broncodevorm beschikbaar, en hoopt zoveel mogelijk gebruikers en programmeurs te bereiken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Mozilla Public License, die makkelijker samenwerking toelaat dan de GPL. Dat kan dan voor plugins en commerciele combinaties met eigen programma's van andere bedrijven.

K-onferentie
Het verslag van de Jaarlijkse Algemene Vergadering van KDE is beschikbaar op de kde.org site.
Op die bijeenkomst die vorige maand doorging onder de naam aKademy, wordt een nieuw bestuur verkozen, wordt gediscussieerd, en worden belangrijke beslissingen genomen over de richting die KDE uit zal gaan.
De nota's gaan o.a. over het oprichten van werkgroepen en de oproep aan trouwe medewerkers van KDE om lid de worden van de overkoepelende organisatie. Er moet immers heel wat gecoördineerd worden.

http://www.kde.org/areas/kde-ev/meetings/2005.php