08/09/2005
Microsoft chair
Volgens de online roddels is bij MS een vliegensvlug stuk software gedetecteerd, met de naam "chair". Het was grote baas Steve Ballmer die de lancering in eigen handen nam. De aanleiding was het ontslag dat een medewerker kwam aanbieden, omdat hij elders een contract getekend had. Ballmer brulde "toch niet bij Google!?". Toch wel zei de ontslagnemende. Daarop greep Balmer een stoel en keilde hem door zijn buro. De stoel landde onzacht op een tafel aan de andere kant.
Ondertussen slingerde hij nog een boel verwensingen naar het hoofd van Eric Schmidt, CEO van Google, die daar echter niet aanwezig was. Anders zou hij zich misschien bedreigd hebben gevoeld toen Balmer aankondigde dat hij hem eigenhandig zou begraven en Google kapot gaat maken.
Schmidt moet blijkbaar al meer voor zijn voeten hebben gelopen, misschien in zijn rol van CEO van Novell, of vroeger nog, toen hij bij Sun werkte. Die beide bedrijven werden trouwens door Microsoft al hard aangepakt.

Stoelendans
Bill Gates is dus zo slim geweest de direkteursstoel door te geven aan Ballmer. Ondertussen kan hij zich ontspannen. Hij volgt daarbij de sporen van popsterren, en heeft binnenkort een rol in een stuk op Broadway. Het zou gaan om een satire op de computerwereld, waar behalve Gates ook Steve Jobs en Wozniak in voorkomen. De titel is "Nerds, een muzikale software satire".

www.nerdsthemusical.com



.

Heeft Intel last van beestjes?
Intel investeert 16 miljoen dollar in een Tsjechisch antivirusbedrijf. De deal moet nog goedgekeurd worden door een Tjechische economische controle instantie. Het gaat over Grisoft, dat de software "AVG anti virus" maakt. Op hun website is een versie voor persoonlijk gebruik beschikbaar die gratis kan geinstalleerd worden. Op eenvoudige manier kan je daarbij ook de nieuwste versie laten afhalen door je computer. Er zouden miljoenen computers gebruik maken van het systeem.

Als dit een strategische beslissing is, vindt Intel blijkbaar dat de algemene verspreiding van virussen een probleem is voor de computerverkoop. En aangezien virussen het meest voorkomen op microsoft-systemen is deze investering bijna een blaam aan MS

MS klaagt Europa aan
Microsoft heeft een juridische procedure gestart om een maatregel ongedaan te laten maken. In het kader van de maatregelen tegen monopoliemisbruik, was hen ook opgelegd de broncode van sommige communicatieprotocols te delen, zodat concurrenten niet belet wordt om programma's te ontwikkelen die samenwerken met Microsoft's servers. Blijkbaar hechten ze veel belang aan de macht die uit die positie voortkomt, want ze deden alles om deze maatregel uit het totaalpakket te lichten. Het totale pakket van maatregelen voorzag in een boete, de verplichting een versie van Windows zonder mediaplayer aan te bieden, en meer openheid in de wijze hoe de servers communiceren. Ook is er nog altijd geen neutrale partij aangesteld die moet toezien op het monopoliegedrag van Microsoft in de EU.

Verraden door Yahoo!?
BBC bracht de klacht van Reporters Zonder Grenzen in de aandacht, over de handelswijze van Yahoo Hong Kong. Yahoo zou de Chinese overheid het IP adres bezorgd hebben van een gebruiker van hun e-mail dienst. Via dat ip adres spoorden de autoriteiten de verzender van een mail op, arresteerden hem, en sloten hem op na een schijnproces waar hij 10 jaar kreeg voor het lekken van staatsgeheimen. De man was journalist en had een interne text van de communistische partij over de herdenking van een studentenopstand doorgestuurd naar het buitenland.
Zijn advokaat kon hem niet verdedigen omdat zijn licentie werd afgenomen op de dag dat zijn client moest voorkomen.
Van Yahoo was al langer geweten dat ze censuur op hun Chinese zoekmachines toepassen. De aanwezigheid van Yahoo op de Chinese markt bestaat dikwijls uit plaatselijke bedrijven die overgenomen zijn. Yahoo verdedigt zich door te zeggen dat ze zich aan de plaatselijke wetten moeten houden.

Na "9-11" werd trouwens ook in de VS en veel andere westerse landen internet-afluisterapparatuur geinstalleerd, en werden internetproviders verplicht de "ip-adres"-informatie van hun klanten bij te houden zodat de politie ze kan inkijken.
Met de persvrijheid gaat het niet goed volgens de rapporten van Reporters Zonder Grenzen. Journalisten krijgen over heel de wereld geweld te verduren tijdens hun werk. Niet alleen in Iraq bv, maar evengoed in New Orleans op dit moment.

RSF.org






.


.
.