18/08/2005
Oregon's conferenties
In Oregon is de overheid erg gewonnen voor Open Source software. In oktober vindt er een conferentie plaats over het gebruik van Open Source software in overheidsdiensten. De "Government Open Source Conference" of "GOSCON" richt zich tot verantwoordelijken van overheidsadministraties in de hele VS. Die tellen 150 dollar neer om twee dagen deel te mogen nemen. De goscon.org website geeft meer informatie.
Onder de sprekers Stuart Cohen, die directeur is van het "Open Source Development Labs", en Linda Hamel, van de IT afdeling van de overheid van Massachusetts.

Linux op iPod
Onderzoekers bij IBM deden een test waarbij ze Knoppix-Linux draaiden op een iPod photo met een disk van 60 Gigabyte.
Ze noemden de combinatie SoulPad. De test kaderde in het onderzoek naar het splitsen van de computer in twee: "body and soul", of lichaam en geest, hardware en software. Bij het rondzeulen met een laptop neem je je hele computer telkens mee, terwijl het eigenlijk gaat om je programma's en je gegevens. Deze laatste probeert men zo klein en draagbaar mogelijk te maken. Hetzelfde zie je voor data ook met het succes van usb-keys. Een stap verder is ook je programma's meenemen, waarvoor je dus een klein apparaat met harde schijf nodig hebt, en de aansluitingen voor hardware die je gebruikt waar je terechtkomt: toetsenbord, scherm, muis, randapparatuur. Deze mogelijkheid komt dichterbij nu usb als algemene standaard voor randapparatuur gebruikt wordt.
Er zijn al USB-harde schijven in gebruik met zowel gegevens als een volledig systeem met je eigen software en instellingen.
Op de iPod nam de SoulPad-configuratie 6 Gigabyte in van de 60, compleet met 2 Gigabyte voorzien voor gegevens.


.

Operatie via internet
Wetenschappers in Australie hebben proeven gedaan met laseroperatie-technieken op afstand. Ze maakten met een laserstraal een microscopisch patroon van gaatjes in weefsel in een labo in California, en dat vanop afstand uit Australie.
Het probleem daarbij is dat de waarneming via een monitor gebeurt, en dat die beelden ook helemaal over het internet naar de andere kant moeten, net als de bevelen die de laser sturen die dan terug moeten. Daarbij is een grote snelheid nodig, maar die beweren de wetenschappers te hebben.
Als bewijs daarvan namen ze bewegende zaadcellen als doel. Ze konden een bepaalde zaadcel identificeren en er uitpikken via de internetvebinding. De cellen bevonden zich in de gekende beweeglijke toestand.
De wetenschappers gebruikten wel een betere dan doorsnee internetverbinding, nl 1 Gigabit per seconde.




Apple maakt zich kwaad op "systeem-knutselaars"
Apple heeft een website een brief gestuurd waarin ze klagen over de aktiviteit die er beschreven wordt. De website bevat teksten die helpen bij het aanpassen van het OS-X systeem van Apple, zodat je het op een x86 -processor, zoals in een gewone pc, kan draaien.
Apple beschouwt die aanpassingen als ontwettig. Dit valt natuurlijk vooral op omdat onlangs aangekondigd werd dat Apple zelf zou overschakelen op een x86 processor in toekomstige Mac-modellen.
Het lijkt wel of de software-knutselaars of "modders" met hun aanpassingen of "modifications" voorlopen op de markt.
www.macbidouille.com


Nog x86 onder de zon
Ook van Sun komt x86 nieuws. Ze lijken hun vroegere (omstreden) beslissing om Solaris niet meer voor de x86 processor uit te brengen volledig te hebben teruggedraaid. Solaris is het unix-besturingssysteem van Sun, dat een ijzersterke reputatie heeft op de eigen Sun servers. Ze ondersteunen deze versie nu ook volledig op x86 computers en lanceerden daarmee een rechtstreekse aanval op de typische Linux-markt.
.
.