04/08/2005
Apple maakt olifant van muis
Apple heeft niet alleen zijn processor deontologie doorbroken, maar ook die van de muis: er komt een multifunctie-muis met scrollmogelijkheid. Een van de dingen die de Mac onderscheidde van een pc was juist het concept van de muis met 1 knop. De bedoeling was om het simpel te houden, en 1 knop is simpel; geen vergissing mogelijk.
Ondertussen was de muistechnologie voor andere computers echter sterk geëvolueerd; er waren knoppen bijgekomen bij de meestal twee knoppen op Windows of 3 op unix, er was een rolwieltje bijgekomen om het beeld op het scherm op en neer te laten rollen, enz.
Apple heeft nu zijn eigen nieuwe muisontwerp klaar dat in eerste instantie zo dicht mogelijk bij hun oorsponkelijke muisontwerp aanleunt, zeker kwa vorm en eenvoudige klik. Maar verder heeft het een soort touchpad-achtige gevoeligheid in de neus van de muis ingebouwd, zodat scrollen, en links of rechts klikken gewoon op het muis oppervlak kan zonder dat er knoppen zijn. In het midden zit een kleine trackball, en aan de zijkanten van de muis zitten zogenaamde nijpvlakken, eigenlijk toch gewoon knoppen natuurlijk. De functies zijn programmeerbaar, en de muis sluit aan op de usb2 aansluiting.
Volgens hun eigen bewering is ze op maat gemaakt voor System X Tiger, maar ze zou ook op een Windows systeem gebruikt kunnen worden.
En Unix gebruikers zullen misschien de indrukbare trackball als derde muisknop apprecieren.
In hun publicatie maken ze van de muis een olifant; (ze noemen het "mighty mouse"), maar Apple gebruikers zijn de opgeklopte taal van Apple al lang gewend.

Sinds Apple aankondigde in de toekomst met een Intel-processor te gaan werken in zijn computers, dook de vraag op of ze dan ook gebruik zouden gaan maken van de DRM technologie. Dat staat voor "Digital Rights Management" en zit ingebouwd in nieuwe intel processoren, en dient volgens de media industrie om de gebruikers te beletten om illegale copies te maken van muziek en andere media. In de praktijk zou het echter ook een aantal dingen kunnen beletten die wel legaal zijn, en bovendien de privacy schenden omdat je computer via het internet kan geidentificeerd worden. Dergelijke nadelen zouden consumenten voor andere types computer kunnen doen kiezen.
Volgens een programmeur die een van de test-toestellen van de nieuwe Mac heeft, bevatten die nieuwe computers geen DRM-chip. Hij wil echter anoniem blijven en niet meer details geven omdat alle programmeurs die een test-toestel hebben door Apple in het oog gehouden worden.



.

SCO maakt ook produkten
SCO, de firma die al een paar jaar bijna alleen in het nieuws kwam met zijn rechtszaak tegen Linux, heeft nu een nieuw produkt op de markt gebracht. Het heet OpenServer 6. Bij die naam denk je misschien aan Open Source en dat is niet helemaal toevallig, want "open" ligt als naam nogal goed in de markt tegenwoordig.
Bovendien zit er bij hun serversoftware heel wat open source software zoals Samba, databank "MySQL", webserversoftware "apache", "php" In hun nieuwe serversoftware zijn aanpassingen gedaan om met nieuwe hardware te kunnen werken, zoals servers met meer dan 1 processor en geheugens van 16 gigabyte en grotere bestanden.
Het produkt zal het niet makkelijk krijgen in concurrentie tegen Windows, Solaris en Linux.

Niet alleen vakbond geblokkeerd
Telus, een internet service provider in Canada die problemen had met vakbondsakties van zijn personeel, wist er niet beter op dan de site van de vakbondsaktivisten van het net te halen. Ze deden dat door een filter in te stellen die al het verkeer van die server tegenhield. Telus heeft duidelijk de neutraliteit van de communicatie-dienst doorbroken, en die censuur-aktie riep heel wat verontwaardigde reakties op. Achteraf bleek bovendien dat er op die server ook 766 andere websites stonden die daarmee ook onbereikbaar waren, zoals een aktie die geld inzamelde voor borstkankerbestrijding en een volledige gemeentewebsite.



.


.
.