30/06/2005
Mensen zijn geen computers
Wetenschappers zijn tot de geruststellende conclusie gekomen dat mensen niet functioneren als computers. Het onderzoek heeft uitgewezen hoe mensen nieuwe zaken aanleren. Dat gaat niet met duidelijke 1 of 0 toestanden zoals in computers, maar met een heel continue proces van grijswaarden. Een professor psycho-linguistiek en een professor psychologie voerden een onderzoek uit op 42 studenten. De proefpersonen zaten aan een computer en moesten op het beeld van het voorwerp klikken waarvan de naam hen werd voorgelezen. Ze hadden telkens keuze tussen twee afbeeldingen op het scherm, waarvan maar een correct was. De computer registreerde niet alleen de klik op het voorwerp maar ook de tijd en de muisbewegingen voor de definitieve klik. Uit de registraties bleek dat als de afbeeldingen een naam hadden die gelijkaardig klinkt, zoals kaas en kaars bv, het muistraject de evolutie van de keuze verraadt. Ten eerste duurde het merkelijk langer eer een klikbeslissing werd gemaakt. Het gaat hierbij over 10-tallen milliseconden. Tijdens die periode is er een muisbeweging merkbaar die het maken van de beslissing weergeeft. Het is een twijfelend traject dat niet eerst de ene kant opgaat en - als het fout was - dan de andere, maar een zwevende beweging aflegt tussen de twee.


Sun maakte geen laptop
De laatste jaren gaat het niet zo goed met Sun en ze gaan op zoek naar nieuwe markten. Zo kondigden ze aan een laptop te gaan maken. Sun is vooral bekend van Unix-Servers, en van software als Java en StarOffice. Voorlopig is geen enkele afbeelding van het apparaat te vinden op hun website. Wel vieren ze er het 10 jarig bestaan van Java.
Het woord "Desktop" is niet meer in die combinatie terug te vinden. Sun startte een initiatief met een eigen Linux distributie voor de desktop onder de naam "Java Desktop", maar het bleek nogal een doorzichtige samenwerking met Suse, dat de hele software geleverd had, gebaseerd op zijn eigen distributie. Toen Novell Suse kocht werd de vraag al gesteld hoe het nu verder moest met Sun's desktop distributie.

Apple maakte geen PC's
Er zijn al gegevens uitgelekt over de toekomstige Mac's die zouden draaien op een gewone Intel-processor, en dus als PC kunnen beschouwd worden. Op thinksecret.com werd het toestel uit elkaar gehaald en gefotografeerd. Het gaat over een Apple Development Platform, dat programmeurs de kans geeft programma's te maken of aan te passen voor het nieuwe systeem. Het toestel bevatte een 3.6 GHz Pentium 4 en draaide Mac OS X versie 4. Op een apart deel van de harde schijf kon zelfs Windows XP geinstalleerd worden, en aangezien die ook startte blijkt het een redelijk gemiddelde pc te zijn. Het zou kunnen dat pas in de verkoopsversie een speciale "apple" chip ingeplant wordt.

TV in VS
De CEA in de VS deed onderzoek dat aantoonde dat van de 285 miljoen tv's in de VS er maar 12 procent echt gebruikt wordt om TV te kijken. Voor de rest worden er video's, DVD's en spelletjes op losgelaten, waarvan een deel evengoed op een PC kan. Als men dan naar het opkomen van "digitale televisie" kijkt, kan men zich afvragen of die nog wel een kans van slagen heeft naast de computer.
Dezelfde strijd staat "digitale radio" mogelijk te wachten. Het wordt nu gepromoot op het moment dat veel radioluisteraars niet meer rechtstaan om tot bij de radio te lopen. Op hun computer kunnen ze immers naar internetradio luisteren die meer gespecialiseerd is en minder reklame voert.

Indymedia weer de server gesnoerd
Voor de tweede keer in een jaar tijd werd Indymedia de mond gesnoerd in het Verenigd Koninkrijk. Deze keer gaat het over hun server in Bristol, die maandag in beslag genomen werd door de politie. De politie had eerst een verzoek gericht om inzage te krijgen ivm het IP-adres van een bepaalde stukje publicatie op de site. Indymedia weigerde en bij een inval werd een medewerker opgepakt, en beschuldigd van verhinderen van de rechtsgang. De vorige inval was acht maanden geleden, in de context van het Europees Sociaal Forum. Nu staat indymedia kort voor de berichtgeving over de G8 top in Schotland.
De nationale journalisten vakbond in UK treedt Indymedia bij in hun protest, en ook andere organisaties zegden hun steun toe. Juristen hebben bevestigd dat het wel degelijk gaat over een aktie tegen journalistieke middelen, die normaal speciale bescherming genieten in de wet.

DVD jon slaat weer toe

Jon Johansen heeft een stukje software op zijn website staan dat een kleine correctie uitvoert aan Google's video speler voor Windows. Daardoor kan de videospeler niet alleen filmpjes van de Google site spelen maar ook andere.
Google heeft de videospeler amper een paar dagen uit. DVD jon kon zo snel reageren omdat de code van de Google player gebaseerd is op een open source programma, "Video Lan media player".

.
.