16/06/2005
Staat EU voor aap?
Na veel stoere uitlatingen tegen MS blijft in de praktijk weinig over van de opgelegde maatregel. Die bestond eruit MS te verplichten een versie van Windows uit te brengen zonder de normaal standaard bijgeleverde media speler, zogezegd om de klanten de keuze te geven een andere media-speler aan te schaffen. Aan de kern van de zaak, de verplichte aankoop van Windows bij zowat elke merkcomputer, werd door de EU niet geraakt. Het effect van die verplichting lijkt ook niet groot te worden aangezien er comfortabel weinig details zijn opgelegd. Geen enkele bouwer van PC's lijkt de Windows XP "N" te gaan installeren. Als winkels, die software verkopen, er ook geen brood in zien, dreigt de maatregel een grote slag in het water te worden.

Muziek- en software-industrie overdrijven
De muziekindustrie heeft een lange, doorlopende campagne gevoerd tegen het copieren en downloaden van muziek. Ze claimden jarenlang miljoenenschade en deden daarmee de indruk ontstaan dat de muziekindustrie op sterven na dood was, dat het kopieren de rechtstreekse oorzaak was, en dat de muziek-auteurs de slachtoffers waren.
Die stellingen worden nu grotendeels ontkracht. Deze week was in de Morgen al te lezen hoe een studie van de Oeso aantoonde dat het downloaden van muziek niet tot de schade leidt die de muziekindustrie claimt. Bovendien zijn niet alle artiesten tegen downloaden, sommigen halen er zeker voordeel uit, ook zonder platenfirma.
The Economist ontmaskerde eind vorige maand de "verlies-door-illegaal-copieren"-cijfers van de BSA. Die vertegenwoordigt de softwareindustrie en spreekt op dezelfde alarmkreet-achtige manier over de verliezen voor de sektor. In de categorie "IP Markets and Monopolies" stellen ze dat alle illegale kopieen die gemaakt worden, omgerekend worden naar verlies voor de sektor. Terwijl eigenlijk maar een deel van de kopieerders anders het produkt zou gekocht hebben, en een groot deel het gewoon zonder zou gedaan hebben als er geen kopie gemaakt kon worden. Bovendien wordt voor software gewerkt met enquetes over de gemiddeld geinstalleerd software per pc in een land, maal het aantal computers, waarvan de verkochte software in dat land wordt afgetrokken. Dat betekent dat ook de groeiende massa vrije software die geinstalleerd is, zoals OpenOffice, Linux, enz, allemaal bij het piraterij-verlies geteld worden.

Patentbewustzijn
In de VS neemt het bewustzijn over het probleem van over-patentering toe. Tim O'Reilly schreef een column op de website van zijn uitgeverij, waarin hij Amazon.com opriep om hun patentstrooptocht op te geven. Amazon heeft een patent toegewezen gekregen op het idee van "kopen met een klik". Ze spannen daarmee een proces aan tegen ieder die dat idee gebruikt op zijn webwinkel, zoals onlangs BarnesAndNobble.com. Dat dat toevallig een concurrent is zal hen ook wel goed uitgekomen zijn, en dat is juist een van de dingen waaraan O'Reilly zich ergert: het patentrecht wordt gebruikt door een dominant bedrijf om kleinere concurrenten aan te vallen.
Grote baas van Amazon, Jeff Bezos, heeft de column blijkbaar gelezen, en erover nagedacht. Hij zegt bovendien honderden brieven te hebben gekregen over het onderwerp. Hij roept op tot een drastische hervorming van het patentrecht. Patenten op software en zakenmodellen duren in de VS 17 jaar, en hij stelt voor dat terug te brengen tot 3 a 5 jaar. Bovendien moeten de patentaanvragen gepubliceerd worden zodat het publiek inzage heeft en eventueel bezwaar kan maken tegen het verlenen van het patent. Dat zou eenvoudig kunnen door aan te tonen dat het idee al eens eerder is gebruikt, wat in rechtszaken "prior art" wordt genoemd. Als dat nu gebruikt wordt is het om een patent achteraf te herroepen of ongeldig te verklaren.
Als we een goede hervorming doorvoeren, zullen we een patentsysteem hebben dat minder patenten bevat, en waarvan de geregistreerde patenten niet langer duren dan nodig is om echte vernieuwers een terugverdienkans te geven.


Verdere Linux concentratie
Na de fusie van Mandrake en Conectiva tot Mandriva, staat het nieuwe bedrijf klaar voor een volgende overname. Na contacten en afspraken met Lycoris, een Amerikaanse Linux-verkoper, gaat de stichter van Lycoris voor Mandriva aan de slag. Hij gaat werken aan de ontwikkeling van een gevorderde desktop-Linux.

Apple op Intel geen bedreiging voor Linux
Volgens Gundeep Hora op cooltechzone.com vormt de overschakeling op de intel processor door Apple niet de door sommigen verwachte bedreiging voor Linux. Hij wijst op de voorsprong van Linux, aangezien het nog zeker tot 2007 zal duren eer de intel-mac's in de winkel staan. Hij wijst op de grote inspanningen die al geleverd zijn voor het beschikbaar maken van drivers voor Linux. Windows gebruikers kunnen gemakkelijk een dual boot opzetten om hun computer naar keuze te starten met Linux of Windows. Dat zal Apple voor zijn systeem X nog moeten ontwikkelen als ze dat willen.
Daarenboven zal Apple de systemen toch ook niet gratis maken, en zal Linux op standaard-apparaten steeds een goedkopere optie blijven. Misschien zal Linux niet de hele desktopgebruikerswereld inpalmen, maar het voordeel van ht modulaire en volledig aanpasbare open source model blijft ook een voortduren voordeel, waar Apple voorlopig niet voor kiest.


Apple op Intel geen bedreiging voor Apple
Apple stapt over naar een platform waar het grootste softwarebedrijf ter wereld marktleider is geworden door de kopieerlust van de eerste "standaard pc gebruikers". Apple lijkt niet van plan dat model te gaan volgen, en ze zullen er alles aan doen om hun systeem X vast te koppelen aan hun eigen computers. Vroeger gebeurde dat door de eigen hardware, nu zullen ze waarschijnlijk een speciale beveiligde chip gebruiken die nodig is om de software te kunnen draaien. Volgens een gerucht op vnunet.com zou het gaan om de TPM chip, waarvan de specificatie werd opgesteld door de Trusted Computing Group.

P2P TV
In de VS is een organisatie gestart met soort TV-station dat volgens het peer 2 peer principe werkt. Ze starten van volledige vrije uitwisselbaarheid van alles. Ze gebruiken daarvoor vrije en open source software, zodat iedereen gegarandeerd kan deelnemen.
Ze houden zich alleen bezig met producties die vrij verdeeld mogen worden volgens een vorm van het copyleft principe, zoals "creative commons", "publiek domein", enz.
Website: "actlab.tv" werd deze week gestart, en komende week zou de software beschikbaar moeten zijn.
.