14/04/2005
Valse update leidt tot slavernij
Microsoft probeert de open source/free software wereld bij te houden met een aangepast systeem van updates. Bij veel vrije software worden continue updates voorzien, en MS heeft nu een systeem opgezet om ook sneller met softwareaanpassingen te kunnen komen.
Traditioneel kwam er maar om de zoveel jaar een upgrade, in de vorm van een Security Pack. Dit jaar streven ze een maandelijkse update na, maar in maart was er geen.
Telkens ze nu een aantal verbeteringen klaarhebben, en die verspreiden, voeren ze een aktie om het onder de aandacht te brengen van de klanten.
Op ditzelfde moment wordt door vervalsers een mail verspreid die eruitziet alsof hij van Microsoft komt. De mail zegt dat er beveiligingsupdates zijn, en verwijst naar een link op een website om die te downloaden en te installeren. Helaas zal dat programma een andere uitwerking hebben. De computer wordt opengesteld voor computerinbrekers, die de pc allerlei taken voor hen laten uitvoeren. De mail zelf bevat geen virussen, en wordt dus niet tegengehouden door antivirusprogramma's. Hij is opgesteld alsof het een officiele mail is van MS, en ook de website lijkt op een echte MS site.
Bij de echte updates zitten soms ook downgrades; soms worden mogelijkheden van geinstalleerde programma's verminderd. Zoals de media-player, die nu het kopieren zal beletten volgens nieuwe copieerbeveiliging.

De vervuiler betaalt
Internetvervuilers in Australie betalen nu met het tijdelijk afsluiten van hun verbinding. Het gaat daarbij om klanten van een grote Australische internet toegangprovider, wiens servers het verkeer niet meer aankunnen. De oorzaak daarvan is een aantal klanten met Windows computers die gekraakt zijn, en de hele tijd de servers bestoken.
In eerste instantie had de provider nog servers bijgeplaatst om het verkeer te kunnen verwerken, maar dat bleek uitzichtloos. Na onderzoek bleek de oorzaak een groot aantal besmette Windows computers te zijn. Nu worden klanten wiens computer waarschijnlijk besmet is, verwittigd, en eventueel tijdelijk van de dienst uitgesloten.


.

Geen stripverhaal
Bij de grote Linux distributies rekenen we het Amerikaanse RedHat, het oorspronkelijk Duitse Suse, en het Franse Mandrake. Mandrake is de naam van de Linuxdistributie van Mandrakesoft, een Frans bedrijf dat zijn distributie baseerde op het Amerikaanse RedHat, maar hoge ogen scoorde met gebruiksvriendelijke installatie en gebruik. Maar niet iedereen is even opgezet met het succes van Mandrake Linux. "Mandrake le Magicien" is een stripverhaal dat al sinds 1934 bestaat, en de uitgeverij ervan spande een proces aan wegens het gebruik van de naam. Mandrake tekende beroep aan, maar neemt toch het zekere voor het onzekere, en voorziet een andere naam.
De overname van Connectiva door Mandrake draagt daaraan bij: ze registreerden de naam "Mandriva" als website, en ze staan hiermee voor de opdracht die nieuwe naam ingang te doen vinden.
In februari wist Mandrake nog fier te melden dat de Mandrake distributie bij HP nu een plaats heeft veroverd naast RedHat en Suse, waarschijnlijk onder druk van de klanten uit de publieke sektor. In andere landen zal Mandrake niet aan de keuze toegevoegd worden.

Pdf lezer
Adobe is de firma die het pdf of "portable document format" populair heeft gemaakt. Het is een "de facto" standaardformaat geworden voor het versturen van drukwerk. Er is wel een programma nodig om het drukwerk te lezen, en dat draait niet altijd even vlot op oudere computers.
Ze geven de pdf-documentlezer gratis weg, en creëren zo het platform voor hun software die de pdf documenten maakt.
De pdf-lezer verschijnt traditioneel voor heel wat verschillende computersystemen, en dat is ook nu zo met versie 7, die behalve voor Windows en Mac ook voor PalmOS, SymbianOS, Linux, OS/2Warp, en de unixen van Sun, Ibm en HP te downloaden is.
Volgens Adobe is er stijgende vraag uit de bedrijfswereld naar een Linux-versie, vooral uit de overheids en financiele sektoren.
Op Linux bestaat ook andere software om pdf-documenten te bekijken, en OpenOffice kan exporteren naar pdf.
De "Adobe pdf reader" is geen open source of GPL software.

.


.
.