24/03/2005
Opzettelijk slechtere Windows?
Nadat MS zich bezondigd had aan oneerlijke concurrentiepraktijken door het koppelen van programma's bij zijn besturingssysteem, nam Europa in maart 2004 maatregelen die de minder machtige concurrenten moesten beschermen voor die monopoliepraktijk.
Microsoft moest de klanten laten kiezen welke media-player ze willen gebruiken, en dus ook een Windows versie maken zonder Media Player.
Ze gingen daartegen in beroep, maar verloren, en in principe moet in Europa vanaf januari 2005 ook de gewone Windows-versie zonder de geintegreerde Media Player bestaan.
Volgens een bericht in de Wall Street Journal zou Europa nu onderzoeken of Microsoft geprobeerd heeft de niet-gekoppelde versie van Windows opzettelijk minder bruikbaar te maken. Door kleine ingrepen zou MS de standaard versie nu slechter doen werken, zodat de klanten een voorkeur zouden krijgen voor de uitgebreide versie.
Europa vraagt zich af of MS de opgelegde maatregel hiermee probeert te saboteren, en in overtreding is.


Firefox updates
De Firefox browser is ondertussen wijdverspreid geraakt en nu zullen ze moeten bewijzen dat ook het onderhoud lukt. Dat bestaat uit oplossen van bugs en het reageren op beveiligingsproblemen. Een eerste gelegenheid deed zich nu voor. Firefox is gebouwd op de Netscape erfenis, en hier en daar zitten nog stukken Netscape code in de browser. Van een van die stukken code, namelijk dat om bewegende gif-beelden weer te geven, heeft men ontdekt dat het een buffer-overflow zwakheid vertoont, die misbruikt zou kunnen worden. De ontwikkelaars hebben snel gereageerd. Met een patch die gedownload kan worden, kan het euvel verholpen worden. De nieuwe versie is nu Firefox 1.02. Het gebruik van Internet Explorer is in de VS gezakt tot onder de psychologisch grens van 90 procent. In Europa zakt IE nog lager, bv in Duitsland onder 75 procent.



.

Spam raadsel opgelost
Spam neemt nog steeds toe. Terwijl het nu vooral uit Engelstalige reklame-mail bestaat, en er Russische en Japanse spam begint op te duiken, moet de Chinese nog goed beginnen. Ook dichterbij huis is spam in het Nederlands nog maar net aan zijn opgang begonnen. Heel wat mensen vragen zich af waar het allemaal vandaan komt, en vooral blijft komen.
BBC Technology heeft daar een antwoord op: van de spam industrie. En die bewijst dat spam werkt. Ook onderzoek bevestigt het; een op drie gebruikers heeft ooit al wel eens op een spam-mail geklikt. Een op tien gebruikers heeft al eens iets gekocht naar aanleiding van een reklame-mail.
Zo'n slordig e-mail-klik-gedrag is verwonderlijk. Veel van de e-mail heeft immers helemaal niet tot doel een produkt aan te prijzen en dat ook te verkopen. Dikwijls is het maar een lokmiddel en linkt de mail door naar een website, van waar men probeert een spyware programma op je computer te installeren. Hoewel de meeste spam nog draait rond geld, sex en drugs, wordt ook steeds meer geprobeerd om met de onderwerplijn in te spelen op de actualiteit. Die verschuiving komt er door het filteren van de meest voorkomende spam door speciale inhoud-filters. En zo is er naast de spammers ook nog een andere partij die eraan verdient, en wordt het een hele sektor.






.


.
.