17/03/2005
Vaarwel privacy
AOL heeft de voorwaarden van zijn IM dienst gewijzigd. De nieuwe voorwaarden bevat interessante passages, die o.a. beschrijven hoe je hen de toestemming geeft om alle informatie die je door de Instant Message-dienst stuurt, te gebruiken in eender welke vorm AOL wenselijk acht. Een passage zegt uitdrukkelijk dat je verzaakt aan alle recht op privacy.
En niet alleen geef je AOL toestemming om met jouw communicatie te doen wat ze willen, het geldt ook voor moeder of dochterondernemingen, zakenpartners van AOL, licentienemers, enz. Ze kunnen dus alles verkopen aan wie ze willen.
Op ditzelfde moment proberen ze zakenmensen een zakenaccount te doen nemen op hun AIM@Work dienst, en dat met dezelfde voorwaarden.
Daarbij gaat het niet alleen over IM communicatie, maar ook over synchroniseren van agenda's en e-mail.
De inhoud van al dat verkeer kan interessante zakengrondstof zijn voor AOL.

Vriendjes met de overheid
Microsoft heeft goed nieuws voor de Amerikaanse overheid: ze krijgt voorrang bij het herstellen van fouten in MS software. Volgens the Wall Street Journal zou de Amerikaanse luchtmacht de correcties een maand voor andere gebruikers krijgen als het gaat over ernstige veiligheids problemen. Het ministerie van Homeland Security gaat mee een oogje in het zeil houden, en correcties voor beveiligingsproblemen van de software verspreiden binnen de overheidsdiensten, en advies geven.


Mag ik even uw "password"?
In de VS werd een test gedaan op de veiligheid van het computernetwerk van de belastingsdienst. Een aantal onderzoekers belden 100 bedienden op onder het voorwendsel een technicus te zijn die computerprobleem probeerde op te lossen.
De bedienden werd hun login naam gevraagd, en daarna werd hen gevraagd hun password te veranderen in een door de technicus opgegeven woord. 35 procent van de bedienden ging er op in, al dan niet aarzelend. Sommigen vroegen eerst ter plaatse toestemming aan een overste, en kregen die ook.
Het onderzoek toont aan dat "social engeneering" nog steeds werkt. Niet alleen een buitenstaander zou zo kunnen proberen in te breken, maar ook iemand van binnenuit zou kunnen proberen iemand anders naam en password te gebruiken om zijn eigen sporen uit te wissen bij het overtreden van de regels.
Bij een gelijkaardig onderzoek een paar jaar geleden verleenden nog dubbel zoveel ambtenaren hun medewerking.

Mac-emulator
Er zijn meer emulatoren om Windows-toepassingen te gebruiken op een mac dan omgekeerd, dus een mac-emulator verdient zeker aandacht.
Er is opschudding ontstaan rond Cherry-OS, een mac-emulator voor PC. Het product van de firma MXs zou in staat zijn op een pc een mac-OS-X-systeem te laten draaien, zodat je op die pc dan mac-programma's kan gebruiken. Meestal is met een emulator werken erg frustrerend omdat het emuleren zelf veel computertijd opslorpt, maar volgens hun reclame werkt het hier zelfs aan 80 % van de snelheid. Dat is erg verwonderlijk, want een open source project, PearPC, dat een mac-OS-X emulator voor x-86 pc's bouwde, haalde in een onlangs vertoonde demo slechts een snelheid die een fractie van de originele OX-X snelheid bedroeg. De PearPC software werkt dus tergend langzaam.
Het produkt Cherry OS, van een softwarefirma in Hawai waar nog nooit iemand van gehoord had, dook eerst op op een website, als aankondiging. Waarnemers dachten toen dat het een grap was. Maar toen het produkt dan toch eindelijk verkocht werd voor 50 dollar doken ook de eerste gebruikers-reakties op. Een gebruiker merkte op dat Cherry-OS tijdens het installeren op net dezelfde plaats bleef hangen als het eerder uitgeprobeerde PearPC. Toen programmeurs op zoek gingen naar gelijkenissen tussen PearPC en Cherry OS vonden ze in de code een beeldje voor het veranderen van de CD in de cd speler, dat exact gelijk was als dat in PearPC. Daardoor rijzen vermoedens dat Cherry-OS op een illegale manier de broncode van PearPC kopieerde en er een product mee gemaakt heeft dat in strijd is met de PearPC licentie. PearPC is open source software onder de GPL licentie, en wie de code gebruikt moet zowel de (eventueel gewijzigde) code ter beschikking stellen, als de afgeleide versie onder dezelfde licentievorm uitbrengen; ook als vrije software dus.
Van het echte OS-X zou in april trouwens een nieuwe versie uitkomen:

Nero bekeerd
Een van de bekendste programma's om cd's te branden op Windows computers is Nero. De makers van Nero lijken nu de groei van Linux belangrijk genoeg te vinden om van hun produkt ook een Linux versie te maken. Toch willen ze goede vriendjes blijven met Microsoft; ze verkopen hun NeroLinux niet. Alleen wie een Nero voor Windows koopt kan met een code NeroLinux downloaden.
De meeste Linux gebruikers zijn ondertussen gewend geraakt aan het zeer goede en vrije programma K3b voor het branden van CD's. Bovendien zijn er nog veel Linux gebruikers die een cd schrijven door een commando in te tikken op de command prompt.



.


.
.