10/03/2005
Linux zonder Linux
Er zijn weer een paar interessante varianten opgedoken van Linux, speciaal om computers te starten met een Linux systeem, zonder dat er Linux op de computer staat. Dat kan door een extern media, voorzien van een mini Linux installatie, de machine te laten starten.
Meest eenvoudige manier is de "bootable CD" of "Linux Live-CD", waarmee je de computer start, en daarna een volledig werkend Linux systeem krijgt. Het start en draait van de CD, en werkt daarom trager dan een echt geinstalleerd systeem, en wordt dan ook vooral als demo of reserve systeem gebruikt. Zo is de nieuwe versie van Gnome, een van de mogelijke desktopprogramma's op Linux, verschenen als demo-versie die start van CD. Gebruikers kunnen zo de nieuwe 2.10 versie testen alvorens ze beslissen hun systeem te upgraden.
Er is nu ook een slimme andere Linux-"boot"-versie gemaakt op een multi-sessie CD. Daardoor kan je wijzigingen aan programma's of instellingen ook bewaren op dezelfde start-CD.
Een ander media is bv de "memory key", of de externe harde schijf. Er zijn Linux versies voor Mac gemaakt waarbij je de computer start vanuit een ipod en op een firewire drive. Je kan dus een volledig werkend systeem meenemen zonder de computer zelf mee te nemen. Het enige wat je nodig hebt is beschikking over een gelijkaardig toestel. Deze toepassing voor Apple Mac is voorzien van een Yellow Dog Linux distributie.

Wintel
Intel is de maker van de meestgebruikte processor in PC's, en houdt al jaren die toppositie in handen. In Japan is de firma nu op het matje geroepen. Vooral het systeem van de kortingen werd onder de loupe genomen, want het ging hier over een ander systeem dan de korting voor de aankoop van grotere aantallen.
De Japanse Cimmissie voor Eerlijke Handel stelt dat Intel korting gaf als een computerbouwer minder of geen chips kocht van concurrenten als AMD en Transmeta. Ook in Europa loopt er nog een onderzoek naar gelijkaardige praktijken, maar daar lijkt niet veel beweging in te zitten want dat dateert van een klacht van AMD in het jaar 2000.
De gecombineerde monopolies van Intel en Microsoft Windows wordt aangeduid met de naam "wintel"



.

Music Clash
Tijdens een debat op de McGill universiteit stelde Sandy Pearlman, een producer die mee aan de wieg stond van de punk en de metal, dat de zaken in de muziekwereld moeten omgekeerd worden. Hij stelt dat muziek, verkocht op internet, drastisch veel goedkoper moet worden. Daardoor zou er een veelvoud van downloads komen, die dan eindelijk een waardig alternatief vormen voor de illegaal auteursrechten ontduikende download- en peer-to-peer systemen die nu bestaan. Hij stelt voor de downloads aan 5 cent te verkopen. Daarbij ziet hij wel noodzaak voor een enorme databank met alle muziek, samengesteld door de muziekindustrie, of komende uit fusies van mediabedrijven. Zelf is hij oprichter van het alternatieve label "415 Records". De vertegenwoordigers van de platenindustrie in het debat waren tegen.

Maar niet alleen in de angelsaksische wereld word de muziekbusiness in vraag gesteld. Zaterdag werd in Belgie bekend dat het gerecht is binnengevallen bij Sabam. Dat is een prive-organisatie die de rechten van de auteurs van o.a. muziek beheert, en zorgt voor de inning en de uitbetaling. Ze heeft zowat een 100 procent monopolie en Belgie, en af en toe duiken klachten op over de uitbetaling, de struktuur, of de ondoorzichtigheid van de organisatie. Weinig artiesten hebben echter de moed om de handen die hen uitbetalen op de vingers te tikken.

Anti-virus software is nu 100% veilig
In Frankrijk is een onderzoeker veroordeeld omdat hij code gepubliceerd had in de beschrijving van een beveiligingsprobleem. Als wetenschappers zo'n beveiligingsprobleem beschrijven voegen ze er een bewijs bij, de zogenaamde "proof of concept". Op zijn BLog schrijft de onderzoeker dat het nu onmogelijk is geworden over beveiligingssoftware te publiceren in zijn land.
Nu blijft alleen nog de marketingtaal van de verkoper over, en wordt alle beveiliging perfect, ondoordringbaar, onbreekbaar, en zonder programmeerfouten of tekortkomingen. "Welcome in DisneyWorld", voegt hij eraan toe.
Hij kreeg een voorwaardelijke boete van 5000 euro. De firma Tegam, die de klacht indiende, maakte gebruik van een wet op "intellectual property". Ze eist nu ook nog een schadevergoeding van 900.000 euro.
De feiten dateren van 2001 wanneer Guillaume Tena de antivirus software "Viguard" van de firma Tegam onderzoekt. In de reklame beweerden ze "100% van de virussen op te sporen en te stoppen". Met zijn onderzoek toonde hij aan dat dat niet klopte, en dat er verschillende gebreken waren. Hij heeft de beschrijving nu van zijn website gehaald.

Verkoop IBM-PC afdeling aan Chinezen goedgekeurd
De verkoop van de pc-afdeling van IBM aan Lenovo is goedgekeurd door het Amerikaanse Comite voor buitenlands investeringen in de VS. De verkoop gaat over 1,25 miljard dollar en is opvallend omdat Lenovo de grootste Chinese PC-bouwer is, met zetel in Bejing.
De concurrenten proberen munt te slaan uit de situatie, door klanten bang en onzeker te maken over de nieuwe eigenaar. Maar in de praktijk komen veel van de onderdelen van een computer toch al van China. De argumenten over industriele spionage werden ook van tafel geveegd. Lenovo wordt nu de derde-grootste pc fabrikant ter wereld.
.


.
.