13/01/2005
BBC opent zijn servers
BBC heeft een site met documentatie over zijn webservers toegankelijk gemaakt.
Er zijn allerlei gegevens te raadplegen over de infrastructuur en het gebruik, mooi vormgegeven in automatische statistieken. Uit de gegevens kan je bv afleiden dat ze werken met Apache als webserversoftware, dat ze 80 servers hebben, van elke server hoelang de server al draait, wat zijn week, maand en jaargemiddelden zijn, maar ook totalen over alle servers. Als je de grafieken van de servers in New York en die in UK vergelijkt dan blijkt dat de VS servers 's nachts nog een 50 vragen per seconde krijgen, terwijl in UK het verkeer bijna volledig stilvalt. De temperatuur tussen de servers 22 en 24 graden C, en in de serverkast is het maar een graad warmer dan in de serverzaal. Bij de routers voor het uitgaand verkeer loopt de temperatuur op tot tegen 30 graden C.
Je kan, samen met de telefoonnummers, zelfs het ploegenrooster van de server-verantwoordelijken raadplegen. Hun e-mail adressen staan er niet publiek bij, maar je kan elders op de site wel raadplegen hoelang de wachtrij op hun e-mail servers is.
Uit alle gegevens blijkt dat ze met vrije software werken voor de web en e-mail diensten op hun Unix-computers.
http://support.bbc.co.uk/support/

.

Slashdot van het net
Slashdot, de beruchte berichtensite voor it-nerds, geeks, hackers en dergelijke was vanmiddag rond vier uur niet te bereiken. De oorzaak was niet onmiddellijk duidelijk, de foutmelding was "503 Service Unavailable - The service is not available. Please try again lager." Het is voor zo'n technologie website erg uitzonderlijk om niet beschikbaar te zijn. Het is een site die zo populair is dat een vermelding op die site, met een link erbij, een onmiddellijke toevloed van bezoekers op gang brengt naar die site waarover gesproken wordt. Dikwijls is die niet bestand tegen het grote aantal bezoekers en is die doelsite door de overrompeling nog moeilijk of soms helemaal niet meer op te vragen. Dat wordt dan ook het "slashdot" effect genoemd.
Daaruit kan je in ieder geval afleiden dat slashdot zelf een enorm aantal bezoekers moet hebben, doorlopend, om door het klikken van een deel van zijn lezers al een anders systeem op de knieen te dwingen. Slashdot zelf was sinds een tijd onderdeel van het "open source development lab" of "osdl". Die vormen een belangrijke concentratie van kennis op gebied van "open source", "gpl" of "free software" en allerlei andere programmeertechnieken en IT-kennis. De grote schare lezers en deelnemers vormen een ware "community" die ongezouten haar mening geeft op technologische ontwikkelingen.

FBI geen hackers
Op het moment dat slashdot terug te bereiken is blijkt het top-artikel te gaan over de FBI. Het vertelt de ontwikkeling van een nieuwe software, waar een half miljard voor werd uitgetrokken, en die ervoor moest instaan dat er gemakkelijk informatie kan worden gedeeld en verspreid, iets waar Slashdot zelf nogal in uitblinkt. Na vier jaar blijkt het nog steeds niet te werken. Er is een beperkt prototype in test, maar men lijkt niet van plan daarop verder te bouwen. Waarschijnlijk is de hele investering verloren en moet opnieuw begonnen worden. "We hebben er veel uit geleerd voor de toekomst" zeggen ze zelf optimistisch. Er zijn al oproepen voor nieuwe voorstellen verschenen.
De voorbije jaren stapte de ene chef IT na de andere op bij de dienst, liefst 5 man op 2 jaar tijd.
Ondertussen kreeg ook het leger in de VS het op zijn zenuwen van de doorlopende inbraken op hun online spelserver, waar wordt gelogen en bedrogen, en gesaboteerd dat het een lieve lust is. Het leger wijst er op dat er strenge straffen staan op "cybercrime".




T-Mobile gekraakt
De afdeling van T-Mobile in de VS moest toegeven dat een 21 jarige Amerikaan zo'n jaar lang kon rondsnollen in het systeem. Hij had toegang tot gegevens van gebruikers. Dat werd onrechtstreeks ontdekt toen in een Forum iemand gegevens van T-Online klanten publiceerde. Wat gevreesd werd klopte: de data waren echt gaf T-Online toe aan de geheime dienst. Die zette een grote aktie op touw en in Oktober werkden 28 krakers uit 8 verschillende landen opgepakt.
Ze infiltreerden daarvoor in de computerkrakers-scene, en vonden niet alleen sporen van de T-Mobile inbraak. De geheime dienst schrok zich een hoedje toen ze op een site uittreksels van documenten vonden van de geheime dienst zelf. Ook die bleken verworven via de toegang tot de T-Online klantgegevens. Volgens de Amerikaanse provider had de man toegang tot maar 400 klantendossiers, maar volgens Heise Online, een Duitse site, had hij via die zelfverworven toegang tot de servers inkijk in maar liefst 16,3 miljoen klantgegevens. Daar zaten ook medewerkers van de geheime dienst bij.
De politie-infiltrant kon na lange tijd het vertrouwen van de kraker winnen, wist zo bewijzen op te bouwen en de identiteit te ontmantelen.

.
.
200.000 spelers gelijktijdig online in Massive Multiplayer Online Role Playing Game
Peercast: uitzenden op internet via peer-to-peer systeem als alternatief voor gewoon uitzenden?