16/12/2004
Wikipedia vandalisme
Een aanhanger van een zelfverklaarde ziener (of vermoedelijk de man zelf) vond dat hij de wereld moest overtuigen van zijn kunnen. Dat gebeurde niet door een straffe voorspelling die daarna uitkwam, maar door zelf even de internet-encyclopedie Wikipedia aan te passen, en daar een pagina over de toekomstvoorspeller "Sollog" aan toe te voegen.
Hij vermeldde daarin niet geheel onbescheiden dat hij o.a. "9-11" nauwkeurig had voorspeld, en hij deed dit bovendien zonder duidelijk te maken dat hijzelf de informatie toevoegde in de vrije encyclopedie.
Daarop kwamen zoveel reakties, correcties, verwijzingen naar fraude, enz, dat er op den duur een heen en weer gevecht van wijzigingen begon tussen de schrijver en correctors, en het eindigde in vandalisme op de inhoud.
Het resultaat is niet dat Sollog er op zijn best uit tevoorschijn komt; de geschiedenis van het artikel is namelijk ook te volgen, waarmee je ziet hoe omstreden de bijdrage was en hoe ruw het eraan toeging in de volgende discussie.

GPS schakelaar
Bij de ontwikkeling van het Global Positioning Systeem of GPS werd al voorzien om de strategische voordelen van het systeem niet te gunnen aan een mogelijke vijand. Daarom werd apparatuur ontworpen om het signaal te storen waar en wanneer nodig. President Bush wil nu nog een stap verdergaan. Hij zou echt in staat willen zijn om stukken van het GPS netwerk uit te schakelen als het hem nodig lijkt, bv bij een terroristische aanval.
Maar dan moet hij ook verder kijken, want Europa ontwikkelt samen met China een gelijkaardig systeem met de naam "Galileo", en dat zou hij dan ook moeten kunnen manipuleren.
Wat zijn plannen daar zijn zullen we misschien niet te weten komen want de nieuwe "ruimtepolitiek" van de president, in samenwerking met de ministeries van defensie en van "Homeland Security", wordt gedeeltelijk geheim gehouden.



.

Overal fotografie
De digitale fotografie is zodanig in prijs gezakt dat ze overal haar intrede doet. Digitale fotoapparaten zijn los in klein formaat verkrijgbaar voor bijna wegwerpprijzen, en vinden ook steeds meer toepassing in andere apparaten, zoals gsm's waarin ze ingebouwd worden.
Ook automaten worden nu uitgerust met digitale camera's. In de VS heeft een postbedrijf een electronisch loket gemaakt dat bestaat uit een zelfbedienings-postmachine. Die neemt een pas-foto-achtig beeld op en bewaart dat een 30-tal dagen. Als de camera bedekt wordt, weigert het apparaat te werken. Het wordt ingeschakeld in de hal van grote shopping centra, en andere publieke plaatsen waar men lange openingsuren wil realiseren. De toestellen zijn 24 uur per dag beschikbaar, en worden van op afstand onderhouden. Of de technici ook live de beelden kunnen zien is niet bekend, en er worden wel vragen gesteld bij de mogelijke schending van de privacy.
Europa worstelt ook nog met de maatregelen voor de European Information Society.
Er loopt op dit moment een online raadpleging over de uitdagingen die tegen 2010 moeten beantwoord zijn. Volgens sommige berichten zou men de telecomoperatoren niet enkel de gegevens over communicatie willen laten bijhouden, maar ook de inhoud van de communicatie.

Firefox in de krant
Na de advertentie in Duitsland, is nu ook in de VS de Firefox promotiecampagne tot publicatie van een advertentie gekomen.
Die verscheen vandaag in de "New York Times". Dat was eerder uitgesteld omdat de werving zoveel succes had, dat meer tijd nodig was om al de namen van alle donoren op te nemen.
Door het succes kon in plaats van een volledig enkel blad, een dubbel blad advertentie gezet worden.
Ondertussen haalde de site met de browser al 11 miljoen downloads.



.


.
.