07/10/2004
BPI volgt RIAA
De in het BPI verenigde Britse platenmaatschappijen gaan de "toekomst van de muziek beveiligen". Om dat te doen gaan ze de juridische strijd aanbinden tegen de belangrijkste bestandsdelers, diegenen die muziek ongeoorloofd ter beschikking zetten op het internet.
Net zoals het voorbeeld van groter Amerikaanse broer RIAA eisen ze via de rechtbank de persoonlijke gegevens op van de gebruikers van de door hen verdachte computeraansluitingen.
Ze zijn zo eerlijk toe te geven dat het hen niet enkel gaat over de artiesten die bestolen worden, maar ook "de mensen die in hen investeren".
Commentatoren wijzen erop dat de fonoplaten oorspronkelijk vrij elitair waren en dat pas toen de cassette opkwam ook de prijzen van de platen zakten. Door die democratizering is het nu vanzelfsprekend een hele generatie muziekfans te hebben. De nieuwe stap digitalisering leverde de platenfirma's in het begin ook weer een hogere albumprijs op. Door diezelfde digitalisering is echter de digitale verspreiding mogelijk waar ze nu over klagen. Hun klacht over het kopieren van CD's heeft niet geleid tot minder kopieren, maar tot een vaste kopieerboete per cd, dvd en andere media. Die bedraagt nu op de prijs van een DVD ongeveer een halve euro, die bij de verkoopsprijs van ongeveer 1 euro wordt geteld. De kopieerboete bedraagt dus de helft van de verkoopprijs van de media, en ook wie eigen werk op de media schrijft, moet de boete betalen. Ook op niet-digitale kopieermachines wordt trouwens een heffing geind, op papier en pen niet.

X-box mac-hack
Er is een hele scene van knutselaars die proberen spelconsoles om te bouwen tot andere apparaten, bv een pc. Soms zijn daarvoor kleine veranderingen nodig aan het apparaat, en dikwijls kost het wat moeite om bv Linux aan te passen zodat het draait op zo'n afwijkend apparaat. Nu is de XBox Scene erin geslaagd om Mac OS-X te installeren op een gewijzigde X-box. Het gaat daarbij vooral over het principe dat het werkt, het toestel wordt natuurlijk geen razendsnelle Apple vervanger. De spelconsole fabrikant heeft niet graag dat er met zijn toestellen verder geknutseld wordt. Het gerucht gaat dat ze de toestellen met verlies verkopen om de computerspellen te verkopen, waar winst op gemaakt moet worden.



.

Wereldkampioenschap "gamen"
Gisteren woensdag (06/10) startte in San Francisco een computergamewedstrijd waar spelers van over heel de wereld aan deelnemen.
Dit wereldkampioenschap duurt 5 dagen en wordt voorafgegaan door nationale competities die de deelnemers selecteren.
Behalve reaktievermogen en joystickbehendigheid komt er ook aanpassingsvermogen en strategie aan te pas. Sommigen durven het zelfs vergelijken met schaken, omdat concentratie ook een grote rol speelt. De meeste spelers spreken van 20 uur training per week, of gemiddeld bijna 3 uur per dag. De prijzenpot bedraagt samen 400.000 dollar. Winnen kan ook een opstapje vormen naar een contract als beroepsspeler.
In Zuid-Korea halen spelers in TV-programma's een supersterstatus met bodygards en jaarsalarissen van 100.000 tot 500.000 dollar. Vorige jaargangen van deze "World Cyber Games" gingen dan ook door in Zuid-Korea.

De geur van geld
De patentindustrie heeft vooruitzichten op een nieuwe tak. Een recente nobelprijs van Dr Richard Axel en Linda B. Buck voor hun werk over hoe geur werkt geeft de aanzet. Ze beschrijven hoe proteinen in de neus worden vertaald naar geurinformatie voor de hersenen. Men zou dan op een patroon daarvan een patent kunnen aanvragen. Ook geluiden en kleuren kwamen vroeger al voor in de beschrijving van patentaanvragen, en nu lijkt de weg naar uitbreiding tot geuren open te liggen.

E-mail lezen
In de VS had een rechtbank geoordeeld dat het kon dat Internet providers de e-mail lezen die door hun systemen gaat; het zou geen inbreuk vormen op de wetten op afluisteren. Nu heeft de rechtbank aangekondigd dat een meerderheid van de rechters ervoor gestemd heeft de zaak terug onder de loepe te nemen. Hun vorige stellingname van 29 juni wordt ingetrokken. De zaak zou terug voorkomen op 8 december. (United States Court of Appeals, First Circuit)


.
.