02/09/2004
Muzieksektor overgenomen
Terwijl de traditionele media en platenfirma's zich bezighouden met het vervolgen van hun eigen klanten wegens onrechtmatig kopieren, en het verstrengen van kopieerwetten, gaat de computersektor met de muziekbusiness aan de haal.

Apple was er vroeg bij met zijn iTunes, en wist daardoor een kleine voorsprong op te bouwen. Die komt nu in het gedrang door het op de markt binnendenderen van een concurrent met veel meer middelen.

Microsoft lanceert zijn eigen muziekdienst MSN music store. Songs kosten er rond een dollar, albums rond 10 dollar.
Met een grijns naar Apple zetten ze hun prijzen net iets onder die van Apple. En laat ons nu maar eens kijken wie het meest reserve heeft.
Ze maken echter ook duidelijk geen echte Apple concurrent te zijn. Om hun muziekdienst te kunnen gebruiken heb je Active-x en Internet Explorer nodig, een typische combinatie voor een Windows-systeem.
Het zich "met de rug toekeren" naar een deel van de markt is makkelijker als je een monopoliepositie hebt, dan als je een kleine garnaal bent als Apple. Apple heeft zijn kans gemist om door zijn vroege aanwezigheid op de markt een open standaard te zetten, die door iedereen gebruikt kan worden. Nu lijkt de uitkomst van de strijd om de online muziekwinkel voorspelbaar. MS combineerde het openen van de online winkel met het uitkomen van zijn muziekspeelsoftware "Media Player 10". Die software wordt dan standaard bij het Windows systeem geleverd waardoor de klanten voor het oprapen liggen.

Apple probeert nog zijn taktische fout recht te zetten door nu een programma te lanceren waarbij ze 5% commissie betalen.
De deelnemers worden uitbetaald telkens hun commissie een schijf van 25 dollar bereikt.

Stel: 1 song = 1 dollar.
1 aankoop = 5/100*1 = 0.05 dollar.
10 songs = 0.5 dollar.
100 songs = 5 dollar
500 songs = 25 dollar


Ook BBC heeft ondertussen het belang van de online muziek ingezien. Ze komen met een speciale hitparade voor de meest officieel gedownloade muziek: "The Official UK Download Chart"
Ze werken met heel verouderde concepten: het gaat alleen over betaalde downloads. Internetradio, streaming en vrije muziek komt hier dus niet in voor. En als je dan kijkt naar de timing lijkt het een opzet dat bepaalde bedrijven zeer goed uitkomt.



.

Inbreken zonder draad
De draadloze netwerkverbinding wordt steeds populairder, en veel mobiele toestellen krijgen ingebouwde draadloze mogelijkheden.
Sommige toepassingen stellen een netwerkverbinding helemaal toegankelijk, bv gratis draadloos internet op een universiteitscampus, maar op andere plaatsen draait er een intern netwerk.
In dat laatste geval wordt WEP (Wired Equivalent Pravacy) gebruikt als beveiliging. Die bleek gemakkelijk te doorbreken, en nu werd een nieuwe beveiligingsmethode ontwikkeld met slutels van 128 bit, 192 bit en 256 bit. Voor deze "Wi-Fi Protected Access 2", kregen de eerste produkten nu een certificaat.

Buitenhouden zonder draad
Microsoft is erin geslaagd zijn codec in de Blu-Ray Disc standaard te krijgen.
Dat is een standaard die ontwikkeld wordt door een samenwerking van bedrijven als Sony, Philips en Pioneer.
Ook in HD-DVD komen video codecs voor die onder Microsoft patenten vallen.
Mogelijk zijn dit de eerste resultaten van de politiek die MS voert om concurrentie buiten te sluiten.
Het zou vooral gevolgen hebben voor Linux, want zonder die patenten zou het spelen van die media op Linux moeilijk of onmogelijk worden.


.


.
.