05/08/2004
We houden van Linux, we houden niet van Linux ...
De puberale liefde van computerfabrikanten voor Linux heeft weer een blaadje bijgekregen. HP kondigde aan dat ze een laptop zullen op de markt brengen die op Suse-Linux draait. Op zich helemaal niets speciaals, er zijn ontelbare laptops van verschillende merken die op Linux draaien.
Maar door een of andere geheimzinnige oorzaak durft geen enkele computerfabrikant het aan om een computer met een niet-Microsoft systeem te verkopen. Ook nu is het weer een via via aankondiging, die verscheen op de site van SFGate.com, terwijl op de officiele HP site niets terug te vinden is. Er worden begin augustus geen laptops aangeboden met vooraf geinstalleerde Linux. Bij de aangeboden computers op de site kan je als gewone klant nergens eenvoudig voor een Linux versie kiezen naast de Windows versies. Bedrijven die grotere aantallen kopen krijgen wel meer gedaan.

Pinguin-Bergen
De Noorse stad Bergen, tweedegrootste stad van het land, heeft na een uitgebreide evaluatie gekozen om zijn servers op SuSE-Linux te gaan draaien. Op het moment dat hun bestaande apparatuur zowat aan het einde van zijn technologische levensduur was, keken ze uit naar een 64-bit platform. Na onderzoek bleek Linux daar een interessant alternatief om serverfuncties samen te brengen. Ook nu draaien sommige functies al op verschillende Linux servers, maar door de functies van de 20 tot 30 verschillende servers te concentreren op een tiental Linux-servers worden de kosten gedrukt.
In de toekomst overwegen ze om ook Linux op de desktop te gaan gebruiken. Daar waren ze nu helaas nog niet mee klaar voor de 2.000 tot 3.000 pc's die vervangen moeten worden. Die draaien als overgang op Windows2000 en dus wordt daar een grote besparing gemist.



.

Nieuwe Linux op Mac
Naast OS-X op Macintosh is het ook mogelijk Linux als systeem te draaien. Yellow Dog heeft nu zijn versie 4.0 zo goed als klaar, en de 4.0 Release Candidate is uitgebracht voor de allerlaatste testen. De versie werkt op sommige G3's, de G4 en nu ook op de G5. De software bevat o.a. omgevingen KDE en GNOME, softwarepaketten OpenOffice 1.1.1, Rythmbox, Mozilla, Uitgever is Terra Soft.

Syllable
In de familie van unix-achtige besturingssystemen duikt een nieuwe telg op met de naam Syllable. Voorloper ervan is AtheOS, van Kurt Skauen, gestart in 1996, maar waarvan de ontwikkeling in 2002 stilviel.
Enthousiaste ontwikkelaars, onder leiding van Kristian Van Der Vliet, startten het Syllable project, dat ondertussen aan versie 0.5 is. Het draait vanaf een Pentium 200 MHz met 64 Mb ram. Het is niet zo uitgebreid als huidge Linux systemen, en dus niet zo bruikbaar als vervanging. Het is vooral interessant om mee te experimenteren, en het werkt opmerkelijk snel.

LinuxWorld
Linux World's Expo 2004 gaat momenteel door in San Francisco, van 2 tot 5 augustus. Er werden een aantal prijzen uitgereikt, waarbij die van Beste Open Source Solution aan Mozilla Firefox. Er wordt een live uitzending voorzien met behulp van RealNetworks, maker van de RealPlayer, die ook voor Linux uitgebracht wordt.
.


.
.