24/06/2004
Blokkade
De Instant Message systemen zijn nog altijd in beweging, alsook de strijd van bedrijven om het marktaandeel. De grote diensten als MSN en Yahoo! hebben hun eigen messenger software, maar je kan ook andere onafhankelijk ontwikkelde software gebruiken als je message-client. Een van die alternatieve clients is Trillian. De gebruikers van Trillian zouden nu geboycot worden door Yahoo!, die de contacten tussen Yahoo gebruikers en Trillian gebruikers blokkeren. Het blokkeren van andere software is een truuk die ook vroeger al werd gebruikt door andere Messenger netwerken als Yahoo!, AOL.
Op de site van ceruleanstudios.com, de makers van Trillian, is een melding te vinden van het verschijnsel. Uit de reakties blijkt dat velen al op zoek zijn naar het veranderen van instellingen om de blokkade te omzeilen. Sommigen reageren wel negatief omdat ze betaalden voor support voor het Trillian programma, en de oplossing kan er niet snel genoeg zijn.

Opslag
Sommigen wijten het Yahoo! probleem aan een strengere politiek als gevolg van de slag om de e-mail gebruikers. Sinds Google op de proppen kwam met een google-gigantisch grote e-mail inbox, werden andere gratis e-mail diensten zenuwachtig, en begonnen ook hun inbox te vergroten. Ook hotmail zou zijn limiet optrekken van 2 Mb tot 250 Mb en tot nog meer voor de betalende diensten. Daarvoor hadden ze die ruimte eerder verkleint om de mensen aan te manen de betalende optie te kiezen met meer opslag.
De aanstoker van de onrust was Google die 1 Gb aanbood, maar daarbij wel de tekst van de e-mail laat lezen door een computer om advertenties op maat te plaatsen, zoals bij de zoekmachine gebeurt.
Daar wordt op een subtiele manier reklame en zoekresultaat door elkaar aangeboden, zodat bedrijven zich een weg in de antwoorden kunnen kopen. Soms ging het zo ver dat bedrijven per klik op zo'n advertentieresultaat betaalden waardoor de kost onverwacht hoog kon oplopen.



.

De stille migratie
Linux Journal is een reeks gestart over het gebruik van Linux bij overheidsdiensten in de VS. Ze beschrijven de Federale Rechtbanken als stille overstapper op Linux. Eens te meer is het een overstap naar Linux, komende van een ander unix systeem, in dit geval Solaris van Sun. Het gaat hierbij dus alleen over servers en niet over desktop gebruikers, zoals in de meer spectaculaire overstap van het stadsbestuur van Munchen.
Maar in het kader van de zaak die SCO aanspande tegen Linux-bedrijven is het wel grappig te weten dat de Nationale IT infrastuctuur van justitie overgezet wordt naar Linux, waar 30.000 rechters op 800 verschillende plaatsen er gebruik van maken.

Stil afgelast
Vroeger was de naam "Comdex" synoniem voor de grootse IT beurs ter wereld. De laatste jaren gingen echter alle grote IT vakbeurzen achteruit, en dit jaar zal de Comdex zelfs niet doorgaan.
Ondertussen lijken alternatieve beurzen en conferenties het wel goed te doen. Het voorbije jaar was de hackers conferentie Fosdem in Brussel al een succes. Nu pakt de website van HOPE uit met een sterke aankondiging voor de vijfde versie van 9-11 juli in New York City. HOPE staat voor Hackers On Planet Earth, waarbij hackers natuurlijk in de oorspronkelijke betekenis van programmeurs.
Op de affiche onder meer Steve Wozniak, Jello Biafra, en zelfs Kevin Mitnick alhoewel daarbij niet vermeld wordt waarover die komt spreken.


.


.
.