17/06/2004
Stemcomputers
De voorbije verkiezing gaf een snel eerste resultaat dankzij het gebruik van het electronisch stemmen dat al grotendeels ingeburgerd is. Nochtans was er deze keer een opvallend verschil tussen de manieren hoe politieke partijen werden voorgesteld op het scherm. De grote politiek partijen stonden op het scherm met hun logo. Kleinere politieke partijen stonden er gewoon met hun naam in tekst. De logo's zijn grafische elementen die er voor zorgen dat de letters duidelijker en dikker op het scherm staan, een merkelijk onderscheid tegenover het standaard lettertype van de andere minder bekende partijen.
In Belgie hoor je er geen vragen over stellen, maar in de VS is er al een hele tijd een discussie aan de gang over de feilbaarheid van de systemen om per computer te stemmen. Computersystemen daar moeten zorgen voor een controlerol met een print van de kiesverrichtingen zodat, als er iets fout gaat met de computersystemen, er een met de hand natelbare reservekopie bestaat.
Er werd nu een fout vastgesteld bij touchscreen stemcomputers in Florida. Een verantwoordelijke voor de organisatie van de verkiezingen trad al af. Critici zeggen dat het systeem met zo'n bug nooit het certificaat had mogen krijgen om ingezet te worden bij de verkiezingen van november.

Spamcomputer
De voorbije week werd het internet overspoeld door spam die extreem-rechtse boodschappen bevatte. In de berichten werd vreemdelingenhaat aangewakkerd. De berichten werden tot 40 keer naar hetzelfde adres gestuurd. Er was blijkbaar heel wat redaktioneel werk aan geweest, want er werden een groot aantal verschillende inhouden en titels gebruikt.
Het adres van de afzender was vervalst. Er werden willekeurige adressen op geplakt, waarschijnlijk van websites geplukt. De echte afzender was niet duidelijk. Er wordt onderzocht of weer met virussen besmette computers zijn gebruikt, er wordt gedacht aan het Sober virus. Er werd blijkbaar een combinatie gebruikt met een RealPlayer filmpje. Op een filmpje klikken zou de trigger zijn voor het starten van de spam. Het gaat hier alleen over besmette Windows computers de gebruikers ervan kunnen op zoek naar "datacrypt.exe". Mac, Linux, BSD, enz zijn niet betrokken volgens beschikbare bronnen.


.

Mobiele worm
Er is al veel over gepraat en gefantaseerd, maar nu is hij er eindelijk; de gsm-worm: "EPOC Cabir". Hij werkt bij een bepaald type toestel met het epoc systeem, dat beschikt over Bluetooth, langs waar hij zich verspreidt. Een besmette gsm gaat op zijn beurt de hele tijd de Bluetooth frequenties aftasten op zoek naar een ander slachtoffer om te besmetten. Hij stuurt daar een .SIS bestand naartoe, dat zichzelf installeert in de toepassingen directory van de GSM, waar hij standaard niet zichtbaar is. De gebruiker kan wel merken dat er iets aan de hand is omdat de aktivitiet van het virus de batterij sneller leeggebruikt.
De bezitter kan het virus alleen zien als hij een filemanager gebruikt. Ook als hij daarmee de file verwijdert werkt het virus voort uit het geheugen.


Gat in het Net
Hoewel het internet ontwikkeld werd als redundant netwerk viel er dinsdag toch een groot zwart gat in het internet. Het idee van over knooppunten verdeelde organisatie zou moeten voorkomen dat het internet buiten werking gesteld kan worden door het aanpakken van het centraal systeem.
In principe kunnen knooppunten functies overnemen van andere falende punten, en blijft het web werken.
Dinsdag 15 juni faalde een van de grootste naamdiensten. Die naamdienst zorgt ervoor dat bij het intypen van de naam van een website, je verbinding krijgt met de computer waar die website op draait. Het gevolg was dat bv "www.google.com" plots onvindbaar was. Andere grote bedrijven die aangetast werden Yahoo, Microsoft, Fedex, Xerox, Apple enz.
De oorzaak lag bij het falen van de diensten van Akamai, die voor de naamdienst of DNS zorgen van de aangesloten bedrijven.

Gat in de DVD
Op zoek naar middelen om het illegaal kopieren tegen te gaan heeft de muziek en media industrie een oogje laten vallen op de wegwerp-DVD. Er is een technologie ontwikkeld om een dvd zo slecht te maken dat hij na 8 uur al zijn gegevens verliest. Dus in plaats van een dvd te huren kan je nu een dvd kopen die je daarna in de vuilbak gooit. Hopelijk wordt je niet onderbroken door een telefoontje van een vriend, want anders loop je het risico de dvd niet uitgezien te hebben voor hij bedorven is. Op zich niet zo'n probleem want als je eerst een kopietje maakt op de lege beschrijfbare dvd's waar je toch al auteursrechtenbijdrage betaalt kan je hem toch later bekijken wanneer je wil.

Munix en de IT-evolutie
De stad Munchen kwam al vroeger in het nieuws omdat ze een onderzoek startten om over te stappen naan Linux.
Toen Microsoft hun hoogste piet op het vliegtuig zette om Munchen te gaan overtuigen dat Windows veel goedkoper was dan Linux, werd duidelijk dat het een belangrijke beslissing was. Zelfs toen MS door een speciaal aanbod tegen spotprijstarief toegaf dat het zijn produkten anders eigenlijk te duur verkocht, was Munchen niet onder de indruk; ook andere aspekten speelden mee, en MS was meermaals veroordeeld voor monopoliepraktijken. Nu heeft de gemeenteraad definitief het groene licht gegeven om op de desktop helemaal op Linux over te stappen. Bij de stemming lagen alleen de Christen-Domocraten dwars, die niet mee in het stadsbestuur zitten maar in de deelstaat Bayern wel de regering uitmaken.
Munchen is de derde grootste stad in Duitsland en heeft 1.3 miljoen inwoners, het zou andere steden wel eens op een idee kunnen brengen. Het gaat hier immers over 16.000 computers die vrije software gaan draaien.
.


.
.