06/05/2004
Europa weer een beetje achter
In Canada wordt Linux en Open Source software als zodaning gewoon beschouwd in IT middens, dat 90 procent van de serieuze IT managers een Open Source planning heeft.
Dan wordt het wel even pijnlijk slikken als je rondkijkt op de Belgische IT markt, en met uitbreiding ook Europa. Het Canadese onderzoek van de "CATA Alliantie" dat aan basis ligt van deze conclusies baseerde zich voor 3/4 op KMO's. De beslissingen daarover zijn gestoeld op criteria als betrouwbaarheid, prestaties, prijs, veiligheid en uitwisselbaarheid.

Stemcomputers geschorst
Het omstreden systeem van stemcomputers werd in verschillende staten in de VS afgevoerd. Nadat er problemen aan het licht kwamen werd er geadviseerd in staten waar kiezers niet de mogelijkheid kregen om toch papier te gebruiken bij de stemming, de computers te verbieden. Het gaat hierbij over de huidige generatie stemcomputers met aanraakschermen.
Critici zeggen al langer dat het voor de democratische controle nodig is dat een computersysteem voor stemming bij verkiezingen volledig open source is.


Kantelpunt
Op gebied van computerhardware had intel lange tijd een zwaar overwicht in de processor-verkoop. Nu lijkt dat, althans minstens zeer kort, doorbroken te zijn. AMD heeft eind april een week meer dan de helft van de verkochte processors op de markt geleverd.
.

Automatisch virus
Op 30 april werd het Sasser virus opgemerkt. Op enkele dagen tijd heeft het zich enorm verspreid. Het virus werkt echter niet op alle computers. Apple en Linux gebruikers hebben er geen last van. Alleen wie een recent Windows systeem draait is besmetbaar.
Die gebruikers hoeven ook niets onvoorzichtigs te doen om besmet te raken. Op een verdachte link klikken of een besmette mail openen is niet nodig. Vanaf het moment dat zo'n onbeschermd systeem aan het internet hangt, kan het virus de computer opdracht geven om het virus te downloaden en te starten. De naam van het programmaatje is "avserve.exe", en het plaatst zichzelf in de windows systeem directory. Het registreert zich braaf in de registry, en stelt het systeem zo in om bij het starten van de computer het virus mee te starten.
Veel van de besmette computers herstarten na verloop van tijd zichzelf. Dat komt door het crashen van LSAS, een programmaatje dat onderdeel uitmaakt van het Windows Systeem.


Ondertussen lekten enkele dingen uit over het de toekomst van Windows, momenteel met de versienaam "Longhorn"
Dat systeem zou als computer een systeem willen met een 4 tot 6 Gigahertz processor, 2 gigabyte ram, en een opslagcapaciteit van zo tegen de Terabyte op de harde schijf.
Ze herzien heel wat aspecten van het systeem, en waarnemers vrezen dat het de bedoeling is het zo on-compatibel mogelijk te maken. De vlotte samenwerking van verschillende computersystemen zou daarmee in het gedrang komen, als ook de vlotte uitwisseling van documenten. Microsoft zou alles proberen om te vermijden dat anderen compatibel kunnen worden met hen, en vragen gemiddeld 10 patenten per dag aan. Die kunnen ingezet worden tegen concurrenten.



.


.
.