22/04/2004
Stijgende cijfers
Analisten van het onderzoeksburo IDC stellen dat de zakenwereld steeds meer te maken krijgt met kosten van spam. Een derde van het totale e-mail verkeer bestaat nu uit ongewenste reklameberichten en onzin.

Samenwerking
De MPAA, een belangenvereninging van de muziekindustrie gaat nu intens samenwerken met universiteiten. Ze gaan er software installeren op de computers van de universiteit die voor hen politie-agent speelt op het netwerk.
De software zoekt naar peer-to-peer gebruikers, en bij een klacht van de muziek of filmsektor wordt automatisch de internetaccount van die gebruiker afgesloten.
Het programma heet ACNS (Automated Copyright Notice System), en is aan de scholen aangeprezen omdat het hen veel geld zou besparen op het internetgebruik.
Op andere plaatsen gaat het er iets doortastender aan toe: Het FBI viel binnen bij een aantal scholen. De internetverbinding werd verbroken en ook de toegang tot de administratieve gebouwen met de computerafdeling werd afgesloten.
Verschuiving in muziekgedrag
Nu de muziekindustrie zowel individuele gebruikers als hun providers vervolgt bij de strijd tegen uitwisselnetwerken van muziek, lijkt er een nieuwe trend te ontstaan: stream ripping. Daarbij wordt er geluisterd naar radio's op het internet. Die zenden uit in digitaal formaat, wat ook wel "streaming" wordt genoemd. Daarbij is het mogelijk de gegevens sneller te ontvangen dan de luistersnelheid. Daardoor kan er een buffer van muziek onstaan die op je computer bewaard wordt. Dat is vergelijkbaar met de schokbeveiliging in een CD-walkman, waarbij het schijfje al een stuk op voorhand gelezen wordt, en de informatie in een buffer in het geheugen wordt op geslagen. Bij een grote schok die de aflezing onderbreekt kan de cd-speler voort met de informatie in de buffer, terwijl de laser terug zijn juiste spoor zoekt. Als je op een PC die buffer als bijna oneindig groot ziet, kan je zo heel wat muziek beluisteren, los van het moment waarop hij van het net naar je computer wordt overgebracht.

Regeling buitenaf
In Minnesota (VS) liep nog een zaak over concurrentievervalsend gedrag van Microsoft. Zeven weken nadat die gestart is, werd reeds een minnelijke schikking bereikt buiten de rechtszaal om. De klacht was dat de 1 miljoen klanten die MS software kochten in Minnesota alles bij elkaar zo'n half miljard teveel zouden betaald hebben tussen 1994 en 2001. De details van de schikking zijn nog niet vrijgegeven, en de onderhandelingen erover zouden nog doorlopen.


Uitvoering van de straf
In California leidde een vroegere zaak over 14 miljoen klanten ook tot een regeling. Daarbij was een bedrag vooropgesteld om de de gebruikers van de software te vergoeden voor de overdreven prijzen die het bedrijf door zijn monopoliepraktijken kon opleggen. De praktische uitvoering daarvan loopt nog tot 28 april. Tot die tijd kunnen klanten hun aanvraag nog indienen. Tot nu toe heeft nog maar 4 procent er gebruik van gemaakt. Anderen kijken op tegen de onduidelijkheid rond het aanbod en de administratieve rompslomp.
Van het niet gebruikte geld van die pot mag Microsoft 1/3 houden. Waarnemers vragen zich af of dat een goede motivatie tot welgemeende medewerking van het bedrijf oplevert.



Linux voor Montreal
De stad Montreal zou volgens LinuxDevices.com van plan zijn een 500 tot 800 Linux sytemen te installeren. Niet op de kantoren van de gemeente-ambtenaren zoals in Munchen gebeurt, maar wel als parkeermeters. Het worden parkeerticket-automaten die werken op zonne-energie. Ze zijn verbonden met een draadloos netwerk op GPRS

Munchen, pijnlijk voorbeeld
Munchen kwam in het nieuws door de geplande overstap naar het Linux, waarbij ze een contract sloten met Suse voor de uitvoering ervan. De verkoper die voor de duitse Linux distributeur Suse werkte, is nu van werkgever veranderd. Hij kreeg een interessant aanbod van Microsoft.

.
.