01/04/2004
Het 1 april nieuws:
Zoals iedereen weet gaat het enorm goed met de platenindustrie: de cd-verkoop in Australie bv. gaat nog altijd in stijgende lijn en breekt een nieuw record.
De muziekindustrie sleept ondertussen iedereen voor de rechtbank die diefstal uitlokt door losse cd 's in de auto achter te laten of door muziek in een gedeelde map te zetten op een computer die aan het internet hangt.
De jarenlange inspanning om personal computeren veiliger te maken hebben resultaat: de witty worm was de snelste en meest verwoestende ooit, en raakte binnen via beveiligingsprogramma's of firewalls


Muziekindustrie valt door de mand
De muziekindustrie klaagt steen en been dat door de illegale download-aktiviteiten op het internet de cd-verkoop is ingestort, en ze muzikanten moet ontslaan. Bij de muzikanten zit de schrik om zonder platenfirma te vallen dieper dan die om zonder autoverzekering te vallen. De media-industrie reageert overal ongeveer hetzelfde: bedreigingen aan individuele gebruikers van kazaa-achtige software, tot en met vervolging van zelfs studenten. Ook de Australische vereniging van de platenindustrie, ARIA, zingt hetzelfde liedje: "dat profiteren ten koste van de eigenaars en makers van muziek kan niet blijven duren".
Hoewel ze lichtjes positief waren over de stijgende DVD verkoop, is de single-verkoop zowat ingestort.
Maar Peter Martin, een financieel reporter, analyseerde eindelijk eens kritisch de cijfers van de media-industrie. Zijn conclusie: Er werden minder Cd-singles uitgebracht, de DVD verkoop steeg, en de gezamenlijk verkoop van media steeg voor het eerst boven de 65 miljoen stuks. De gewone cd's haalden een nieuw record van meer dan 50 miljoen albums. Sinds het opduiken van het eerste muziekdeel- programma "Napster" is dat geen daling, maar een stijging van 10 miljoen albums.
Dit zijn cijfers die niet breed uitgesmeerd worden in de persmededelingen van de platenfirma's. Die cijfers passen mogelijk niet bij het imago van het gevecht tegen het illegaal downloaden, en de kosten die dat meebrengt. Ook uit hun studies over het delen van muziek wordt niet volledig geciteerd. Jongeren onder 17 jaar zijn het meest aktief op de muzieknetwerken, en kopen minder CD's. Maar later kopen ze meer CD's, en bij de oudere leeftijdscategorieen is de CD verkoop ook gestegen. Ondertussen zegt het Amerikaanse FBI dat de piraterij in hun prioriteiten op de derde plaats komt na terrorisme en contraspionage.


Sympatico
In Canada is de muziekindustrie ook positieve aktie aan het ondernemen om zijn klanten te behagen. Ze staan op het punt om de gegevens die ze op het internet verzameld hebben, om te zetten in een rechtzaak. Daarvoor hebben ze wel een beetje medewerking nodig van de internetproviders, want ze beschikken wel over een beschuldiging maar niet over beschuldigden. Van de observatie van de boosdoeners hebben ze een lijst met ip-adressen en datum en tijd opgesteld, en ze eisen nu dat de internetproviders hen de klantnamen geven.
Maar deze laatsten lijken van plan om betere relaties te onderhouden met hun klanten, en geven de gegevens niet. De rechtbank gaf hen daar nu gelijk in. De rechter ziet geen enkel bewijs dat ze zelf de muziek aktief verspreidden, en dus gaat het volgens hem over "niet meer dan prive gebruik".



.

De Witty Worm
De Witty worm verspreidde zich vooral in de Verenigde Staten, maar daar sloeg hij zowat alle records.
Hij ontstond op een recordtijd: er werd een fout bekend en de volgende dag was de worm al aktief en maakte gebruik van die fout.
Hij was enorm efficient: het leek bijna georganiseerd omdat er plots een groot aantal machines besmetting begon te verpreiden zodat er niet 1 duidelijke bron kon gedetecteerd worden.
Hij verspreidde zich snel en willekeurig: eens in een Windows machine binnengedrongen werd er een salvo van besmettende code afgevuurd naar willekeurige internetverbindingen.
Hij bracht recordschade aan: na het besmettingssalvo werd er op een willekeurige plaats op de harde schijf rommel geschreven over de data die daar stond. Dat ging voort tot de machine crashte of vast bleef hangen.
Hij was enorm brutaal: hij gebruikte juist de computers die dienden om het netwerk te beschermen, en drong daarin binnen.
Hij was zelfvernietigend: omdat de besmette machines zichzelf onbruikbaar maakten remde de verspreiding van de worm vanzelf af
Door de hit-and-run strategie is het bijna onmogelijk je tegen deze nieuwe vorm van internetbesmetting te beveiligen. Alleen een goede backup kan de schade beperken na een besmetting.
De maker van de beveiligingsapparatuur, ISS, zegt op zijn website: "Please note that only Windows-supported versions are vulnerable."



Hi-tech plekjes
In de VS is een soort High-tech barometer opgesteld over de Amerikaanse staten. Op 1, 2 en 3 vinden we Massachusetts, California, en Colorado, dezelfde koplopers als 2 jaar geleden. Opvallendste stijger was Rhode Island (van plaats 21 naar 11), en opvallende daler Texas (zakte met negen plaatsen tot de 23e plaats). De achterste drie zijn Kentucky, Arkansas en Mississippi.

.


.
.