Monopolie in Japan
De Japanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar mogelijke monopoliepraktijken van Microsoft in Japan. Ze zouden daarvoor binnengevallen zijn in het Japanse hoofdkwartier in Tokio. Alhoewel over het lopende onderzoek geen gegevens verstrekt worden, ligt het voor de hand dat het gaat over de voorwaarden die MS oplegt aan computerfabrikanten. Die zijn vragende partij om het besturingssysteem op voorhand op de nieuwe computers te mogen installeren. Door te spelen met prijzen en voorwaarden weet MS ervoor te zorgen dat geen rivaliserende software geinstalleerd wordt op nieuwe computers, en probeert zo veel mogelijk software te verkopen verborgen in de aankoopprijs van de computer. Daarmee wordt klanten de vrije keuze ontnomen, en worden de prijzen van de computers opgedreven voor wie die software niet wenst te gebruiken.
Ook in Europa loopt daar nog een onderzoek over, vooral op gebied van audio-visuele software zoals media spelers, waar de strijd nog niet gestreden is. Ondertussen kondigde de BBC alvast aan zijn vroeger gebruikte RealPlayer systeem te vervangen door een nieuwe software. Die zou gebaseerd zijn op het DRM of Digital Rights Management systeem van Microsoft.


.





Oproep om java vrij te geven
Vorige week verscheen de oproep van Eric S. Raymond aan Sun, waarin hij vroeg om java open te stellen als "open source". Dat zou het gebruik ervan stimuleren, en een garantie bieden voor de toekomst, doordat het de ontwikkelaars minder afhankelijk maakt van Sun. De bedoeling van Java, dat door Sun ontwikkeld werd, was om Java programma's op allerlei apparaten te kunnen gebruiken, zonder dat voor elk aparaat een eigen versie geprogrammeerd moet worden. Het heeft een sterke server-component en men had ook de ontwikkeling van het internet in gedachten.
Die platformonafhankelijkheid was een voordeel dat mee voor het succes van Java zorgde. Natuurlijk verdient Sun ook geld met java, en in zijn pleidooi met de titel "Let Java Go" geeft Raymond geen enkel argument dat aantoont dat Sun daar voordeel bij zou doen.
Nochtans begint Sun de adem van Microsoft in zijn nek te voelen, door het oprukkende "dot net", waarbij de laatste zijn dominantie op de pc-markt mee heeft.





.


.
.