05/02/2004
In de wachtzaal
Zoals wel meer gebeurt werden topmensen van Microsoft uitgenodigd door een staatshoofd. De Indische president is erg begaan met de toekomst van zijn land en de samenhang met informatie technologie. India is nu al een grote software producent door het vanuit India op afstand schrijven van software voor westerse bedrijven. Om zich in de materie te verdiepen nodigde hij Microsoft uit.
Maar terwijl zij in de wachtzaal zaten, had hij een gesprek met Richard Stallman, pleitbezorger van de vrije software methode. De Indische krant "the Hindu" bracht er verslag over uit. Stallman zou een 40-tal minuten gepraat hebben met het staatshoofd, en aangenaam verrast geweest zijn door de ontdekking dat die zijn werk "Free as in Freedom" van internet had gedownload en gelezen als voorbereiding op het gesprek. Hij probeerde de president te overtuigen van het belang van de ontwikkeling van software in eigen land, met het publiek houden van de code, tov het afvloeien van geld naar een buitenlandse licentiebezitter.

Hot Party
In Noorwegen wordt sinds 1991 "The Gathering" gevierd, een party voor computernerds, hoewel het meer op een festival lijkt. Vorig jaar waren er 5200 deelnemers die hun creativiteit toonden op gebied van computerprogrammeren, grafiek, muziek, animatie, games, en computerzelfbouw.
Het gebeuren gaat door in "the Vikingship Arena" in Hamar, van woensdag de 7e tot Zondag de 11e april. De site waar de ticketverkoop doorgaat verwachtte zo'n grote interesse dat ze eerst om te oefenen en hun systeem te testen een fake ticket verkoop deden onder de noemer "stress test". De tickets kosten 570 Noorse kronen en de plaatsen zijn inderdaad beperkt, dus mag ieder maar 5 tickets bestellen. Je kan vooraf inschrijven maar dat is geen garantie; wie geen ticket te pakken krijgt blijft op de wachtlijst staan waar de annulaties verdeeld worden: je hebt dan 48 uur om te reageren op het aanbod. Er bleken bij het exclusief online bestellen wel enkele problemen op te duiken. Zo zouden mensen met een HotMail adres de bevestiging van de bestelling niet ontvangen hebben. Mogelijk werden de standaard bevestigingsmails door HotMail als spam beschouwd en uitgefilterd. .



.

Google verkoop uitgesteld
Onlangs werd er verontrust gereageerd op de geruchten dat Google een beursgang zou overwegen. Er werd vooral gedacht aan een vijandige overname, door MS, dat in zijn voortschrijdende controle over het internet een belangrijke schakel mist: een sterke zoekmachine.
Nu zou de beursgang toch niet doorgaan, officieel omdat het geen goed moment is op de markt. Daarbij zit het bedrijf niet in cash-geld-nood, dus er is geen druk om op de beurs vers geld te gaan ophalen. In de speculatie die onstaan was werd al gesproken over een beurswaarde van 15 tot 20 miljard dollar, maar er werd van uitgegaan dat slechts een vierde tot een derde van het bedrijf zou verkocht worden.
Omdat het bedrijf momenteel helemaal in handen is van prive-investeerders zijn er geen financiele cijfers over omzet en winst publiek bekend.

Encyclopedie
Geinspireerd door de resultaten van samenwerkende vrije-software-programmeurs onstonden nieuwe initiatieven die op dezelfde basis gestoeld waren: vrijwillige samenwerking waarbij iedereen zoveel kennis of tijd in een project steekt als zijn eigen ambitie hem toelaat. Het idee van een online encyclopedie was er een van. Ondertussen haalde hij 200.000 bijdragen. Een jaar geleden waren het er nog maar 100.000.
De site heet wikipedia.org, en "wiki" verwijst naar het maken van tekst door verschillende auteurs. Ze hebben blijkbaar genoeg afstraling om firma's bereid te vinden computer- systemen te schenken om het geheel op te laten draaien. Voorlopig zijn er nog geen advertenties op de site opgedoken, en ze zijn dat ook niet van plan. Ze laten de gebruikers ook niet op een andere manier betalen, het idee is dat de inhoud van deze online encyclopedie volledig vrij moet zijn.



.


.
.