27/11/2003
Comdex 2003
De comdex beurs zat in een crisis met een sterk teruglopend aantal bezoekers. Daarom werd de beurs helemaal hertekend en gericht op een beperkt aantal onderwerpen en doelgroepen. Er werd een "vernieuwings centrum" opgericht met 5 kernonderwerpen: draadloos, Open Source en Linux, Web diensten, beveiliging, digitaal ondernemen.
Het is daarbij opvallend dat open source / Linux een aparte vermelding kreeg. O'Reilly, een uitgeverij van onder meer informaticaboeken, nomineerde 21 open source projecten en organiseerde een wedstrijd om daar 6 uit te kiezen. De geselecteerde projecten kregen dan een stand op de beurs aangeboden, wat normaal alleen commerciele bedrijven zich zouden kunnen veroorloven.
Bill Gates van Microsoft, dat de grootste stand had op de beurs, mocht zondag op de keynotes de spits afbijten, maandag gevolgd door Scott McNealy van Sun, een groot Unix bedrijf.


.



.

Grenzen van DMCA-toepassing
Bij het in voege treden van de Digital Millennium Copyright Act was er al veel kritiek, en er werd gewaarschuwd voor mogelijk misbruik. Ondertussen lijkt de praktijk dat te bevestigen door een aantal omstreden DMCA-klachten.
FatWallet had op zijn website berichten van gebruikers staan waarin prijzen vermeld werden van Best Buy en andere winkels. Die eisten met de DMCA in de hand dat die informatie van de site gehaald werd omdat het een inbreuk zou zijn op hun auteursrechten. BestBuy eiste zelfs dat FatWallet de identiteit van de schrijver ervan bekend maakte. Daar konden ze onderuit wegens procedurefouten bij het indienen van de vraag. Maar toen dit jaar voor de tweede keer dergelijke eisen werden gesteld naar aanleiding van het publiceren van prijzen, stapte FatWallet zelf naar de rechtbank. Ze vinden dat de klagers de DMCA misbruiken, en dat hun recht op vrije meningsuiting geschonden wordt, het zogenaamde "first amendment".

Ook de Electronic Fronteer Foundation (EFF) had het al aan de stok met een firma over het publiceren van informatie. In dit geval ging het over kritiek op een verkiezingscomputersysteem van Diebold. EFF klaagde over het gebrek aan controle, en vermoedde dat er gebreken in het systeem zaten. Diebold gebruikte ook de DMCA om de publieke discussie te stoppen. De EFF stapte ook naar de rechtbank met het argument dat het misbruik van de DMCA is.




.


.
.