20/11/2003(..)

Wie is het rijkst?
Als je een vergelijking maakt tussen Microsoft's Bill Gates en Linux' Linus Torvalds, kan je alleen maar tot de conclusie komen dat, financieel gezien, Linus Torvalds in verhouding zelfs niet bestaat.
Je kan daarbij zien dat Microsoft een organisatie heeft, en Linux niet. Inderdaad is de groep programmeurs die aan Linux werken niet hierarchisch gestruktureerd met een baas aan de top. Het is eerder chaos. Maar chaos lijkt een vruchtbare bodem te zijn voor creativiteit.
Het model dat beiden gebruiken om de grote groep medewerkers te motiveren is ook fundamenteel verschillend. MS motiveert zijn personeel met geld. In de vrije software-wereld worden mensen gemotiveerd door hun trots en hun passie voor hun werk. Als je dan gaat vergelijken wie het meeste middelen ter beschikking heeft, moet je verder kijken dan het geld dat er aan uitgegeven wordt. Hoeveel breinen werken aan het Microsoft Windows? En hoeveel breinen werken aan Linux?
Deze intrigerende vragen hielden onlangs zelfs BusinessWeek bezig. Russ Roberts uitte in een artikel de veronderstelling dat Linus Torvalds beter slaapt dan Bill Gates.



.



.

Gsm Afluisteren
Enkele jaren geleden deed het bericht over het Amerikaanse afluisternetwerk Echelon iedereen nog opschrikken in Europa. Na geruchten over de rol ervan in de strijd om een groot vliegtuigcontract tussen een Amerikaanse en een Europese vliegtuigbouwer is ook de bedrijfswereld zich bewust geworden van de realiteit van industriele spionage. Door het volume van het gsm gebruik is afluisterapparatuur daarvoor onontbeerlijk. Als je hoort hoe gsm's allerlei apparatuur storen kan het niet moeilijk zijn gsm signalen op te vangen en eventueel te decoderen. En terwijl politiediensten zich in principe aan wettelijke regelingen over privacy moeten houden, kunnen ook andere geinteresseerden zo'n apparatuur kopen.
Oorspronkelijk had die apparatuur een werkingsgebied van 300 tot 500 meter in de stad, tot enkele kilometers op het platteland. Een europees bedrijf waarvan de naam eindigt op "AS" ontwikkelde nu apparatuur die gsm, fax en e-mail verkeer van mobiele toestellen opvangt en ook gsm's kan localiseren met een nauwkeurigheid die GPS benadert. De apparatuur zou ook in staat zijn de KI code van een gsm te kraken indien het oproepnummer gekend is. Een gsm houdt contact met de dichtstbijzijnde gsm-mast en moet daarvoor informatie uitwisselen met die mast. In dat protocol komt ook een soort "ping" signaal voor, een soort test-vraag signaal, waarop het andere toestel automatisch antwoordt met een test-antwoord signaal. In dat antwoord zit de KI code, maar in een versleutelde vorm. De afluisteraar moet zich dus in de buurt van de doelwit-gsm begeven, en een ping signaal uitzenden om het test-antwoord te ontvangen. Dat wordt opgeslagen in een laptop, en een programma gaat aan het werk om de beveiligde code te kraken. Dat zou relatief weinig tijd in beslag nemen, en vanaf dan kan het verkeer van die gsm afgeluisterd worden. Met de bijhorende software kan bv de inhoud van verstuurde sms'jes worden gelezen, en opgebelde nummers worden opgeslagen. (.)

Gsm beveiligde communicatie
Er bestaan reeds verschillende gsm's die een versleuteling gebruiken om het verkeer veiliger te maken. Meestal gebeurt dat in overleg met de overheid of politiediensten, zodat die over een manier beschikken om het systeem te doorbreken en af te luisteren als ze het nodig vinden.
Een Duits bedrijf stelde in Nederland een nieuwe gsm voor: de CryptoPhone. Het gsm verkeer wordt met een veilige methode versleuteld. Het zou onmogelijk af te luisteren zijn, ook niet door geheime diensten. Het apparaat is wel duur: 3500 euro voor een set van 2, want je moet natuurlijk aan beide kanten versleutelen en ontsleutelen. Het apparaat ziet er uit als een combinatie tussen een palmtop computertje en een gsm. Een opvallend detail: de firma heeft de broncode van de software voor de versleuteling beschikbaar gemaakt op zijn website. Zo kan je zelf de code controleren om te zien of er geen gaten in de veiligheid zitten. (.)



.


.
.