13/11/2003
e-mail from Nigeria
Een van de bekende spam-mails is een brief, zogezegd uit Nigeria, waarin verteld wordt dat veel geld te verdienen is mits tijdelijk een bedrag ter beschikking te stellen. Een vrouw speelde het spelletje mee en dat leidde tot de arrestatie van de spammer. Die dacht 200.000 dollar in ontvangst te kunnen nemen bij een afspraak, maar het werden echter handboeien.
Ondertussen heeft het al heel wat andere spammers geinspireerd en zijn er ontelbare variaties ontstaan.

Ben je deze pop-up vensters beu?
Een vervelende manier om ongewenste reklame op mensen hun scherm te zetten is een truuk met overlappende vensters. Via de Windows messenger dienst kregen sommige slachtoffers tot om de 10 minuten een venster met reklame om een computerprogramma aan te kopen. Dat programma zou dienen om vervelende pop-up vensters tegen te houden. De FTC greep in, naar verluidt na irritatie bij een van hun eigen mensen. De server waar de spam-vensters vandaan kwamen werd gesloten.


Coldmail
Microsoft slaagde er niet in op tijd zijn registratie premie te betalen om de domeinnaam hotmail.co.uk te hernieuwen. Daardoor kwam die terug in de lijst van beschikbare domeinnamen terecht. Een toevallige opmerkzame geest registreerde de naam, en waarschuwde MS met de bedoeling de naam terug aan hen over te dragen. Hij geraakte echter niet door de communicatiebuffers van het bedrijf. Pas toen een internetmagazine MS om commentaar vroeg over de zaak, ging die aan het rollen. Uiteindelijk bleek de hele zaak afgehandeld te moeten worden door Amerika, wat de nodige tijd duurde.
Ondertussen werkt hotmail weer normaal. Als je de site oproept word je trouwens eerst via een login-dienst gestuurd: passport.com. Ook die site vergaten ze ooit te registreren, waardoor de dienst tijdelijk buiten gebruik was.

Hard aanpakken
De muziekindustrie trekt verbaal hard van leer tegen de piraterij. Nochtans lukken ze er niet echt in de fabrikanten van namaak-cd's de pas af te snijden.
Ze boeken wel succes met het vervolgen van kleinere garnalen; in de VS zag een student zich genoodzaakt zijn studiebeurs te gebruiken om een rechtszaak af te kopen. Hij werd aangeklaagd wegens overtreden van de auteursrechten omdat hij een muziekdienst had opgezet op de server van de universiteit.

In Australie staan 3 jongens terecht voor het opzetten van een mp3-website geinspireerd door Napster. De server draaide in de slaapkamer van één van hen, een andere maakte remixes die erop gezet werden, en een derde deed de technische kant van de zaak.
Misschien ontsnappen ze binnenkort aan hun examens als ze veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van maximum 5 jaar. De aanklager vraagt immers effectieve gevangenisstraf.
De studenten zijn 19, 20 en 21 jaar en hadden geen geld verdiend met de site.
Er komen heel wat reakties op de verhouding tussen de overtreding en de mogelijke strafmaat. Een jongere die gaat joyrijden met een auto, of die in een winkel inbreekt en voor een gelijkaardig bedrag cd's buitmaakt riskeert misschien geen effectieve gevangenisstraf. Commentatoren merken op dat wat vroeger het overtreden van auteursrechten werd genoemd, nu tot de zware criminaliteit schijnt gerekend te worden.






.


.
.

Laat je pasje eens zien
Het was eind december 1999. De site passport.com was toen onbereikbaar, waardoor ook hotmail buiten gebruik bleef. Een Linux programmeur merkte dat hotmail niet werkte, las op een website dat de oorzaak een onbetaalde factuur was. Door de feestdagen zou de site dus dagenlang offline kunnen blijven. Hij ging naar de site van Network Solutions, het kantoor dat de domeinnamen beheert, en riep daar de betaalpagina op. Hij typte "passport.com", en kreeg de openstaande rekening van 35 dollar te zien, met de vraag om zijn creditcard gegevens in te vullen. Hij twijfelde even. Maar eigenlijk wilde hij zijn mail kunnen checken, en dus duwde hij uiteindelijk op de ok knop. Het was 25 december, rond 10 uur in de ochtend. Hij kreeg een pagina met het bewijs van zijn betaling voor de domeinnaam. Hij nam er een schermafdruk van en stuurde die naar een online programmeursmagazine, waar ze gepubliceerd werd met de titel: "Merry Chrismas Microsoft"