16/10/2003
Mac in de cluster
Wetenschappelijke instellingen doen voor grote computerkracht dikwijls beroep op ofwel heel zware servers, ofwel een serversysteem gebouwd uit goedkope standaardcomputers, die samenwerken in een zogenaamde cluster. Zo bouwde het Texas Advanced Computer Center een supercomputer uit 300 pc's, en ze willen er nog 200 extra bijzetten. Het totale project zou 3 miljoen dollar kosten, en levert meer dan 3 teraflops rekenkracht.
Alhoewel Apple zijn toestellen niet als standaard pc's beschrijft, hebben ze sinds hun Systeem X ook meegebouwd aan een cluster in Virginia. Uit 1100 dubbel-processor G5's werd voor 5.2 miljoen dollar deze supercomputer gebouwd die onmiddellijk de 3e plaats op de wereldranglijst zou innnemen. Met 17.6 Tflops komt hij na de Japanse Earth Simulator - de nummer 1 zoals u zich nog herinnert uit vorig nieuws.



Netscape produktnaam herbruikt
AOL zou van plan zijn naast zijn gewone abonnement een goedkoper en minder uitgebreid internetabonnement uit te brengen. Het opvallende daarbij is dat ze blijkbaar kiezen voor de naam Netscape voor die dienst. Netscape was de naam van een browser en webserver firma die door AOL werd opgekocht. Ze ontwikkelden de browser in een gecombineerde eigen en open source versie. Later stootten ze het project af nadat ze een nieuwe overeenkomst maakten met Microsoft voor het standaard gebruik van IE in hun abonnement. Voor MS is dat belangrijk omdat zo op slag een groot marktaandeel bereikt wordt met de browser.
Of in de nieuwe "light" abonnementsversie dan Netscape of Mozilla bijgeleverd worden is nog niet bekend.
.

Dynebolic 1.1
Er duiken steeds meer Linux distributies op die volledig vanaf cd kunnen gebruikt worden. Zo werd op de Cebit Knoppix uitgedeeld, waarvan ondertussen al varianten opgedoken zijn. Knoppix is een systeem op een CD uitgerust met algemene kantoorsoftware.
Op Linux World werd Dynebolic 1.1 voorgesteld. Het is een meer gerichte combinatie van Linux systeem en software, en richt zich naar media-aktivisten en kunstenaars. Ze kan afgehaald worden van de website, in een vorm om zelf op Cd te branden. Gebruik van het systeem gaat van multimedia produktie met opname en bewerking, tot uitzenden via een netwerk.
.
P2P idee herbruikt
In de VS werd door de Bush administratie een omstreden programma opgestart om informatie te verzamelen over mogelijke terroristische aktiviteiten in eigen land. Daarvoor kan zowat iedereen in de VS bespioneerd worden dankzij het TIA of "Terrorist Information Awareness programme".
Twee onderzoekers van het MIT hebben nu een programma gestart om burgers de mogelijkheid te geven informatie overd de aktiviteiten van overheidsinstellingen te rapporteren.
Om zichzelf niet tot doelwit te maken zochten ze een manier om de informatie niet te concentreren op hun systeem. Ze grepen daarbij naar het idee van de P2P netwerken. Ze zijn van plan om een gedistribueerd opslagmodel te ontwikkelen. Daarbij zou de informatie in stukjes en brokjes worden opgeslagen op een groot aantal verspreide computers.






.


.
.


http://dynebolic.org/
http://rastasoft.org/
http://www.montevideo.nl