newsgroup controle
Een zogenaamde newsgroup is een publiek forum waar mensen van idee wisselen over een onderwerp, nieuwtjes vertellen, elkaar tips geven, hun meningen ventileren enz. In principe is iedereen er vrij te zeggen wat hij wil. Die vrije meningsuiting wordt verzekerd omdat je je kenbaar kan maken door enkel een e-mail adres of een schuilnaam te gebruiken.
Microsoft ontwikkelde nu een programma, Netscan genaamd, dat het netwerk van berichten onderzoekt en verbanden probeert te vinden. Men zou bv een gedragspatroon kunnen vinden als men alle berichten en reakties op berichten van een bepaalde deelnemer volgt.
Om gedragspatronen te destilleren uit de massa vraag en antwoord, opmerkingen en reakties, werd een socioloog in dienst genomen. Bedoeling is een soort zoeksysteem te ontwikkelen dat mensen dan naar de juiste berichten moet leiden. Onderzoek wees uit dat in een jaar tijd twee derde van de usenet gebruikers maar 1 bericht postten, mogelijk een enkelvoudige technische vraag. Het systeem gaat aan de hand van kenmerken als aantal berichten, aantal reakties op berichten, aantal nieuw gestarte onderwerpen enz. waarde toekennen aan berichten of schrijvers ervan. Die kennis kan gebruikt worden om zoekers snel naar juiste inhoud te leiden, maar evengoed om zoekers de meest doelgerichte advertenties toe te sturen. De gemeenschappelijke kennis van al die gebruikers met vragen en antwoorden van vrijwilligers wordt gezien als een economisch waardevol kennissysteem.
Alhoewel een enkel bericht van een persoon geen bedreiging vormt voor zijn privacy, kan dat anders zijn als een groot systeem gegevens gaat afleiden uit grote hoeveelheden aktiviteit over een langere periode. De enige manier om daaraan te ontsnappen lijkt het houden van verschillende mail-adressen en schuilnamen te zijn


.

Kommentaar op SCO zaak
SCO hield een conferentie waarvoor heel wat sponsors afhaakten vanwege de aanvan van SCO op Linux. Tijdens hun SCO forum 2003 toonde SCO stukjes van de zogenaamde bewijzen voor hun claim dat er broncode uit hun unix systeem in Linux gekopieerd werd.
Open Source community is echter niet onder de indruk. Er wordt op gewezen dat SCO zelf Linux distribueerde onder de vrije software licentie, en daarmee zelf mee die code op die manier verspreid heeft.
In een eigenaardige reaktie uit het SCO kamp kwam de claim dat de GPL niet geldig zou zijn, en alle daaruit voortkomende rechten dus vervallen.
Ook riep de open source community SCO op om aan te tonen welke code eventueel onrechtmatig in Linux zou zitten. Ze zeggen toe onmiddellijk alle onrechtmatige code eruit te halen als er al zou zijn. SCO reageert dat het miljoenen lijnen code zijn en dat het dus niet kan. Daarbij willen ze niet laten zien over welke code het gaat want daarmee zouden ze waardevol intellektuuel eigendom vrijgeven.
Blijkbaar zien ze meer graten in het voortduren van de procedure. Hun aandelen zijn wel kortstondig gestegen, en daar hebben een aantal topfiguren gebruik van gemaakt om aanzienlijke pakketten te verkopen. Maar op termijn lijkt de aangroei van negatieve publiciteit toch een grote bedreiging voor het bedrijf.






.


.
.

fs