17/07/2003
TRON
Er blijkt een onbekend operating system te zijn dat volgens dezelfde open source principes is geschreven als bekendere sytemen zoals Linux.
De Japanner Sakamura ontwierp het in 1984, en koos om het vrij te verspreiden en vrije inzage te geven in de broncode. Die keuze voor vrije broncode is meer bekend onder de Engelstalige benaming "open source".
Ondertussen zou de verspreiding opgelopen zijn tot drie a vier miljard toestellen. Het draait vooral als besturingssysteem in apparaten als digitale camera's, gsm's, faxapparaten, auto's enz. Maar het kan ook aangepast worden om te draaien op PC's, waarvan wordt geschat dat er 150 miljoen zijn. Sakamura zelf gebruikt op zijn eigen PC trouwens TRON. Eind jaren tachtig was de Japanse regering van plan om TRON in te voeren via de scholen en later eventueel op in Japan gemaakte pc's. Maar de VS onderhandelden in 1989 over handelsbeperkingen met Japan, en toen liet de Japanse regering zijn plannen met Tron vallen. De maker ervan richtte zich toen volledig op het gebruik van het systeem binnenin apparaten. Daar haalt het nu een marktaandeel van 60 procent.


.



.

Scribus 1.0
Er is een verrassend pakket opgedoken, met de naam Scribus 1.0. Zoals de naam al doet vermoeden situeert het zich in de grafische sektor. Het blijkt een lay-out programma te zijn, dat aanschuift in het rijtje van Quark Express, Indesign, Pagemaker, enz. Het kan gebruikt worden voor de opmaak van flyers, nieuwsbrieven, kleine affiches enz., en het levert professionele output naar belichters.
Het programma vult een gat in de Linux programma's. Van grafische programma's waren de bekenden vooral Gimp, (een pixel programma vergelijkbaar met Photoshop of Paint) en QCAD een technisch tekenprogramma.
De eerste versie van Scribus, 0.4, dateert van september 2001 volgens de website.
http://web2.altmuehlnet.de/fschmid/
http://scribus.planetmirror.com/






.


.
.