10/07/2003
Draadloze inventaris
Er is een nieuw systeem ontwikkeld om op een intelligente manier de stock te beheren. In de produkten wordt een chip ingeplant die een radiofrequentie uitzendt. Ontvangapparatuur weet dan waar het produkt met die nummer van chip zich bevindt. Als alle produkten van zo'n chip voorzien zijn, moet je niet meer rondlopen om te tellen. En behalve het tellen van de voorraad kan je natuurlijk nog meer informatie verzamelen door meer ontvangers te installeren. Je kan het produkt ook volgen bij het verzenden, het aankomen in een ander filiaal, tot de opvulling van de schabben in de winkel, en bij diefstal.
Consumenten verenigingen vrezen echter dat de chip vanaf de aankoop echter informatie over de klant vrijgeeft, en vinden het een schendig van de privacy.
Zo zou men zonder speciale apparatuur kunnen opmerken dat bepaalde klanten met een kledingstuk met een electronisch label, een filiaal bezoeken in een andere stad of zelfs een ander land. Met een uitgebreider systeem, of met apparatuur in andere handen wordt plots veel mogelijk.
Door de controverse die daarrond ontstond zou Wall Mart in de VS het project met de electronische radio labels of Radio Frequency Identification hebben stopgezet. Men blijft voorlopig bij de minder omstreden barcode.


.



.

LinuxTag
In Karlsruhe begint vandaag de LinuxTag, een grote linux-beurs.
Ze pakken meestal uit met primeurs en boeiende gadgets. Zo werd op de Cebit, een van de grootste computerbeurzen ter wereld, een LinuxTag-CD uitgedeeld met een volledig Knoppix-systeem. Dit jaar op LinuxTag2003 wordt een DVD uitgebracht met zo 'n Linux systeem plus gebruikssoftware op. De cd bevat alles om een computer te starten en software te gebruiken rechstreeks van de CD of DVD. Je hebt de eigen harde schijf van de computer in principe niet nodig en je kan dus eender welke pc gebruiken, zelfs al staat er een ander systeem op.
Een ander nieuwtje is de officiele uitgave van het OpenGroupware.org pakket. Dat maakt het mogelijk een geintegreerd e-mail en bestands- en kalendersysteem op de server te draaien, dat verder gaat dan wat tot nu toe bestaat. Het kan gebruikt worden in combinatie met allerlei programma's op andere systemen, en het maakt natuurlijk een perfecte combinatie met de collega's van OpenOffice.org.
Het OpenGroupware.org project wordt afgekort tot OGo.
De Linuxtag website zit op www.linuxtag.org, de server draait "Cocoon2", op een Apache webserver. (wat je kan zien aan de foutmelding als je op bepaalde plaatsen een niet bestaande pagina naam invult).





.


.
.