26/06/2003

Public Domain Enhancement Act
Terwijl Europa onlangs de weg insloeg van het uitbreiden van patentrecht tot op niveau van abstrakte software-ideeen, lijkt de VS toe aan een herwaardering van het "publiek domein".
Twee congresleden zijn van plan een voorstel in te dienen met de naam "Public Domain Enhancement Act". Uit de motivatie valt te lezen:
"Onze voorvaders erkenden dat de maatschappij belang heeft bij een vrije stroom van ideeen, informatie en handel. Dat is de reden waarom copyright bescherming niet eeuwig duurt. Deze wet zal nieuw leven inblazen in oud werk, als lang vervaagde verhalen, liederen, foto's en films, die niet langer gepubliceerd worden of gebruikt worden. Het is tijd om die pareltjes terug aan het publiek te geven"

Er was de laatste tijd al veel commentaar op de manier waarop mediabedrijven alle vormen van publicatie monopoliseren. In 1998 werd in het congres een wet goedgekeurd die bij werk, dat na 1923 ontstond, de copyrights verlengt met 20 jaar. Daardoor blijft veel werk onder exclusiviteit van de bezitters van het verlengde copyright, en komen ze dus niet in het publiek domein, waar ze zo door iedereen vrij gebruikt zouden kunnen worden. Vooral bibliothecarissen en mensen uit de onderwijssector in de VS juichen het nieuwe initiatief toe.
Geinspireerd door "reclaim the streets" bestaat er een petitie aktie "reclaim the public domain", om de betekenis van het publiek domein te herwaarderen. Daar werden handtekeningen verzameld om steun te betuigen aan het idee, en dat leidde nu dus tot het indienen van het voorstel.

Amazon experiment
Door het model van de vrije software traden allerlei economische veranderingen en evoluties op. Sommige bedrijven pasten zich aan aan de nieuwe mogelijkheden, vele nieuwe ontstonden, terwijl nog anderen de regels probeerden te veranderen om de evolutie tegen te gaan. Bij Amazon, de online boekhandel, lijkt in ieder geval experimenteerlust aanwezig te zijn.
Zij startten een project waarbij de inschrijvers beroep kunnen doen op bepaalde gegevens uit hun database. Tienduizenden programmeurs, vooral niet professionals, namen deel. Ze begonnen allerlei programma's te schrijven die gegevens opvragen bij Amazon. Meestal zijn het webtoepassingen, die de data in xml formaat uit de Amazon servers krijgen, om die te vergelijken met andere gegevens. Het kan bv gaan over titels van cd's of boeken, prijs, beschikbaarheid enz.

Linux User and Developer Expo 2003
De Linux User and Developer Expo 2003 gaat nu door in Birmingham, Groot Brittannie.
John Maddog Hall gaf er de openingsspeech en verwees naar de groeiende verzameling beschikbare vrije software, die een enorme software schatkamer aan het worden is. Als de gebruikers ervan zich aan de regels houden wordt die schat niet uitgeput, maar groeit ze alleen maar aan. Tov de software aangeboden door Amerikaanse marktleiders biedt het door zijn flexibiliteit meer mogelijkheden voor lokale tewerkstelling.

Na het nieuws:
Wat bevat het nieuwe voorstel in de VS om het publiek domein te herwaarderen?
Wie doet er voordeel met het verlengen van het copyright?

Wat kan je doen met gegevens uit een Online-Winkel?
Wat is het voordeel voor Amazon van zijn gegevens gratis weg te geven?