12/06/2003

WP tragedie
Wordperfect was begin jaren '90 de tekstverwerker bij uitstek, zowel op pc's met dos als op unix. Versies 4 en 5 waren het populairst en werden algemeen als standaard software gezien. Nu, tien jaar later blijft er zo goed als niets van over.
Ook voor het rekenblad op de pc bestond er een standaard: Lotus 123. Ook nu zijn er nog nauwelijks mensen die dat nog gebruiken.
Op tien jaar tijd kan software dus totaal verdwijnen. Interessant als men dat idee gaat toepassen op de huidig gebruikte office software.
Toch is er mogelijk een verschil. Geen van beide softwaremakers had de controle over het besturingssysteem waarop hun software het meest werd gebruikt. Microsoft, dat het toen opkomende Windows systeem maakte, levert momenteel ook de meest gebruikte tekstverwerker en spreadsheet. Dat bedrijf is op het moment financieel zo goed als onaantastbaar.
Wp ging na de falende overschakeling op Windows over in handen van Novell, en nog later kwam het bij Corell terecht. Maar het ging niet goed met Corel, en aan hun eerste stappen op de Linux markt kwam een eind toen de meerderheid van de aandelen in handen kwam van Microsoft Licensing Inc., een dochteronderneming van MS.
In maart werden de aandelen weer doorverkocht. Nu zijn ze in handen van Venture Capital, die o.a. ook investeerden in Real Networks.

SCO en de bron
De zaak SCO tegen unix maakt gekke sprongen. Toen SCO een zaak aanspande tegen zowat alle unix-achtige systeem verkopers, met de claim dat daarin code werd gebruikt waarvan zij de rechten verworven hebben, schrok de softwarewereld even. MS kwam onmiddellijk met veel geld over de brug om de code te kunnen gebruiken in hun serversystemen, maar de meeste unix en linux leveranciers betwijfelden de claim. Novell beweerde zelfs dat de rechten helemaal niet in handen zijn van SCO.
SCO probeerde dan zijn bewering kracht bij te zetten door de beschuldiging concreter te maken. Ze beweren dat maar liefst 80 lijnen broncode die in linux systemen gebruikt wordt, tot op de letter identiek is aan hun unix code. Zelfs de commentaren van de programmeurs, wat alle twijfel zou moeten doen wegnemen.
Ook deze keer kwam er een antwoord. Programmeurs uit de vrije software community vragen zich af of dat betekent dat een linux programmeur gecopieerd heeft van unix-code, of omgekeerd, dat de unix versie van SCO code bevat die gekopieerd werd uit Linux. De linux broncode is altijd "open source" of "open broncode" geweest. In ieder geval blijft SCO de druk opvoeren, vooral op IBM, met zijn AIX toevallig de grootste kapitaalkrachtigste unix leverancier. Met enig gevoel voor dramatiek gaven ze IBM nog tijd tot vrijdag de dertiende om middernacht (13/6/2003). Dan moet IBM gereageerd hebben op hun claim van 1 miljard. Anders beschouwen ze vanaf dan alle AIX gebruikers als illegaal. Misschien bent u daar onrechtstreeks ook wel bij, want AIX draait op mainframes van banken, ministeries, en andere grote bedrijven.


Na het nieuws :
Matrix reloaded verboden in Egypte ?