29/05/2003

Brussels open portaal
De portaalsite voor het Brussels gewest zal op vrije software gaan draaien. Er zal gebruik gemaakt worden van de webserver Apache, en de PostgreSQL databank. Ook voor de zoekrobot zal vrije software gebruikt worden.
De licentiekosten zouden volgens DataNews daardoor slechts 1 procent van de totale kostprijs van een half miljoen euro uitmaken.
Ter vergelijking: de federale portaalsite Belgium.be zal over 5 jaar 55 miljoen euro kosten.

India en Open Source
President A P J Abdul Kalam van India heeft Indische programmeurs opgeroepen om zich te richten op open source software. Hij sprak zich uit voor de vrije software omdat het een betere oplossing biedt, zowel op gebied van veiligheid als op gebied van kostprijs. Bij het gebruik van proprietary software vloeit een hoop licentiegeld uit het land weg, en dat komt de maatschappij niet ten goede. Hij kijkt ook vooruit en vindt dat India zich niet moet beperken tot software. Het zou goed zijn de aandacht te verdelen tussen software, hardware, ontwerp van geintegreerde toepassingen en totaaloplossingen is de visie van de president, die zelf ook wetenschapper is en een academische carriere achter de rug heeft.
Hij deed die uitspraken bij een bezoek aan het IIIT; het International Institute for Information Technologie van India.
Er werden veel vragen gesteld over de Indische politiek na een bezoek van Bill Gates aan het land. Die beloofde toen 400 miljoen dollar over 3 jaar te investeren in India.
Ook Sun, IBM en zelfs RedHat richtten hun blik al op de Indische markt, waar nog veel ruimte voor groei is.
De export van de software sektor haalde vorig jaar bijna acht miljard dollar, en groeit naar 10 miljard.
Maar India heeft al langer oog voor vrije software. Richard Stallman ging in 2001 naar India voor de oprichting van de indische Free Software Foundationnaar. Hij sprak toen op het Tata Institute of Fundamental Research over de voordelen van vrije software voor India.

Waste
Een naam als "Waste" of "Afval" lijkt nogal eigenaardig als naam voor een nieuw programma. Toch is het de naam van nieuwe P2P software, uitgebracht door Nullsoft. Die maakten vroeger al de "winamp" mp3-speler.
Het programma dient om kleine groepen van van 15 tot 20 gebruikers te laten samenwerken zonder zich bezorgd te maken over het netwerk. Er is voorzien in een veilige communicatie door versleuteling. De diensten in Waste zijn IM (instant messaging), irc-chat, bestanden zoeken, en bestandsuitwisseling. De code is uitgebracht onder GPL, een vrije softwarelicentie.
Waste bestaat voor Windows, FreeBSD en Mac OS X. Door de vrije beschikbaarheid van de broncode wordt verwacht dat er nog versies bijkomen.
www.nullsoft.com/free/waste/
SCO zet joker in
Door zijn aanval op Unix-makers zette SCO heel wat in beweging. Na een ingewikkeld kluwen van naamveranderingen en overnames kwam een pak patenten in handen van het huidige SCO, waar het verder niet al te best mee gaat.
Ze speelden dus deze joker uit, en vielen daarmee alle bestaande unix-versies aan. Ze richtten zich tot enkele grote firma's die unix versies verkopen, waaronder de firma waar dat het meeste geld zou kunnen opbrengen: ze eisen van IBM 1 miljard dollar.
Op het eerste zicht een ongeloofwaardige zaak. Een proces daarover zou jaren duren. De patentenkwesties zijn zeer technisch en unix heeft een ingewikkelde geschiedenis. De programma's bestaan uit bijdragen van allerlei deelnemers, waarbij verschillende kleine deeltjes in elkaar gepuzzeld zijn op onderzoeksinstituten over heel de wereld.
Het gerucht ging daarmee onmiddellijk dat SCO het enkele anderen zo onmogelijk probeert te maken dat het voor hen makkelijker is SCO dan maar op te kopen.
En daar kwam een onverwachte kaper op de kust.
Het bedrijf bij uitstek dat er belang bij heeft dat het slecht gaat in de unix-wereld kwam met miljoenen over de brug. Alhoewel Microsoft een woelig conflictverleden heeft met SCO, namen ze nu een licentie op de bewuste onderdelen, waardoor plots een grote hoeveelheid geld beschikbaar is dat SCO in zijn strijd goed van pas komt.

Joker of Boomerang
De free software community is ondertussen verontwaardigd. Velen van hen deden in de kleutertijd van unix heel wat bijdragen aan de ontwikkeling van het systeem, zonder daar telkens patenten op te nemen of rechtstreeks geld mee te verdienen. AT & T besefte dat en legde dat in 1993 vast in een overeenkomst over het gebruik van de software, die de verdere ontwikkeling van het systeem moest garanderen. Nu zouden een paar haaien de hele boel recupereren en zich daarmee tegen de free software community keren: de overblijfselen van AT & T zijn nu in handen van SCO.
Trouwens SCO heeft ook zelf een Linux versie waar ze installaties en dienstverlening voor verkopen. Ze hebben die dan maar stilgelegd tot er meer duidelijkheid is, wat ook niet echt bevorderlijk lijkt voor de aktieve onderdelen van het bedrijf.
Daarmee komt ook een zwak punt van de patentwetgeving op software aan het licht. Het kan meer lonen om geld te steken in patenten, dan om te investeren in de werkgelegenheid van eigen informatici die programma's ontwikkelen en diensten leveren errond.

Toiletpapier
Ongelukkig genoeg voor Microsoft en SCO werd bekendgemaakt dat er onlangs een volledige dossier van een rechtszaak , waarin MS betrokken was, werd vernietigd. De zaak handelde over het tegenwerken van Dr-Dos door Microsoft, een voorproefje op de latere monopolieprocessen.
De klacht kwam van Caldera, die op dat moment eigenaar was van het door Digital Research ontwikkelde Dr-Dos.
Caldera is de vorige naam van SCO. Microsoft betaalde 60 miljoen dollar aan Caldera om het proces te stoppen.
Er wordt langs alle kanten tegengesproken dat er enig verband zou zijn tussen het tot wc-papierpulp vermalen van de tonnen papier uit deze zaak en de huidige overeenkomst tussen MS en SCO.
Veel van die documenten gaan over die periode waarin unix en windows zich ontwikkelden. Op die manier zou er interessant materiaal tussen kunnen zitten om de claims van SCO te bestuderen.
Het grote voordeel voor MS zit in ieder geval in het beschadigen van het imago van unix en Linux. Vooral over deze laatste maken ze zich zorgen, omdat ze zo weinig vat hebben op de verspreiding van het Linux besturingssysteem en de andere erop gebruikte vrije software. Aangezien de software zelf niet in bezit van een bedrijf is werken de traditionele methodes als prijsdumping en overnames niet, en blijft alleen FUD over.

Novell in de ring
Nu is er ook een commentaar van Novell, een ander bedrijf dat een netwerk operating systeem maakt, en betrokken was in de evolutie van het unix-erfgoed.
Jack Messman, CEO van Novell, zei dat bij het verkopen van Unix technologie aan SCO in 1995, de Unix copyrights en patenten niet mee zijn overgedragen.
Daardoor zou SCO zelfs helemaal niet in het bezit zijn van de rechten die ze willen doen gelden op anderen.
Daarmee slaat ook MS een gek figuur. Een dag na de eis van SCO namen ze een miljoenenlicentie.
Ze gaven een extra persconferentie op een zondag om dat aan de grote klok te hangen.