.. 22/05/2003

De ontsnapte Zaurus
De eerste Zaurus handcomputer op Linux haalde veel nieuwsgierige blikken, onder meer door de vormgeving van het kleine, uitschuifbare geintegreerde klavier. Je houdt het toestel vertikaal vast, dan heeft het bovenaan een scherm, onderaan een trackball, en in het midden kan het in de lengte opengeschoven worden, waardoor dan een mini klavier tevoorschijn komt.
De beperkte oplage van de ontwikkelaarsversie kende onverwacht veel succes, en nadien kwam het toestel in de handel in twee versies, SL-5500 en SL-5600.
Een tijd later zagen we het volgend model opduiken, de SL-C700, die horizontaal wordt gehouden als een mini laptopje, met onderaan het toetsenbord en boven het scherm. Maar je kan hem ook zover openklappen dat het toetsenbord er helemaal achter draait. Dan kan je hem vertikaal houden om als pda te gebruiken.
Er blijkt echter een toestel te zijn dat er als een veel typischer pda uitziet, de SL-A300. Die kleine pda is hier nergens te vinden. Hij werd in Japan gelanceerd op 8 juli vorig jaar (2002). In Aki habara, het electronica centrum van Tokio, werd hij voor een beperkte groep van 40 personen voorgesteld. Vanzelfsprekend is het dus een Japanse versie, maar uit sommige schermafdrukken blijkt dat hij ook in het Engels kan werken.

Boycot RIAA
De opvallend harde akties van de RIAA bij het vervolgen van volgens hen ongeoorloofde kopieerpraktijken in de VS, heeft nu ook reaktie uitgelokt. Er werd een website opgericht die de RIAA ervan beschuldigt het kultureel ergoed te willen opsluiten. Daarbij maken ze gebruik van uitgebreide lobbying, overdreven partijfinanciering via campagnesteun, en andere praktijken om politiekers en publiek te misleiden.
De initiatiefnemers zeggen te handelen uit liefde voor de muziek. Ze vinden dat er een eind aan moet komen dat het congres elke keer buigt voor nieuwe eisen van de muziekindustrie.
Op de site staat ook een onderzoek gepubliceerd. Dat vergelijkt een aantal grote bedrijven, waaronder de muziekindustrie. Er wordt gekeken naar de omzet over een aantal jaar. Daaruit blijkt dat de muziekindustrie eenzelfde schommeling vertoont als andere grote bedrijven. Daaruit zou kunnen volgen dat de zogenaamd slechte cijfers van de muziekindustrie die gebruikt worden om de politici onder druk te zetten, eigenlijk de gewone economische conjunctuur volgen en dus niet uitzonderlijk zijn.
"http://www.boycott-riaa.com"
Ethernet verjaardag
Het internet is een wereldwijd netwerk ontstaan uit o.a. Arpanet, en gevolgd door kleinere interne netwerken, bv binnen een gebouw. Het meestgebruikte protocol op zo'n netwerk heet "ethernet". Ethernet wordt veel gebruikt op netwerken in bedrijf en thuis, tegenwoordig met utp-kabels verdeeld vanaf een hub. Vroeger werd de typische zwarte coax kabel gebruikt, in een lange lijn met speciale T-stukjes tussen als connector voor de toestellen.
Een van de uitvinders ervan, deed onderzoek voor het Arpanet, en stelde 30 jaar geleden een memo op waarin hij voor het eerst Ethernet vermeldde. Zijn probleem was dat er verschillende computers zouden moeten met elkaar verbonden worden, om bv de eerste laserprinter samen te gebruiken. Men was er al toe gekomen om de informatie die verzonden wordt op te delen in kleine pakketjes, die apart verzonden worden. In die tijd werd door computers met een systeem gewerkt waarbij een computer het woord vraagt op het netwerk. Die mag dan gegevens sturen, als hij klaar is geeft hij het woord weer af. Dat systeem wordt Token Ring genoemd. Het ethernetmodel was gebaseerd op het meer chaotische model van "klinkt het niet dan botst het". Een computer begint pakketjes op het netwerk te zenden, en als net op dat moment een andere dat ook doet, ontstaat een zogenaamde botsing. De gegevenspakketjes die daarbij verloren gaan worden dan gewoon opnieuw verzonden.
Dat alles leidde dus in 1974 tot het bouwen van het eerste ethernet. De concurrent Token Ring werd toegepast door IBM en is en zou ondertussen meer en meer vervangen worden door ethernet.