Spam in Virginia
De Amerikaanse staat Virginia huisvest het hoofdkwartier van grote internet providers zoals AOL. Gisteren, 29 april werd er een nieuwe wet ingevoerd die betrekking heeft op spam, ongewenste e-mail. Vooral frauduleuze methodes, zoals het vervalsen van het antwoord of "reply"-adres, worden geviseerd. Voor wie 10.000 spam-mails op 1 dag stuurt is een sanctie voorzien van 1 tot 5 jaar gevangenisstraf en verbeurdverklaring van de opbrengsten. Wat bij 9.990 spams gebeurt is daarbij niet duidelijk.
De FTC (Federal Trade Commission) concludeerde uit een onderzoek naar spam dat in 2 gevallen op 3 het antwoord-adres vervalst is of dat in de onderwerp-lijn de inhoud verkeerd wordt voorgesteld . Spam zou instaan voor zowat de helft van het e-mail-verkeer in de VS.
Meer dan 20 staten hebben ondertussen al anti-spam wetten. Maar die hebben nog niet al te veel effect: ofwel zijn de straffen heel laag, ofwel lukt het niet de wet te doen toepassen: vervolging blijkt te moeilijk.

Deze week bij de spam
Deze week dook in de spam reklame op voor het bestellen van lege media. Vanaf morgen 1 mei worden die immers duurder. Er wordt een extra tax voorzien op lege cd's en andere media, omdat die zouden kunnen gebruikt worden om illegale kopies te maken. De tax stroomt door naar de auteursrechtenorganisaties, die na aftrek van hun eigen werkingskosten dan volgens een verdeelsleutel een deel doorbetalen naar de auteurs.
De leveranciers wezen er wel op dat niet de besteldatum bepalend is om aan de nieuwe belasting te ontsnappen, maar wel de leverdatum: die moet voor 1 mei vallen.
Omdat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende manieren van gebruik, betalen ook kopers die geen enkele wet overtreden mee de tax. Dus voor gebruik van media om eigen tekeningen op te slaan, eigen produkties te archiveren, jaarverslagen of werkstukken via cd te verspreiden, geluidendatabank met eigen opnamen aan te leggen enz betaalt men mee aan de werkingskosten van de inningsorganen.


.

Bestanden uitwisselen mag
Een rechter in de VS sprak zich vorige week uit in een zaak over bestandsuitwisselings systemen. Die diensten worden dikwijls gebruikt om muziekbestanden uit te wisselen, en zijn bekend onder de Engelstalige term "file-swapping". Deze algemene naam wordt dan nog dikwijls vervangen door de naam van de website langs waar men informatie vindt of het netwerk waarop men aansluit om de uitwisseling te doen.
Bekende namen zijn Streamcast en Grokster, en vroeger Kazaa Gnutella en Napster.
Interessant aan deze zaak is dat de rechter er van uitgaat dat de aangeklaagde bedrijven, Streamcast en Grokster, software ter beschikking stellen. Het is de gebruiker die beslist of hij die gebruikt voor legale of illegale aktiviteiten. Hij maakt daarbij de vergelijking met fabrikanten of verkopers van kopieermachines, videorecorders enz., allemaal machines waarbij de gebruiker kiest hoe ze te gebruiken.

Dreigspam van de RIAA
De RIAA kondigde aan in beroep te gaan tegen de voornoemde uitspraak.
Ondertussen reageerde de opnameindustrie met een nieuwe aktie: ze stuurde een groot aantal deelnemers aan swap systemen een bericht waarin ze dreigden dat ze niet zo anoniem zijn en dat ze persoonlijk vervolgd kunnen worden omdat ze persoonlijk aansprakelijk zijn voor het overtreden van de auteursrechten. Ze spamden daarmee honderdduizenden gebruikers met dat bericht, en mogelijk loopt dat cijfer de volgende dagen nog op.

Nieuwe Linux Distributie
Er is weer een nieuwe linux distributie, afgeleid van het "Linux From Scratch"-project. Het nieuwe project heet "Beyond Linux From Scratch", en de uitgave is BLFS versie 1.0
Het project heeft de bedoeling een Linux installatie te maken die je op maat installeert. Door alleen de programma's te installeren die je nodig hebt krijg je een veel slanker en veiliger systeem. Beyond Linux From Scratch helpt bij de keuze, installatie en configuratie van de programma's door instructies en documentatie te geven.

.


.
.