09 04 2003

Spelcontrole
Een man in de VS werd veroordeeld tot 5 maanden opsluiting, 5 maanden huisarrest, een probatie periode van 3 jaar, en een boete van meer dan 28.000 dollar.
Zijn misdaad: inbreuk op de DMCA-wet door het verkopen van computerchips.
De chips werkten perfect. De chips zelf waren niet gestolen, evenmin als het ontwerp.
Chips die gemaakt zijn om bestaande computers uit te breiden met andere functies, worden mod-chips genoemd, naar het engelse "modify".
In dit geval wijzigden de chips de werking van de spelcomputer Xbox. Daardoor kan het apparaat ook andere dan de voorziene spelcd's gebruiken. Het stoort de fabrikant waarschijnlijk vooral dat daarmee gekopieerde spellen gebruikt kunnen worden, alsook spellen gemaakt door niet- erkende ontwikkelaars. In het verre buitenland een cd kopen en die thuis gebruiken lijkt eveneens illegaal geworden te zijn door de DMCA. De controle op welke software gebruikt mag worden op een toestel houdt Microsoft liever zelf in handen. Ze werken trouwens aktief mee aan een systeem dat op pc's ook controle op de erop gebruikte software toelaat. Mogelijk komt de ervaring van de spelcomputer daarbij goed van pas.
Het was dus de omstreden DMCA-wet die de twintiger de das omdeed. De wet dient om op een succesvolle manier het omzeilen van beveiligingen te bestrijden. De mod-chip maakt het mogelijk om de kopieerbeveiliging van x-box cd's te omzeilen. Er bestaan echter ook andere toepassingen voor mod-chips. Zo kan je bv andere software draaien op de x-box, zoals een linux systeem, zodat je de spelcomputer als een echte pc kan gebruiken.

Website afgestaan
De verkoop van de vermelde mod-chips gebeurde via een website "ISOnews". Die stond vol technische informatie over de x-box, en de manieren om hem om te bouwen.
Onder druk van de juridische procedure droeg de eigenaar van de domeinnaam de site voor een prikje over aan het ministerie van justitie.
De site had al een naam opgebouwd in de "gamers" wereld en daarvan maakt justitie nu gretig gebruik. Ze bouwden de site om tot een anti-piraterij-site.

PowerPC
Terra Soft is bij de vrije software community bekend als maker van een Linux distributie die werkt op Apple Macintosh computers. In december vorig jaar bleken ze hun kennis aan te wenden voor het maken van hardware. Ze kondigden een moederbord aan voor PPC.
PPC is de processor die door Apple en Ibm ontwikkeld en gebruikt wordt in hun computers.
Dat moederbord zou het mogelijk maken dat ook andere fabrikanten een PPC computer zouden bouwen en verkopen. Als besturingssysteem zou daar dan Terra Soft's Yellow Dog Linux op kunnen draaien, maar in theorie mogelijk ook Mac OS-X via extra software.
Nu kondigt Terra Soft echter aan dat het uitbrengen van het Teron moederbord niet doorgaat. Op hun site verontschuldigen ze zich voor deze verandering, maar geven geen woord uitleg over het waarom.





.


.
.