i-nieuws van zes na zes, 02/04/2003
Mozilla vervolgd
Het Mozilla verhaal kwam traag op gang, maar wordt wel nog steeds vervolgd. Het project zelf bestaat nu vijf jaar, en kan op de voet gevolgd worden: er is zelfs een grafische voorstelling van de ontwikkelings-cyclus of ontwikkelingsboom. Er wordt op dit moment gewerkt aan versie 1.4 van de browser. Nieuwsgierigen kunnen al een alpha versie inkijken. Dat is geen versie die bedoeld is om gewoon te gebruiken. Het is een nog-niet-af werkversie. Vanaf een beta-versie kan men verwachten dat de functionaliteit compleet is, maar nog niet helemaal stabiel, en pas vanaf de 'punt nul' versie heeft men een officieel eindprodukt dat op de markt komt.
De alpha versie kan wel al inzage geven in sommige nieuwigheden, en is meestal bij programmeurs wel in trek. Die kunnen doorgaans ook beter om met werkversies van programma's die nog niet volledig zijn.

CFP
Deze week gaat in New York van 2 tot 4 april de 13e conferentie over "Computers, Freedom and Privacy" door (http://www.cfp2003.org/).
Na de 11-september gekte werden er heel wat nieuwe wetten goedgekeurd, maar verdedigers van de privacy zijn daar niet altijd mee gediend. Het Amerikaanse congres had beperkingen opgelegd aan sommige omstreden programma's van het ministerie van defensie.
De Amerikaanse overheid is door allerlei wetten beperkt in het verzamelen en bewaren van informatie over de burgers. Toch is er heel wat informatie reeds verzameld in de prive sektor, denk maar aan creditcardtransacties, klantenkaartgegevens van grootwarenhuizen, enz. Die sektor heeft minder met beperkende wetten te maken en vormt daardoor een interessante gegevensbron voor inlichtingendiensten om te ontginnen.



10
Red hat vierde ondertussen zijn 10e verjaardag, waarbij ze 8 linux distributies verdeelden.
Ze hebben een opvallend hoog tempo van uitgeven bereikt: ze brengen nu versie 9 uit van hun Linux Distributie, eerst via hun website.
Vanaf volgende week zal die ook in de winkel liggen voor rond de 40 dollar, of 150 dollar voor de professional versie.
.
En alweer de april grappen
De IT-wereld is zo onvoorspelbaar geworden dat het gevaarlijk is om op 1 april it-nieuwtjes te beoordelen. De berichten zijn even ongelooflijk als de rest van het jaar, maar toch ben je extra op je hoede. Wat bv te denken van volgende berichten die op 1 april verschenen op het web:
- De free software foundation startte een nieuw programma voor "gedeelde broncode", het GNU Shared Source Public License
- NetBSD, FreeBSD, en GNU/OpenBSD gaan samensmelten.
- het GnomeMeeting programma sluit zijn broncode om te kunnen voldoen aan de tcpa en palladium eisen.
("Gnomemeeting stating that they are closing the source to be able to support tcpa and palladium. The gnomemeeting PRO version will be available for $50 tomorrow and GPL version will be discontinued.")
- Aan het internetprotocol wordt een "security bit" toegevoegd, dat moet aangeven of een gegevenspakketje veilig is of niet.
- er is een speciale programmeertaal ontwikkeld die de witte ruimte tussen de tekst kan gebruiken, mogelijk ook om er virussen in te programmeren.
- De 19-jarige Jon Johanson uit Denemarken, die met DeCSS een programma maakte om DVD's te lezen, werd beschuldigd van vermeende piraterij, maar hij werd door de rechtbank vrijgesproken Nu zou daar door de Amerikaanse amusementsindustrie beroep tegen aangetekend zijn; ze vinden dat hij oorzaak is van het verlies door piraterij van 3 miljard dollar.



.


.
.