Internetproviders en klantenprivacy
De VS-wet bekend als DMCA heeft een onderdeel 512h dat de laatste tijd veel gebruikt wordt.
Mediabedrijven schakelen prive onderzoeksfirma's in die zich specialiseren in het opsporen van mediabestanden op uitwisselnetwerken als Kazaa. Ze noteren de namen van verdachte mp3 bestanden en het IP-adres van de verdachte computerverbinding. Met die gegevens zoeken ze op tot welke provider dat IP adres behoort. Dan stappen ze naar de rechtbank om de klantgegevens te eisen van die internetprovider. Volgens de Opname-industrie van de VS (RIAA) hoeven ze niet door te lopen tot bij de rechter. Een bediende van de rechtbank kan een formulier laten invullen, en daarmee kunnen de gegevens van de klant opgeeist worden. De aanklager moet op dat formulier tekenen dat hij handelt "in goed vertrouwen", waarbij misbruik kan bestraft worden, en dat zou genoeg garantie moeten geven voor de juiste gang van zaken.
Maar internet providers wijzen er op dat ze bedolven worden onder aanvragen om de identiteit van hun klanten.
Ze vinden tussen de zogaamde overtredingen ook bestanden die helemaal geen overtreding zijn, zoals een bespreking van een film, waar de film wel in de titel komt. Verdedigers van consumentenbelangen zien een groot gevaar in het inzetten van zogenaamde bots. Dat zijn computerprogramma's die het net afschuimen op zoek naar illegaal gekopieerde bestanden, en daarover gegevens verzamelen. Ze werken automatisch en de gegevens worden dan gebruikt om de klantgegevens van de betrokkenen op te vragen bij de providers via de rechtbank. Maar aangezien dat opvragen bijna een puur administratieve aangelegenheid is, zonder dat een rechter daar nog over beslist, staat de poort voor misbruik open, zelfs naar schending van privacy.

MusicBrainz
Vandaag werd een databank geopend die publiek toegankelijke informatie bevat over muziek. Op Musicbrainz.org kan je zowel informatie over muziek opzoeken, als zelf meewerken aan het project. Het is de bedoeling zoveel mogelijk muziek te kunnen herkennen, en momenteel heeft men 650.000 tracks in de database zitten. Er wordt gemikt op fabrikanten van allerlei apparaten, die hun apparaat via het net informatie over de muziek willen laten opzoeken. Op dit moment bestaan daar wel commerciele diensten voor, maar dit project hoopt dat de openheid ervan een garantie zal zijn voor een meer universeel en kosteloos gebruik. Sponsering verwachten ze wel van fabrikanten van allerlei apparaten en software. Er werd bij het starten van Musicbrainz trouwens al gebruik gemaakt van "freedb.org". Op die site zie je ook dat er heel wat andere projecten ontstonden rond de vrij beschikbare data, zoals verschillende soorten programma's om in de data te zoeken


.



.

Hervallen
De Computer and Communications Industry Association (ccia) hervalt voor de derde keer in zijn gedrag. Na in 2000 en 2001 klachten te hebben geformuleerd over de anti-competitieve aktiviteiten van MS, formuleerden ze op 11/02/2003 een formele klacht tegen MS bij de Europese Commissie in Brussel. Het gaat hierbij over nieuwe en wijdverspreide overtredingen van Europese wetten op eerlijke concurrentie. Er wordt bij de Commissie op aangedrongen om op te treden om de eerlijke concurrentie in de markt te herstellen.

Fosdem
De derde Free and Open source Software Developers' European Meeting ging door op 8 en 9 februari in Brussel. Dit free software/open source evenement is ook bekend onder de afkorting FOSDEM, en verleent gratis toegang tot lezingen en leersessies.
Tot de uitgenodigde sprekers behoorden Ann Harrison (van de multiplatform Firebird database), Brian King (van het Mozilla team), Bruce Momjian (van PostgresQL, databaseserversoftware), David Axmark (een van de stichters van MySQL, ook een database), enz. Ze haalden ook een zwaargewicht in de vrije softwarewereld in huis: Jon Maddog Hall, die al meer in ons land was, en een overzicht gaf met "De geschiedenis van de vrije software van 1300 tot heden"). En dan natuurlijk Richard Stallman, programmeur van de unix tekstverwerker Emacs, die in 1984 het GNU project stichtte. Dat leverde in eerste instantie de vrije C compiler GCC of Gnu C Compiler op, een stuk programmeursgereedschap om andere programma's mee te schrijven. Met zijn Free Software Foundation FSF verdedigt hij overal het belang van vrije software en kreeg daar wereldwijd erkenning voor.




.


.
.